گزارش هنرنیوز از همایش «حفاظت از میراث فرهنگی و باید و نبایدها»؛ /۱/
میراث فرهنگی قربانی هوسهای گردشگری و ضعف مدیران غیر میراثی شده است
28 آبان 1390 ساعت 10:22
مجتبی گهستونی دبیر و سخنگوی انجمن تاریانا خوزستان گفت: گفتمان فرهنگی یک سرزمین، هویت تاریخی آن سرزمین محسوب می شود. آنچه که ما را گرد هم آورده است به تاراج رفتن و تخریب میراثی است که به امانت در اختیار ما نهاده شده اما چرا خاک فراموشی و غفلت بر سر میراث خود پاشیده میشود؟
نخستین همایش «حفاظت از میراث فرهنگی و باید و نبایدها» عصر روز شنبه ( ۲۱ آبان ) با هدف بررسی مسائل مربوط به چگونگی حفاظت از میراث فرهنگی و آثار تاریخی و با حضور دوستداران میراث فرهنگی، کارشناسان و باستان شناسان در سالن کتابخانه مرکزی خوزستان از سوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مجتبی گهستونی- دبیر و سخنگوی انجمن تاریانا- گفت: این سوال مهمی است که برای چه اینجا گرد هم آمدهایم و چه دلیلی دارد که باید درباره بایدها و نبایدها در میراث فرهنگی سخن بگوئیم. به نظر میرسد، ما دوستداران میراث فرهنگی خیلی دایه دلسوزتر از مادر شدهایم که اینچنین جگر گوشه خود را احترام میگذاریم یا دیگرانی که وظیفه حراست و حمایت از میراث فرهنگی دارند، کم کار شدهاند.
وی اضافه کرد: شاید هم فرقی نمیکند که حیثیت ایوان کرخه ، ارجان ، جندی شاپور ، آسک ، مهرویان ، هرمز اردشیر ، عسکر مکرم و... برباد رفته باشد.
گهستونی یادآور شد :تقدیر از تلاش و کوشش همه دوستداران میراث فرهنگی در استان خوزستان و سایر نقاط کشور که میکوشند با حفظ احترام به ارزشها و از طریق ظرفیتهای موجود در نظام جمهموری اسلامی ایران به پاسداری از میراث فرهنگی بپردازند، یکی از اهدافی است که این اینجا گرد هم جمع شدهایم.
این فعال میراث فرهنگی ادامه داد :آن هنگام که به دفاع از میراث فرهنگی همه دورانهای تاریخی میپردازیم ، عدهای فرصت طلب که مسئولیت چندانی ندارند سعی میکنند، با ایجاد فشارهای روحی، تهمتزدن، تهدید کردن، مانعی برای حفاظت از میراث فرهنگی باشند که در همین مکان و از همین تریبون آنها را به دستگاه قضا میسپاریم و امیدواریم که به این مسئله از سوی مسئولان مربوطه رسیدگی شود.
سخنگوی انجمن تاریانا خوزستان با اشاره به این که برای دوستداران میراث فرهنگی فرقی نمیکند که یک اثر و محوطه تاریخی متعلق به چه دورهای از تاریخ است، اظهار کرد: گفتمان فرهنگی یک سرزمین، هویت تاریخی آن سرزمین محسوب می شود. آنچه که ما را در این مکان گرد هم آورده است به تاراج رفتن و تخریب میراثی است که به امانت در اختیار ما نهاده شده اما چرا خاک فراموشی و غفلت بر سر میراث خود پاشیده میشود، سوالی است اساسی که از سخنرانان محترم میخواهیم تا در حد توان خود جوابی برای آن بیابند.
گهستونی درباره بحثهای اساسی که در حوزه میراث در برخورد با توسعه پیش میآید، تصریح کرد: همواره با این پرسش از سوی بعضی دست اندرکاران مواجه هستیم که آیا عقل ایجاب میکند که هر بنایی را تاریخی بدانیم و برای شناسایی و علاج بخشی از محوطههای تاریخی اصرار کنیم اما این افراد میگویند، آیا صحیح است که با شناسایی، کاوش ، مرمت و حفاظت از بناهایی که شما از آن به عنوان میراث فرهنگی نام میبرید جلوی توسعه را بگیرید؟
او با بیان این که پاسخ به این سئوالات به یکی از کارهای روزمره انجمنهای میراث فرهنگی بدل شده ، تاکید کرد: ما از سوی کسانی که مدعی توسعه هستند مورد شماتت قرار میگیریم و هم از بعضی دست اندکاران اداری میراث که موردالفاظ و لحن شدید قرار میگیرند. اما همایش حفاظت از میراث فرهنگی که به بایدها و نبایدهایی میپردازد در تلاش است تا حدودی به پرسش هایی از این دست بپردازد.
گهستونی با اشاره به این که در حال حاضر اخبار دریافتکننده از حوزه میراث فرهنگی حکایت از نابهسامانیهایی دارد که نیاز به تجدید نظر مدیران این حوزه است، ادامه داد: آنگاه که ما اعلام کردیم که میراث فرهنگی قربانی هوسهای گردشگری و ضعف مدیران غیر میراثی شده است، هجمههای فراوانی دامان ما را فرا گرفت و توهینها و اتهامهای واهی و ناروا حواله ما شد. این در حالی است که بیان کنندگان چنین اتهام هایی باید در مقابل وجدان بیدار جامعه پاسخگو باشند و به دلیل بی اخلاقیهای انجام داده عذرخواهی کنند.
وی در پایان افزود: ضمن تقدیر از همه سانی که میکوشند میراث فرهنگی خوزستان را حفظ کنند اما اعتقاد داریم که بعضا اقدامات ضعیف و ناتوانیهای موجود ریشه به تیشه میراث فرهنگی خوزستان میزند به همین دلیل خواهان کناره گیری افرادی از مسولیت در میراث فرهنگی هستیم که از دریچه بدبینی و توهم به اطراف خود می نگرند.
کد خبر: 119
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcebo8zijh8z.9bj.html