گزارشی از نشست خبری همایش هنر شیعی؛

هنرهای سنتی و صنایع دستی آئینه باورهای فرهنگی ماست

29 آبان 1390 ساعت 15:18

ایرج داداشی در نشست خبری همایش هنر شیعی گفت: هنرهای سنتی و صنایع دستی آئینه باورهای فرهنگی ماست.


نشست رسانه‌ای هنر شیعی امروز در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد. در این همایش که ایرج داداشی و عبدالمجید شریف زاده حضور داشتند؛ گزارشی از فعالیت های پژوهشگاه هنر اسلامی ارائه شد.
در این مراسم ایرج داداشی ضمن بیان تاریخچه‌ای کلی از این پژوهش‌گاه گفت: پژوهشگاه هنر اسلامی در سال ۱۳۷۴ تأسیس شد. این پژوهشگاه با ۴ گروه پژوهشی تحت عنوان مطالعات فلسفه ادبیات حکمت و معارف اسلامی به فعالیت پرداخت. حجم بسیاری از تحقیقات و پژوهش ها در زمینه هنر اسلامی توسط این پژوهشکده انجام شد. تا بخشی از نیازهای علمی را مرتفع گرداند.
وی افزود: انتشارات سوره مهر که متولی نشر آثار پژوهشکده هنر اسلامی است؛ این آثار را متشر کرده است. پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی طی سال‌ها فعالیت اقدام به فعالیت های مختلفی از جمله ترجمه و تألیف کتب، مجلات، برگزاری هم‌اندیشی‌ها و نشست‌های مختلف قابل ذکر است.
داداشی اضافه کرد: از سال ۸۹ تغییرات متعددی در این حوزه رخ داده است. این بار پژوهشکده فرهنگ و هنر فعالیت خود را با چهار محور جدید آغاز کرد . در برنامه های قبلی بازنگری شد و گروه‌هایی که فعالیت کمی داشتند؛ دوباره راه‌اندازی شدند.  مطالعات لباس سنتی اسلامی از گروه هایی است که ایجاد شده است.
وی افزود: مطالعات معماری اسلامی دو محور تازه بود که  توجه بیشتر نیاز داشت. این حوزه بزرگ‌ترین دغدغه ما بود. اگر به دو عنصر فوق بیشتر دقت کنیم؛ درخواهیم یافت که لباس انسان نزدیک‌ترین عنصر به جسم او و برخواسته از هویت و باورهای اوست. هم‌چنین معماری به عنوان یک پوشش فرهنگی و رکن زندگی اجتماعی را شکل می‌دهد.
رئیس پژوهشکده مطالعات هنر اسلامی اضافه کرد: تلاش ما در این زمینه است که با زاویه دید جدیدی به هنر اسلامی پرداخته شود. مطالعات هنر سنتی اسلامی که جای آن در هنر پژوهی امروز خالی بود؛ مد نظر قرار گرفته است. هنرهای سنتی و صنایع دستی آئینه باورهای فرهنگی ماست. از دوره قاجار تا کنون هنرهای سنتی رو به فتور رفته و جنبه های نظری و علمی آن از بین رفت. اکنون منابع مطالعاتی در این حووزه بسیار محدود کم است.
ایشان اضافه کرد: گروه مطالعات دینی که مرحوم محمد مددپور و شهید آوینی از ارکان تشکیل دهنده آن بودند و از بنیانگذاران این گروه بودند؛ پس از مرگ دکتر محمد مددپور این گروه کمرنگ شد و اعضای آن پراکنده شدند. در این خصوص تلاش کردیم تا با بازنگری که در این امر صورت گرفت؛ مباحث جدیدی در این حوزه مورد بررسی قرار گیرد و مطالعات قبلی ادامه یابد. اولین کار تحقیقاتی این حوزه نیز بازنگری آثار محمد مددپور و تکمیل آن‌ها بود. هم چنین باز کردن مباحث جدیدی در این حوزه از فعالیت هایی بود که در این حوزه صورت گرفت.
داداشی اضافه کرد: مطالعات ادبیات اسلامی در شبهه قاره هند که از حوزه های فعالیت مورد توجه و پر اهمیت بود. کتابی در این باب نوشته شده و اولین جلد آن با عنوان مهندات با موضوع ادبیات هندوستان به چاپ رسیده است. جلد دوم این مجموعه نیز آماده چاپ است.
وی افزود: گروه سوم دانشنامه میتولوژی و ادبیات است که تا به حال ۲ جلد از آن به چاپ رسیده و جلد سوم و چهارم آن آماده چاپ است.
داداشی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: از مرداد ماه تا کنون ۲۳ طرح مطالعاتی سامان داده شده است که ۱۷ طرح از این تعداد آماده شده است. تألیف ۴ عنوان کتاب که مراحل چاپ را می گذرانند؛ ۳ ترجمه ، یک ههم اندیشی جلوه‌گاه هنر قدسی که سال گذشه انجام شد. اساتید مطالعات هنر دینی و اسلامی در این هم اندیشی شرکت داشتند. دو نشریه بینا که در هر شماره خود یکی از عرصه های هنر دینی را در بر می‌گیرد و نشریه نیوار که عمده پژوهش‌های سراسر کشور را منتشر می‌کند، که چندان نمود تخصصی ندارد؛ این نشریه فرصتی برای شناخت محققان را فراهم می‌آورد. ۴۰ اثر در حوزه پژوهش هم اکنون مورد داوری قرار دارد.
ایشان در انتها گفت: آخرین مطلب قابل ذکر در این حوزه پژوهش در این زمینه است که ضرورت اجرای آن احساس شده بود. همایش هنر و تمدن شیعی در همین راستا برگزار شد.
در این همایش عبد المجید شریف زاده با بیان این مطلب که قرار بود همایش دو روز آینده برگزار شود؛ اما بنا به درخواست موسسات پژوهشی مبنی بر اعطای فرصتی برای پژوهش در این زمینه همایش به تأخیر افتاد تا فرصت ارسال مقالات به پژوهشگران اعطا شود. طی روزهای آینده پیش‌همایش‌هایی برای اطلاع رسانی بهتر صورت گرفته است که امیدواریم برای مخاطبان مفید و موثر باشد. همایش به صورت ملی برگزار می‌شود؛ تا هنر پژوهان هنر شیعی فرصتی برای مطالعه بدست آورند.
ایشان اضافه کرد: دومین هدف ما آن است که دبیرخانه‌ای برای همایش‌های هنر شیعی ایجاد کنیم؛ تا بتوانیم این فعالیت را گسترش دهیم.


کد خبر: 146

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcebp8zijh8e.9bj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com