معاون میراث فرهنگی کل کشور خبرداد:

صدور بخشنامه به مدیران استانی جهت حافظت آثار // از شورای شهر استعفا می‌دهم

5 شهريور 1392 ساعت 14:19

معاون میراث فرهنگی کل کشور گفت: مشکلات با دعوا حل نمی‌شود ما باید مذاکره کنیم و برای هر مورد راه حل پیدا کنیم کاری که به نظرم مسوولان گذشته سازمان به جهت گرفتاری سیاسی وقت وارد شدن به آن را اصلاً نداشتند.


به گزارش هنرنیوز؛دکتر مهدی حجت گفت: امروز برای تمام استان‌ها بخشنامه‌ای ارسال کردم که به موجب آن تک تک مدیران نسبت به حفاظت از آثار موظفند و باید با جدیت در محل حضور پیدا کنند.

او تأکید کرد: ارزیابی مدیران استان در صورتی انجام می‌شود که آنها توانایی مقابله با فشارهای وارده برای تخریب را داشته باشند. اگر مدیری نمی‌تواند از آثار محافظت کند باید جای خود را به کسی بدهد که از آثار حفاظت کند.

استعفا از شورای شهر

او درباره وضعیت کاریش در شورای شهر نیز اظهار داشت: من تا ۱۲ مرداد فرصت استعفا دارم اما ظرف چند روز آینده به احتمال قوی این اتفاق خواهد افتاد.

باستان‌شناسان نورچشم سازمانند

قائم مقام سازمان میراث فرهنگی درباره برگرداندن باستان‌شناسان و متخصصان به این سازمان تصریح کرد: حتماً این اتفاق رخ خوهد داد. این افراد خود میراث فرهنگی ما هستند و بدون آنها صحبت کردن درباره میراث معنا ندارد. باید اربابان میراث فرهنگی را دعوت کرد تا ملک خویش را مدیریت کنند. ما فقط می‌خواهیم این کار را انجام دهند و آنها نور چشم و همه کاره‌اند.

وی ادامه داد: دانشمندان این حوزه که مطرود واقع شدند همه به سازمان فراخوانده می‌شوند و قدم روی چشم ما می‌گذارند ما دست تنها و بدون آنها نمی‌توانیم هیچ کاری برای سازمان میراث فرهنگی انجام دهیم.

حقوق قانونی یتیمی به نام میراث فرهنگی بازپس گرفته می‌شود

حجت در پاسخ به این پرسش که آیا تخریب‌ها اعم از تعمدی یا بر اساس جهالت را پیگیری قانونی خواهید کرد؟ گفت: تمام حقوقی که در گذشته میراث فرهنگی از دست رفته باید بازگردد و این حقوق متعلق به همه مردم ایران است و چیزی متعلق به سازمان میراث فرهنگی نیست. ما به صورت بخشی به این قضیه نگاه نمی‌کنیم. آنچه که از بین رفته ما بر اساس تکلیف شرعی و قانونی برمی‌گردانیم درست مثل حق یتیمی که خورده شده و قانون آن را بازمی‌گرداند. اگر از وقت نگذشته باشد وظیفه ماست که برویم و هرآنچه قابل بازگشت به لحاظ حقوقی و قانونی است، برگردانیم.

او درعین حال افزود: این که تخریبات تعمدی بوده یا به دلیل بی‌توجهی سازمان قابل بررسی است اما موضوع اصلی این جاست که ندانستن ضرورت حفاظت و راهکارهایی که می‌تواند جلو تخریبات را بگیرد طی این سال‌ها خود به خود سازمان را دچار این مشکل کرده است. البته همیشه یک عده فرصت طلب هم هستند که از این ضعف استفاده می‌کنند و به دنبال سو استفاده هستند.

ظهیرالاسلام باعث افتخار تأمین اجتماعی

معاون میراث فرهنگی کل کشور در پاسخ به پرسش هنرنیوز درباره وضعیت خانه ظهیر‌الاسلام و همچنین مزایده خانه پیرنیا توضیح داد: خانه ظهیر‌الاسلام مالکیت دولتی دارد و متعلق به تأمین اجتماعی است. مسلماً مسوولان تامین اجتماعی اصلاً علاقه ندارند که نام تخریب یک بنای تاریخی کشور به نام تأمین اجتماعی ثبت شود. هرگز چنین چیزی را تحمل نمی‌کنند البته حق هم دارند ما می‌خواهیم از این ملک استفاده کنیم و باید راه استفاده پیدا شود. وظیفه سازمان تأمین اجتماعی همین است که راه استفاده مطلوب که باعث حفظ اثر و کاربرد برای آن سازمان باشد را پیدا کند.

حجت تأکید کرد:اگر ساختمان کنونی ظهیرالاسلام مورد مرمت دقیق قرار بگیرد و محوطه آن احیا شود بهترین محل برای روابط عمومی تأمین اجتماعی و محل ارتباطات خواهد بود چرا که یک علامت و نشان شهری و باعث افتخار سازمان تأمین اجتماعی می‌شود.

او اضافه کرد: آنها که دارای این همه امکانات هستند می‌توانند این امکان را فراهم کنند یعنی سازمان میراث فرهنگی باید راه حل راهبردی پیشنهاد کند تا هم اثر را حفظ کند و هم کاربری داشته باشد.

اگر کسی مایل است پول نگهداری خانه پیرنیا را بدهد

این مقام مسوول میراث فرهنگی تشریح کرد: البته خانه پیرنیا متعلق به بخش خصوصی نیست و در مالکیت کمیته ۸ ماده‌ای فرمان امام است.هدف این کمیته از به حراج گذاشتن این است که اگر کسی مایل به نگه‌داری خانه پیرنیا است، قیمت آن را پرداخت کند و این کار را انجام دهد.

او تصریح کرد: ما البته این امکان را در دولت نداریم هیچ کشوری در عالم تمام بناهای خود را تملک نمی‌کند بنابراین امیدوارم در یک مذاکره و مراوده با آنها برای خانه پیرنیا راه حلی پیدا شود که این بنا به بهره‌برداری درست برسد.

حجت گفت: مشکلمان ریشه‌ای است. اگر یک لیوان ۵۰۰ ساله داشته باشیم همه می‌دانند ارزش آن از یک لیوان امروزی بیشتر است اما چرا در مورد ساختمان‌هایمان این گونه فکر نمی‌کنیم برای این که اینگونه احصا نشده است. در کشورهای دیگر مثل فرانسه، انگلستان و... یک نفر که بنای تاریخی دارد می‌داند این بنا ده برابر بناهای غیر تاریخی ارزشمند است اما آنجا ارزش آن بنا احصا شده است.

سیاسی کاری وقت مسوولان گذشته را گرفت 

او ادامه داد: متأسفانه ما نتوانستیم ارزشهای موجود در بناهایمان را نقد کنیم. مطمئنم اگر خانه ظهیر الاسلام به همان شکلی که مدنظر ماست مرمت شود سازمان تأمین اجتماعی به ده برابر قیمت آن را نمی‌فروشد چون این بنا منحصر به فرد و عتیقه است و حتا روز به روز ارزش افزوده بیشتری پیدا می‌کند و خانه پیرنیا هم دقیقاً به همین منوال است.

او خاطرنشان کرد: مشکلات با دعوا حل نمی‌شود ما باید مذاکره کنیم و برای هر مورد راه حل پیدا کنیم کاری که به نظرم مسوولان گذشته سازمان به جهت گرفتاری سیاسی وقت وارد شدن به آن را اصلاً نداشتند.

گر بیفروزی رقص شعله‌ها تا بی‌کران پیدا است

او درباره ضرورت حضور مطبوعات و اصحاب رسانه در سازمان میراث فرهنگی گفت: در سال‌های گذشته مطبوعات کنار رفتند اما امروز می‌توانند بسیار به ما کمک کنند. شاید مهمترین عنصری که ما می‌توانیم به آن تکیه کنیم مطبوعات است.آنها نماینده افکار عمومی هستند و مردم ایران صاحبان میراث فرهنگی خودشان هستند و ما به نیابت از آنها این آثار را حفاظت می‌کنیم اگر صاحبان اصلی بخواهند خودشان آثار را حفظ کنند به ما هم یاد می‌دهند و گوشزد می‌کنند درست مثل انقلاب.

حجت بیان کرد: وقتی همه خواهان یک چیز هستند این امر محقق می‌شود و ادامه می‌یابد. مطمئنم و ۲۷ سال پیش هم گفتم که عشق به میراث فرهنگی در ایران یک آتش زیر خاکستر است کافی است فوت کنید تا خاکستر بلند شود و آتش آن دامان همه را بگیرد.

او تصریح کرد:تک تک خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی عاشق این حوزه هستند و من اشتباه نمی‌کنم بنابراین حتما این آتش باید در ایران افروخته شود. به قول شاعر: گر بیفروزی رقص شعله‌ها تا بی‌کران پیدا است / ورنه خاموش است و گناه خاموشی از ماست


کد خبر: 63024

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcee78p.jh8xwi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com