سید محمد بهشتی:
موزه دوای درد پایداری است
5 اسفند 1393 ساعت 16:34
سید محمد بهشتی رییس ایکوم شعار امسال ایکوم را «موزهها و جامعه پایدار» اعلام کرد و گفت: موزه دوای درد پایداری است وجامعه ما برای اینکه حالش خوب شده و دچار پایداری شود باید از موزهها کمک بگیرد.
به گزارش هنرنیوز، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری طی سخنانی در نشست برنامه ریزی ایکوم به تشریح اصطلاح پایدار پرداخت و گفت: اصطلاح پایدار مانند خیلی از اصطلاحات دیگر که دردوره معاصر وارد ادبیات ما شد در واقع بیشتر معادل خوب است و اصطلاح توسعه هم که پس از انقلاب به کاربرده شد به معنای خوب است.
او سپس به نمونههایی از موارد و ناپایداری اشاره کرد و افزود: هنگامی کهمی توانیم نسبت خود با محیط پیرامونمان را تشخیص دهیم در شرایط پایدارقرارگرفتهایم.
رییس ایکوم تصریح کرد: موزهها باید برای ما نفش یک آَشنا و پدیدآورنده آرامش قلبی را فراهم کنند.
او افزود: اگر موزه نتواند این نقش را یعنی نقش شاهدهایی که همه آنها رابه جا میآورند ایفا کند انگار که در موزهها بسته است حتی اگر مردم ازآنها دیدن کنند.
سید محمد بهشتی با اشاره به اقدام چندی پیش خود که منجر به جلوگیری از تخریب یکساختمان قدیمی و تبدیل آن به پارکینگ شد گفت: این ساختمان قبل از این صحبتهاهم سرجای خودش بود، تنها چراغش روشن شدو فردی که قصد تخریب آن راداشت درروشنایی دید که نباید این ملک را خراب کند.
او افزود: اگر این چراغ روشن نمیشد او درتاریکی این ملک زیبا را خراب میکرد چون ذهنش نسبت به این محیط تاریک بود.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری در ادامه گفت: دلیل اینکه این اتفاقها زیاد در اطراف ما میافتد اینست که ما این روایتها را نمیدانیم و اینچراغها برایمان روشن نشده است.
بهشتی افزود: من به مثابه یک موزه دار این ساختمان را به عنوان یک موزه معرفی کردم یعنی آنجا را تبدیل کردم به یک موزه و نقش یک موزه دار را بازیکردم و وقتی که این کار را کردم آن فرد انگار تازه آنجا را به جا آورد ووقتی این اتفاق افتاد دیگر اقدام نسنجیدهای نکرد.
او گفت: ما در کل کشور چنین وضعیتی داریم و میبینیم خیلی از تخریبهایی که در کشور ما انجام شده با نیت خیر بوده و کسی قصد خیانت نداشته و همه قصدخدمت داشتهاند ولی چون در تاریکی نسبت به موضوعات به سر میبردند کاری کرده که امروز دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است، تالاب گاو خونی خشک شده وزاینده رود تبدیل به زمین فوتبال بزرگ شده است.
رییس ایکوم تصریح کرد: منظور ما از موزه ساختمان موزه نیست و نگاه موزه ایکه درست نقطه مقابل تلقی متعارفی است که هر چیز که به درد نمیخورد موزه ایتلقی میشود اتفاقا اگر درد پایداری داریم دوایش موزه است و خیلی به دردمی خورد.
بهشتی گفت: در اینصورت موزه اگر موزه باشد نسبتش با توسعه پایدار بسیارتنگاتنگ است یعنی اینجا موزه هم میتواند عامل باشد هم معلول یعنی هم علتقرارگیرد برای اینکه توسعه ما به سمت پایدار حرکت کند و هم معلول باشد.
او افزود: یعنی اگر توسعه پایدار اتفاق افتاد به طور طبیعی افرادی که دچارآلزایمر فرهنگی نیستند خاطراتشان را به جا میآورند و برای خاطراتشان ارج وقرب قایل هستند.
وی خاطر نشان ساخت: حتما هر کسی در خانهاش یادگاری دارد یادگاریهایی کهاز عزیزانش به جا مانده و او خاطرآنها و یادگاریشان را عزیز میدارد اینیعنی اینکه حالش خوب است.
بهشتی تأکید کرد: موزهها میتوانند به جامعه ما برای اینکه حالش خوب شود ودچار پایداری شود و سر جای خودش قرار گیرد خیلی کمک کنند در این صورت استکه اگر حالش خوب شود میبیند که حالا خودش هم باید موزه درست کند و به آن اهمیت دهد.
موزهها فراتر از فضاهای مربوط به آثار و اشیاء
سید احمد محیط طباطبایی قائم مقام ایکوم نیز دیگر سخنران این نشست بود کهبه بیان گوشهای از فعالیتهای موزهها در روز جهانی موزه و هفته میراثفرهنگی پرداخت.
او گفت: در قرن بیستم ایکوم ۱۸می (۲۸اردیبهشت) را روز جهانی موزه اعلامکرده و این بهانهای شد برای اینکه سازمان میراث فرهنگی هفتهای را با عنوان هفته میراث فرهنگی نامگذاری کند، علت هم مشخص بود زیرا که موزه هابه عنوان یک بخش متمرکزی از پژوهش، حفاظت ومعرفی در حوزه میراث فرهنگی کشور قرار دارند.
طباطبایی اظهار داشت: در این هفته تنها ارتباط با مخاطب مد نظر نبوده بلکه نگرشی مجدد به اقداماتی که در سال گذشته انجام شده، آسیبشناسی آنها واقداماتی که در سال جدید قرار است انجام شود، مورد توجه قرارمی گیرد.
به گفته وی یکی از این محورهای که در روز جهانی موزهها مد نظر قرار میگیرد محور جهانی است همان چیزی که فدراسیون موزهها به عنوان محور برنامهها اعلام میکند تا بر اساس آن فعالیتها شکل گیرد.
قائم مقام رئیس ایکوم افزود: ایکوم محور فعالیتهای سال آینده را موزهها وجامعه پایدار قرار داده است که ما هم در تولید برنامهها از این شعار پیروی میکنیم.
طباطبایی اظهار داشت: در حال حاضر موزههایی که خاطرات جنگ را با خود دارندتحت عنوان موزههای صلح فعالیت میکنند برای اینکه دنیای امروز قرار است مردم را به نوعی همزیستی و وفاق برساند و هیچ عاملی نمیتواند در جهت اینرخداد فعالیت درست و مستمری انجام دهد جز میراث فرهنگی و میراث بشری کهبرای انسانها به جا مانده است و شکل تعامل و عرضه این میراث بشری باانسانها به شکل موزه است و تعریفی که امروزه ما از موزهها داریم تعریفی فراتر از فضاهای محدود به آثار و اشیا است.
او با اشاره به اینکه امروز بیشتر مفهوم موزه در دنیای معاصر مهم است،افزود: و امسال میکوشیم با برنامههای مختلف حوزه میراث فرهنگی حداقل درقالب فعالیتهای موزهها موتور توسعه جامعه قرار بگیریم.
موزههای موفق فعالیتهایشان را منعکس کنند
محمد رضا کارگر مدیر کل امور موزههای کشور دیگر سخنران این نشست بودکه بابیان مطالبی در باره موزههای برتر گفت: اینکه چگونه میتوانیم موزهها راارتقا دهیم و این ارتقا چقدر میتواند در عملکرد آنها و نهادهای مربوط موثرباشد بسیار اهمیت دارد.
او افزود: قطعا انتخاب موزه برتر در هفته میراث فرهنگی برای ارتقای موزههاست و در این میان رقابت مهم نیست. این گونه رقابتها زمانی میتواند موثرباشد که منجر به رشد موزهها شود.
وی با طرح پرسشهایی نظیر اینکه ما در رتبه بندی فعالیتهای موزههای جهاندر کجا قرار داریم؟ نقاط ضعف و قوتمان کجاست؟ و چگونه میتوانیم این دو رابه هم تبدیل کنیم؟ ادامه داد: باید در این راستا اقداماتی موثر با بهرهگیری از حضور افراد متخصص انجام گیرد.
کارگر تصریح کرد: برگزاری این برنامهها باید به منظور انتقال تجربه هاباشد و موزهها تجربههای خوبشان را در اختیار همدیگر قرار دهند.
در ادامه پریسا اندامی به بیان ۱۲شاخص مورد نظر برای انتخاب موزههای برتر در روز جهانی موزهها پرداخت.
وی آموزش، بازدید از موزهها، گردآوری، نگهداری، حفاظت، توسعه، خلاقیت، تلاش برای بقا، کودک و نوجوان و... را شاخصهای مورد نظر برای انتخاب موزه برتر در سطح کشور اعلام کرد.
اندامی با اشاره به شرایط شرکت در این رقابت تصریح کرد: تلاش موزهها به منظور ایجاد رغبت برای مخاطبان و خلاقیت آن در این زمینه از موضوعات مهمی است که در بررسی نتایج کاری موزهها مورد نظر قرار میگیرد.
کد خبر: 79504
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdceen8f.jh8o7i9bbj.html