مرتضی رزاق کریمی در گفتگو با هنرنیوز:

نگاه حذفی در جشنواره سینما حقیقت نداریم

15 آذر 1393 ساعت 10:37

قائم مقام مدیرعامل مرکز گسترش سینما مستند و تجربی گفت: ما نگاه حذفی در جشنواره سینما حقیقت نداریم هر چند که هر جشنواره باید سیاست‌های خودش را داشته باشد اما ماهیت سینمای مستند ایجاب می‌کند تا قدری ظرفیت و صعه صدر خویش را افزایش دهیم تا ارتباط جشنواره با سینمای مستند محفوظ بماند.


مرتضی رزاق کریمی معاون فرهنگی و قائم مقام مدیر عامل مرکز گسترش سینما مستند و تجربی در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد تولید مشکلات فیلم‌های مستند افزود: یکی از مشکلات همیشگی این نوع سینما، مشکلات مالی و پشتیبانی فنی است که شاید بیشتر از سینمای داستانی است. آن هم به این دلیل است که معمولا فیلم‌های مستند کمتر از حمایت‌های ویژه بهره‌مند می‌شوند یعنی اگر وامی بوده این وام عمدتا به سینمای داستانی تعلق گرفته است. البته این محدودیت‌ها باعث شده تا سینمای مستند؛ بیشتر روی پای خودش بایستد و سینمای مستند استقلال بیشتری داشته باشد.

وی اضافه کرد: خوشبختانه سینمای مستند هر ساله، هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی افزایش داشته است. شاید این شور و اشتیاقی را که هم اکنون در جشنواره سینما حقیقت از سوی فیلمسازان مستند شاهد هستیم به همین دلیل است. ما البته در مرکز گسترش، سیاست‌های حمایتی از فیلمسازان را در دستور کار خود داریم. یعنی هم حمایت مالی و هم حمایت‌هایی در جهت ارتقای کیفی از ایده‌ها و طرح‌هایی که از سوی فیلمسازان به ما ارائه می‌شود را برای خودمان تعریف کردیم.

معاون فرهنگی مرکز گسترش با بیان اینکه ما در مرکز گسترش شوراهای تخصصی برای بررسی طرح‌ها و ایده‌ها داریم ادامه داد: با توجه به همین حمایت‌ها، معمولا هر ساله تعداد قابل توجه‌ای طرح به مرکز گسترش ارائه می‌شود. مثلا در سال گذشته حدود ۷۰۰ طرح به مرکز گسترش ارائه گردید که از این تعداد ما حدود ۷۰ طرح را که از لحاظ کیفی و محتوایی بهتر بودند تولید کردیم. البته برخی از این ۷۰ اثر در شورای تخصصی مرکز گسترش مورد بررسی قرار گرفتند و برای بهتر شدن آنان مشاوره‌هایی به کارگردانان اثر ارائه گردید. یعنی هم حمایت مالی و هم حمایت‌های فکری و مشاوره‌ای به فیلمسازان ارائه دادیم.

مرتضی رزاق کریمی تصریح کرد: شاید تولیدات ما ۷۰ فیلم باشد اما در این دوره از جشنواره ۸۵۰ فیلم مستند به دفتر جشنواره ارائه شد که این تعداد اثر نشان از افزایش کمی و کیفی فیلم‌های مستند دارد.

به گفته این مسئول مرکز گسترش، جشنواره سینما حقیقت جای خودش را به عنوان یک جشنواره حرفه‌ای و تخصصی با ویژه گی‌های بین المللی هم در میان مستندسازان داخلی و هم در میان فیلمسازان خارجی باز کرده است.

قائم مقام مدیر عامل مرکز گسترش اظهار داشت: خوشبختانه جشنواره سینمای حقیقت در میان جشنواره‌های بین المللی و رویدادهای فرهنگی دنیا به عنوان یک جشنواره معتبر پذیرفته شده است و ما تلاش می‌کنیم تا این حرکت را به شکلی مدیریت کنیم تا این جشنواره جامعیت خودش را حفظ کند.

مرتضی رزاق کریمی با اشاره به فیلم‌های جشنواره سینما حقیقت گفت: شاید در این جشنواره برخی از فیلم‌ها باشند که خیلی مطلوب ما نباشند. شاید بعضی از فیلم‌ها باشند که برای ما به لحاظ تولید قابل حمایت نباشد. اما ما نگاه حذفی در جشنواره نداشتیم - هر چند که هر جشنواره باید سیاست‌های خودش را داشته باشد و رعایت خطوط قرمز برای آن الزامی است – اما ما معقتدیم ماهیت سینمای مستند ایجاب می‌کند قدری ظرفیت و صعه صدر خودمان را افزایش دهیم تا این ارتباط جشنواره با سینمای مستند حفظ شود. شاید همین عامل باعث شده است تا ما شاهد حضور طیف‌های مختلف فیلمسازان در جشنواره سینما حقیقت باشیم.

معاون فرهنگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در مورد حضور پر رنگ فیلمسازان خارجی در جشنواره سینما حقیقت افزود: امسال علاوه بر فیلم‌های خارجی و داوران بین المللی که در جشنواره سینمای حقیقت حضور دارند ما از تعدادی از اساتید طراز اول بین المللی برای آموزش فیلمسازان نیز دعوت کردیم که در بخش آموزش و ورک شاپ‌هایی که هر روز برگزار می‌شود حضور داشته باشند. چرا که بر این باوریم تا ما با زبان روز مستند سازی آشنا نشویم نمی‌توانیم حرف‌های خودمان را بیان کنیم. ما هر چقدر هم که موضوع و مضامین مان با ارزش باشد اما تا زمانی که به لحاظ ساختاری با زبان بین المللی آشنا نباشیم نمی‌توانیم با مخاطب جهانی ارتباط برقرار کنیم. به همین خاطر در این دوره، از اساتید سینمای مستند جهان دعوت کردیم تا در کلاس‌های آموزشی برای فیلمسازان حضور پیدا کنند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا مرکز گسترش برای نمایش فیلم‌هایی که در جشنواره مطرح می‌شوند برنامه‌ای خواهد داشت یاد آور شد: یکی از مشکلات جدی ما در سینمای مستند، عرضه و پخش آثار مستند است و این موضوعی است که البته مرکز گسترش به تنهایی نمی‌تواند آن را حل کند ولی مرکز برنامه‌هایی برای این مشکل در دستور کار دارد. امسال امور بین الملل مرکز گسترش، بخشی از ورک شاپ‌هایی را در زمینه مذاکره برای فروش و تولید مشترک تدارک دیده است که به همین منظور برنامه ریزی شده است. ضمن اینکه بعد از جشنواره نیز، واحد امور بین الملل مرکز گسترش برای نمایش و فروش فیلم‌های منتخب جشنواره و تولیداتی که قابلیت عرضه بین المللی را دارند اقدام خواهد کرد. علاوه بر آن ما باید حرکت‌های دیگری را هم برای نمایش آثار مستند در سالن‌های سینماهای کشور انجام بدهیم.


کد خبر: 77164

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdceez8f.jh8fpi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com