نگاهی به سریال های تلوزیون؛

سريال ميلياردر، الگويي موفق براي طنز ايراني

27 دی 1391 ساعت 12:42

سريال ميلياردر دريك كلمه اثري شريف است. سريال طنزي كه سعي كرده به معناي درست كلمه طنز باشد.



اين سريال كه به شدت قصه محور است ، به يمن فيلمنامه خوب و خط داستاني پركشش ، موفق شده از بسياري معضلات سريال هاي طنز مبرا باشد. در اين سريال خبري از خنداندن مخاطب با دست اندازي به لودگي هاي يك يا دو بازيگر نيست. دراين سريال خبري از شوخي هاي سخيف و بزن بكوبي (اسلپ استيك ) نيست .شخصيت ها در دستشويي گير نمي افتند،لهجه ها و فرهنگ اقوام مختلف مسخره نمي شود، جنوب شهري ها دست انداخته نمي شوند و براي خندان مخاطب دائم شخصيت ها برسر و كول هم نمي زنند و حركات ناشايست از خود به نمايش نمي گذارند . در سريال ميليادر همه چيز محاسبه شده است. موقعيت هاي طنز به خوبي در فيلمنامه طراحي شده و كارگرداني خوب عليرضا اميني هم بر رنگ و لعاب اين موقعيت ها افزوده است.اين امر باعث شده تا در سريال ميلياردر صحنه اي اضافي و بي كاركرد وجود نداشته باشد. قصه روان پيش رو باشد و مخاطب را به خوبي درگير خود سازد. اما آنچه باعث شده تا سريال ميلياردر مورد توجه قرار گيرد ، مضمون تازه و بكر اين سريال و نحوه بيان اين مضمون ها ست. 

سريال ميلياردر، قصه جواني به نام بهادر را بازگو مي كند كه در شركتي استخدام مي شود.اين درحاليست كه اين شركت درگير معضلات عديده اي است. از حاكم بودن روابط فاميلي به جاي ضوابط كاري تا اختلاس و فساد مالي و بي انضباطي كاري . در اين شركت همه مي خواهند زيرآب همديگر را بزنند هيچ كس سرجاي خودش نيست و به يمن پول و ثروت خانوادگي ، زيان دهي شركت هم كوچكترين آسيبي به ادامه اين روند وارد نمي سازد.اين شركت با اين ويژگي ها بستر مناسبي را پديد آورده تا برخي از معضلات اجتماعي مبتلا به جامعه مورد نقد و بررسي قرارگيرد. آن هم با زبان فاخر طنز. 

در اين سريال هرچند مخاطب به حال و روز و وضع آشفته شركت مي خندد اما وقتي قرينه اي بين برخي معضلات اجتماعي با مسائل مطرح شده درسريال مي يابد درباره آن به تفكر مي نشيند و مضامين مطرح شده در سريال را تلنگري به خود و جامعه خويش مي يابد. و اين همان كاركرد واقعي طنز است و از اين روست كه بايد اعتراف كرد سريال ميليارد ، اثري شريف است.
 
علاوه بر اين سريال ميليارد تنها به بيان معضلات اكتفا نمي كند و ضمن تندترين انتقادها به برخي مشكلات موجود، راهكارهايي نيز براي حل آنها ارائه مي كند .اين اتفاق باعث مي شود تا نه تنها سريال ميليارد اثري خنثي و به دور از دغدغه هاي اصلي مردم نباشد بلكه با ارائه پيشنهادهاي سازنده ، روح اميد را در مخاطب دميده و او را از تكرار چند باره مشكلات و معضلاتي كه خودش بهتر از هركس ديگري به آن واقف است آزرده خاطر نسازد. در اين سريال تلخ ترين و اصلي ترين معضلات اجتماعي و اقتصادي كشور همچون رانت خواري ،رابطه و پارتي بازي ،سوء استفاده هاي مالي و... كه متاسفانه كم و بيش جامعه ما با آن دست به گريبان است به زبان شيرين طنز بيان مي شود .

اما اين همه هنر ميلياردر و سازندگان آن نيست . زيرا در كنار بيان اين معضلات ، سريال ميلياردر، معرف هايي همچون عدالت خواهي ، وجدان كاري و انضباط اجتماعي ، تاكيد بر روابط خانودگي صحيح را نيز بدور از هرگونه مستقيم گويي و بيان شعاري ، تبليغ مي کند. 

علاوه بر زبان طنز و طنازي هاي درست و حساب شده فيلمنامه سريال آنچه باعث شده تا سريال ميلياردر در نگاه مخاطب اثري قابل توجه به نظر بيايد، كارگرداني اميني است. اميني با درايت و تيزهوشي همه تلاش خود را صرف گرفتن تصاوير جذاب و چشم نواز آن هم در چند لوكيشن محدودكرده است. به همين دليل نه تنها عدم تعدد لوكيشن به معضلي براي سريال بدل نشده بلكه تصاوير جذاب و پر رنگ و لعاب كه به يمن طراحي خوب صحنه و لباس و همچنين دكوپاژهاي اميني حاصل شده ، اثر را به سريالي چشم نواز و جذاب براي مخاطب تلويزيون تبديل كرده است. ترفندي كه به خوبي در سريال هاي ماهواره اي به ويژه سريال هاي تركي جواب داده و رضايت مخاطبان را به دنبال داشته است. اما هنر سازندگان سريال ميلياردر و تفاوت آنها با سريال هاي ماهواره اي وقتي نمود مي يابد كه ميلياردر هرگز به دام نمايش اشرافي گري ،دور شدن از زندگي واقعي مردم و تبليغ زندگي خيالي و رويايي نمي افتد.

در ميلياردر ضمن نمايش زندگي واقعي طبقات مختلف جامعه ، مخاطب از ديدن تصاوير جذاب نيز حض بصري مي برد. اما عامل ديگري كه باعث شده سريال ميلياردر مورد توجه واقع شود ، بازي ، بازيگران اين سريال است . در ميلياردر به جزء برخي بازيگران همچون آرام جعفري كه به شدت بازي ضعيف و خنثي يي از خود به نمايش مي گذارد كه نه در حد شخصيت پرداخت شده اش در سريال است و نه در قواره بازيگري خود جعفري ، يا نرگس محمدي كه ، بين بازي احساسي هميشگي اش با نوعي بازيگري برون گراي متناسب با شخصيت رها مردد و مستاصل مانده و يا شخصيت تيرداد با بازي نيما شاهرخ شاهي كه تعمدا يا سهوا به شخصيتي بي روح بدل شده ،باقي بازيگران به خوبي از عهده نقش خويش برآمده اند. به ويژه علي كمالي پور بازيگر نقش منصور، سحر زكريا در نقش آذر ،كريم اميني در نقش آرش و فريبا نادري بازيگر نقش قديم . در كنار اين بازيگران جوان ، محمد رضا شريفي نيا ، مجيد مظفري و عاطفه رضوي و سعيد پيردوست نيز همچون گذشته خوب ظاهر شده اند .

حضور سامان گوران در نقش بهادر هم هرچند در ابتدا تصور تقليد ازجنس بازي مهران مديري را به ذهن متبادرمي ساخت ،اما در ادامه موفق شد تا بازي قابل قبولي ازخود به نمايش بگذاردكه به عنوان نخستين حضور جدي گوران قابل اعتناست. اما دراين ميان بايد اشاره ويژه اي داشت به بازي رامين راستاد در نقش خسرو. راستاد علیرغم سابقه اي كه در ذهن مخاطب به واسطه بازي هايش در نقش هاي منفي دارد، به خوبي ازعهده بازي در شخصيت كمدي خسرو برآمده و نه تنها موفق شده شخصيت جذاب و دوست داشتني خسرو را كمال ببخشد بلكه جنبه اي تازه از هنر بازيگري اش را نيز به رخ بكشد. استادي راستاد در بازي شخصيت خسرو سبب شده تا بازي ضعيف آرام جعفري كه نقش همسر او را بازي مي كند چندان به چشم نيايد و حضور پررنگ او در سكانس هاي آن دو اين ضعف را بپوشاند. با اين همه بايد گفت سريال ميلياردر از لحاظ سه ركن اصلي يك اثر موفق و قابل اعتنا يعني فيلمنامه ، كارگرداني و بازيگري ، اثري قابل قبول است و اتفاقي ميمون در شبكه اول سيما محسوب مي شود. شبكه اول سيما كه در سال هاي اخير با ساخت سريال هاي موفق و پر بيننده به ويژه در مناسبت هاي خاص همچون نوروز و ماه مبارك رمضان همواره الگوي ديگر شبكه ها قرار گرفته ، اين بارهم مي رود تا با سريال طنز ميلياردر، به الگويي براي سريال هاي طنز تلويزيون بدل شود. الگويي كه به شدت رسانه ملي به آن نيازمند است.


کد خبر: 52675

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcenp8n.jh8wfi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com