در مراسم رونمایی از سمفونی فردوسی؛

شاهین فرهت: سمفونی فردوسی با سفارش حوزه هنری ساخته نشده است

7 اسفند 1390 ساعت 14:44

شاهین فرهت سازنده سمفونی فردوسی، در مراسم رونمایی از این اثر گفت: سمفونی فردوسی با سفارش حوزه هنری ساخته نشده است بلكه توسط من به مرحله تولید رسید.



به گزارش هنرنیوز مراسم رونمایی و بررسی سمفونی فردوسی با حضور شاهین فرهت،خالق این اثر،رییس حوزه هنری وعده ای از هنرمندان در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد .

فرهت خاطر نشان كرد :متاسفانه مساله سفارشی جنبه منفی پیدا كرده است كه باید گفت سفارش هم تشویق است و هم محل درآمدی برای هنرمند محسوب می شود البته باز هم باید به این نكته اشاره كنم كه تمام سمفونی هایی تا امروز توسط من منتشر شده غیر از دو مورد سفارشی نبوده و من با انگیزه شخصی نسبت به تولید انها اقدام كردم .

این هنرمند در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اهمیت موسیقی ایرانی در وجوه بین المللی گفت : من روی علاقه ای كه هم به موسیقی كلاسیك و هم به موسیقی ایرانی داشتم به تولید این اثر اقدام كردم ضمن اینكه بر این باورم ملودی ها و موسیقی ایرانی دارای جذابیت های فراوانی است كه متاسفانه آنچنان كه باید در سطوح بین المللی مطرح نشده است و امیدوارم روزی را ببینم كه موسیقی ایرانی و عملیات پخش و توزیع آن طوری باشد كه ما شاهد ضعف نباشیم چرا كه بی توجهی به موسیقی ایرانی در هر نوع آن باعث ناامیدی هنرمند می شود .

وی ادامه داد : شاید نبود دانشجویان در این مراسم كمی ناراحت كننده باشد اما برای من این مهم است كه وقتی در خیابان هستم راننده تاكسی و مردم عادی شاهین فرهت را می شناسند و این بهترین تشویق برای من است. البته دراین میان لازم است از حوزه هنری كه خانه من است و همچنین مسوولان مركز موسیقی حوزه برای حمایت هایی از من می كنند تقدیر كنم .

رضا مهدوی مدیر مركز موسیقی حوزه هنری نیز گفت : انتشار آلبوم موسیقی فردوسی در برگیرنده دو عنصر مهم است كه اولی پرداختن به موضوع ادبیات و اسطوره ای به نام فردوسی ست و دومی هم به هنرمندی چون شاهین فرهت مربوط می شود كه توانسته بدون واسطه موسیقی ایرانی را با موسیقی جهانی وكلاسیك غرب پیوند دهد .

وی ضمن برشمردن نكاتی درباره مباحث مورد وفاق و مخالف منتقدان پیرامون چگونگی پیوند موسیقی ایرانی و موسیقی جهانی به كم توجهی نهادهای مرتبط با فرهنگ و هنر به ویژه موسیقی نسبت به بزرگان این هنر جهانی اشاره كرد و گفت : درست است كه در یك برهه زمانی ما شاهد حضور افراطی هنرمندان در كنار یكدیگر بودیم، اما هم اینك در زمانی هستیم كه متاسفانه حس در كنار یكدیگر نه تنها زیاد نیست بلكه كمتر از حد استاندارد خود شده است. بنابراین لازم است كه با برگزاری چنین مراسمی گام هایی را برای ایجاد همدلی و توجه دادن هنرمندان به موضوع اخلاق تلاش هایی را انجام دهیم .

مدیر مركز موسیقی حوزه هنری با بیان این كه موضوع اخلاق در هنر به ویژه در هنر موسیقی دارای اولویت است ، خاطر نشان كرد: امروز كشورمان در تكنولوژی و نزدیك شدن به فن آوری های نوین و به روز دنیا از كشورهای مدعی ست اما متاسفانه ما در بعضی موارد به تدریج اخلاقیات را فراموش كرده ایم و با وجود دورنمای درخشانی كه می توانیم در موسیقی ایرانی با تكیه بر تجربیات گذشته به دست آوریم هنوز به معیار مطلوب خود دست پیدا نكرده ایم .

مهدوی در بخش دیگری از صحبت های خود تصریح كرد : هنرمندان و بزرگانی چون شاهین فرهت نیازمند حمایت جامعه آكادمیك از تولید آثار ارزشمندشان هستند و اگر می بینید كه امروز ما كمتر شاهد حضور دانشجویان در این مراسم هستیم به خاطر كم توجهی و به واسطه بی دقتی در چگونكی نیاز سنجی برای پذیرش دانشجویان رشته موسیقی انجام پذیرفته است .

وی با اشاره به تولیدات مركز موسیقی حوزه هنری در سال جاری به ادامه حمایت و تولید حوزه هنری برای تهیه آثار فاخر موسیقایی با محوریت خانواده اشاره كرد و گفت : هویت ایرانی اسلامی ، تاكید ویژه برموضوع اخلاق ، دوری از ابتذال ، تلاش برای توجه دادن دانشجویان موسیقی به مسائل امروزی جامعه از جمله فعالیت هایی ست كه تلاش داریم در آینده به آن توجه ویژه ای داشته باشیم ضمن اینكه براین باوریم آثاری چون سمفونی فردوسی در راستای آثاری است كه می توانیم از آنها به عنوان موسیقی فاخرنام ببریم .

مهدوی گفت : این برنامه بهانه ای شد تا متوجه باشیم چه كاستی هایی در فضای موسیقی ما وجود دارد و این كه همیشه پول كارساز نیست . اینكه یك موسیقیدان ارزشمندی چون شاهین فرهت آمده و با سمفونی فردوسی اثر ارزشمندی را تولید كرده اقدام مهم و ارزشمندی است كه باید ازآنها حمایت كرد . ضمن اینكه باید به این نكته هم توجه داشت كه اثر سفارشی همیشه بد نیست بلكه دربرگیرنده اهداف قابل توجهی است كه می تواند توسط هنرمند برای كمك به نهاد سفارش دهنده برای مفاهیم ارزشمند باشد .

مدیر مركز موسیقی حوزه هنری ادامه داد : اگر امروز شاهد تولید یك اثراساطیری برگرفته از شاهنامه فردوسی توسط حوزه هنری هستیم شاید در آینده به گونه ای دیگر باشد و ما آثاری در حوزه دین ، نوروز و موارد این چنین دیگری باشیم كه صرفا نمی توان نام سفارشی داشته باشند .

وی خاطر نشان كرد : امیدورام در آینده شاهد این نباشیم كه براساس گفته ها و شنیده ها زود قضاوت كنیم و دچار جو زدگی شویم و براین باور باشیم كه این مراسم ها بهانه ای برای دورهم نشینی با هدف رسیدن به یك نتیجه مهم است .

داریوش طلایی مدرس و نوازنده برجسته موسیقی ایرانی هم كه در این مراسم حضور داشت با بیان این كه تجلی جان و خرد در موسیقی یكی از بهترین انواع موسیقی ست از وجود مشكلات زیاد در موسیقی ایرانی و بی توجهی مسوولان به توزیع و پخش آثار فاخر موسیقایی انتقاد كرد و گفت : متاسفانه بسیاری از هنرمندان هستند كه با هزینه شخصی خود برای تولید آثارشان اقدام كردند اما به دلیل ضعف در سیستم پخش و توزیع هنوز موفق به عرضه آنها نشده اند و من امیدوارم متولیان فرهنگی به این كم كاری پایان دادن و فكری به بهبود اوضاع داشته باشند .

وی در بخش دیگری از صحبت های خود با ارائه تاریخچه ای از شكل گیری موسیقی كلاسیك در غرب و ورود این گونه موسیقی به كشورمان سمفونی فردوسی را اثری ارزیابی كرد كه توانسته با بهره گیری از ارزشهای بلوغ یافته موسیقی هنری و موسیقی غرب یك اثر ایرانی آمیخته با موسیقی جهانی را به مخاطب ارائه دهد .

طلایی خاطر نشان كرد : كار آقای فرهت نیازمند معرفی من نیست چرا كه از نظر من سمفونی فردوسی اثری است كه توانسته موسیقی كلاسیك غربی را به خوبی در فرهنگ و هنرایرانی متجلی كند و این كار بسیار مهمی ست .به اعتقاد من شناختن موسیقی یك هنرمند نشان دهنده رسیدن بلوغ هنری آن هنرمند است كه شاهین فرهت به آن دست پیدا كرده است.

فرید ده دیزی پژوهشگر موسیقی هم درادامه این مراسم با بیان این كه آثار فرهت دارای نكاتی است كه باشنیدن آن می توان امضای هنرمند را در آن لمس كرد ، گفت : برای بررسی بعضی از آثار موسیقایی باید به آثار قبلی آن هنرمندان نیز رجوع كرد . شاهین فرهت نیز همواره سیری را طی می كند كه می توان با گوش دادن موسیقی امضای وی را در آنها دید .

توجه به جوانب دراماتیك آثار فردوسی ، تاثیر گذاری روی مخاطب ، رعایت دقیق وجوه موسیقایی ، توجه به قواعد علمی موسیقی كلاسیك از جمله نكاتی است كه ده دیزی درباره سمفونی فردوسی شاهین فرهت به آن اشاره كرد و گفت : ما به تولید آثار این چنین در حوزه موسیقی احتیاج داریم چرا كه حضور هنرمندانی چون شاهین فرهت كه شناخت كاملی از موسیقی علمی دارند می تواند راهگشای خوبی برای خارج شدن از فضای یكنواخت موسیقی ایرانی امروزه باشد .

در ادامه مراسم در حضور محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری لوح یادبودی به شاهین فرهت و هنرمندان شركت كننده در مراسم اهدا شد .


کد خبر: 37825

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcenv8x.jh8fwi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com