زیرساخت هایی که مهیا نشد؛
گردشگری مانند بسیاری ازفعالیتهای اقتصادی معادله ای دو سویه است
30 بهمن 1390 ساعت 9:29
تحولات زیادی درجهان پیرامون ما دركشورهای مختلف اتفاق می افتد، كه بیشتر در جهت خارج شدن ازحالت انفعالی و رسیدن به رشد و توسعه مطلوب است. به خصوص این تحول درصنعت گردشگری در بسیاری ازکشورها درحال رخ دادن است.
هم اكنون شراط فعلی ما را وا می دارد تا با اقدام مناسب برای رقابت با دیگر كشورها با تدوین برنامه هایی امکان زیر ساخت های صنعت گردشگری خود را تا آن اندازه بالا ببریم كه با جذب بیشتر گردشگران سهم مالی که ازاین طریق نسیب دیگر کشورها می شود ما نیز سهم قابل توجه ای را به دست آوریم.
از سویی گردشگری مانند بسیاری از فعالیت های اقتصادی و اجتماعی معادله ای دو سویه است. دریك سوی آن عرضه و درسوی دیگر تقاضا قرار دارد. از این رو می بایست ظرفیت و برنامه ریزی آن را مشخص كرد تا ازاین طریق تقاضا را به سوی عرضه هدایت كرد. از آنجایی كه هنوز بستر زیرساخت های این صنعت به درستی مهیا نشده است. به همین منظورسهم كشورمان ازدرآمد جهانی گردشگری بسیار اندك است وحتی قابل رقابت با بعضی از كشورهای همسایه هم نیست و با آنكه متولیان این صنعت وعدهای زیادی برای ارتقا و رونق بخشیدن به گردشگری در كشورمان راعنوان كردند.
با این حال كمبودهای زیادی در زیرساخت های این صنعت وجود دارد. همین مسئله باعث شد تا نتوانیم سهم بسزایی در این بازار گردشگری به دست آوریم و این امر به دلیل كمبود جاذبه های تاریخی یا طبیعی نیست، بلكه نبود برنامه ریزی مشخص و مدیریت بخش های مختلف صنعت گردشگری از عوامل اصلی بازدارنده مشكلات این صنعت به حساب می آید.
از سوی دیگر بعضی از مسئولان كشوری هنوز با دید تردید به این صنعت نگاه می كنند و عده ای براین باورند كه در عرصه اقتصادی سودآوری یك كارخانه بیش ازحوزه های مانند گردشگری است. درنتیجه اگر بتوان تردیدها را از میان برد و اگر بتوانیم ازمنایع گردشگری به درستی استفاده کنیم و تمامی دستگاه های اجرای را در گردشگری مشاركت دهیم. آنگاه تمامی كسانی كه دربخش های متخلف آن فعال هستند ازسود حاصل آن بهرخواهند برد.
شناخت بازار گردشگری:
بازارگردشگری ایران بیشتر یك بازار منطقه ای است كه بیشترگردشگران خارجی آن ازكشورهای همسایه هستند توجه کمتری به جذب گردشگران دیگر کشورها شده است. برسی های آماری نشان می دهد كسانی كه به كشورما سفرمی كنند.اشخاصی هستند كه برای كسب كار، برگزاری نمایشگاه ها، دیدار اقوام و دوستان همچنین دیدن اماكن تاریخی و فرهنگی را شامل می شوند.كه در این بین كسانی كه برای گذراندن تعطیلات به كشورمان سفرمی كنند آمارشان ازهمه كمتراست.
با توجه به اینكه ذائقه ها وعلایق گردشگران همواره درحال تغییراست،انجام تحقیقات بخش های مختلف بازار و آگاهی درمورد خواسته ها و نیازهای گردشگران و سپس برنامه ریزی لازم جهت نیازهای گردشگران در چهارچوب امكانات و شرایط موجود به عنوان اولویت اول پیشنهاد می شود.همچنین تشخیص انگیزه های گردشگران و طراحی صحیح و موثرازبرنامه های گردشگری وانجام فعالیت های تشویقی و ترغیبی مناسب برای هریك از بخش ها با توجه به فرهنگ و ویژگی های محیطی و جلوگیری ازهدررفتن منابع و امكانات و كارایی بالاتر را به همراه خواهد داشت.
مشکلات زیرساخت ها:
ظرفیت و كارآیی پا یین بنگاه های اقتصادی مرتبط با بخش گردشگری كشورمان مانند شبكه های حمل ونقل «زمینی، هوایی، دریایی»، كمبود تاسیسات اقامتی و پذیرایی، سرویس های بهداشتی « درون شهری وبین راهی»، مشكلات ناشی ازتاخیر پروازها، نبود امكانات مناسب درمیانه های وردی گردشگران،كمبود تجهیزات ارتباطی ،برق،روشنایی، تجهیزات پزشكی ودرمانی، استراحتگاهای مناسب مانند،هتل، مهمان پذیرها و همچنین رستوران ها، تسهیلات ورزشی ، تفریحی و .... ازجمله موانع و مشكلات عمده در زیرساخت های توسعه گردشگری به شمار می روند.
از طرفی تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری درایجاد زمینه های لازم درجهت ورود سرمایه های خارجی،انجام مطالعات وتحقیقات توجهی درجهت احداث زیرساخت ها ازجمله راهکارهای پیشنهادی برای توسعه زیرساخت ها ست.
زمینه های تبلیغات:
دردنیای امروزی تبلیغات هزینه نیست، بلکه نوعی سرمایه گذاری برای پیشبرد اهداف هرسازمانی و یا مجموعه ای که برای کسب درآمد بشتر درحال رقابت با دیگران هستند به حساب می آید و اگر به درستی اجرا شود.دستاوردهای ارزشمندی به همراه خواهد داشت، درغیر این صورت باعث عقب ماندن ازرقابت ها درارتباط با بازاریابی گردشگری بین المللی می شود.هدف تبلیغات تغییر نگرش دیگاه های مخاطبین است. که دستیابی به آن نیازمند نواندیشی، نوآوری و مهارت های حرفه ای است.
در تنظیم برنامه تبلیغاتی باید اهداف را برمبنای تصمیمات قبلی درباره بازارهدف، موضوع بازار، عناصربازاریابی تشخیص داد.عامل اصلی موفقیت در فعالیت های تبلیغاتی محتوای پیام و گیرای بودن آن است. پیام باید اطلاعات مورد نیاز را به خوبی منتقل و افراد را به مسافرت تشویق کند.میزان تاثیرگذاری پیام ها باید قبل از اینکه سرمایه گذاری هایی دراین زمینه به عمل آید مورد ارزشیابی قرار گیرد.این نکته ازآنجا حائز اهمیت است که اطلاعات به طور مستقیم و دقیق ارایه شود. اطلاعات نادرست و گمراه کننده موجب نارضایتی گردشگران شده و حتی ممکن است مشکلاتی نیز ایجاد کند که زیان آن در وهله اول متوجه متولیان گردشگری کشورمان خواهد شد.
حمایت ازسرمایه گذاری:
تردیدی نیست با ورد گردشگر خارجی به کشورمان نه تنها باعث رونق این صنعت می شود بلکه به توسعه آن نیز کمک می کند.ازطرفی افزایش درآمد و ایجاد ثبات را هم در پی خواهد داشت.به همین منظور می بایست زمینه های مناسب را برای مشارکت سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم کرد.ازآنجایی که امکانات اقامتی، پذیرایی وهمچنین حمل ونقل برای گردشگران درکشورمان ظرفیت های محدودی دارد.اگرتعداد گردشگران ازیک سطحی بیشترافزایش پبداکند با امکانات فعلی نمی توان نیازهای همه گردشگران را مرتفع کنیم زیرا ما دراین زمینه ها کمبودهای زیادی به خصوص دراکثر شهرهای کشورمان داریم.
ازسوی دیگر برای افزایش تعدادهتل ها، مهمان پذیرها، مراکز بهداشتی و تفریحی و... مسلما سرمایه گذاری دولتی نمی تواند پاسخگوی نیازهای فعلی باشد.به همین علت باید سرمایه گذاران را تشویق کرد تا دربخش های مختلف این صنعت مشارکت داشته باشند که یکی از راه های که به عنوان مشوق می توان بکار گرفت اعمال معافیت های مالیاتی،دراختیار گذاشتن وام بلند مدت با بهره کم، واگذاری زمین، تامین مصالح با نرخ دولتی، تسهیل صدور جواز ساختمانی وحذف تشریفات زاید و دست و پاگیر اداری می تواند موجب جذب سرمایه گذاران باشد.
توسعه منابع انسانی در صنعت گردشگری:
مفهوم توسعه منابع انسانی دربرگیرنده گسترده ای از فعلیت هایی است که مهمترین آنها عبارتند ازگزینش و استخدام نیروی انسانی که در آن حقوق و تکلیف کارفرما و کارمند تعریف شده باشد.همچنین فراهم آوردن امکانات تحصیل و آموزش برای کارکنان،ارزشیابی بوسیله کارکنان و بلعکس اعطالی حق تشکیل انجمن یا اتحادیه به کارکنان، این عوامل می تواند کلید موفقیت و دستیابی به توسعه مانبع انسانی کاردربخش های متخلف هرسازمانی باشد. به همین منظوراستفاده از نیروهای متخصص با تحصیلات مرتبط در صتعت گردشگری باید مورد توجه بیشتر متولیان این صنعت قرار بگیرد.
صدور ویزا واجازه اقامت:
اگربتوان زمینه ای فراهم کرد تا در صورت امکان ویزا برای گردشگران خارجی دریک مدت اقامت مشخص حذف می شود.همچنین با کاهش بروکراسی اداری، افزایش کارایی ماموران گذرنامه درمرزهای، تسهل ورود و خروج ایرانیان مقیم خارج از کشور و تشویق وترغیب آنان برای مسافرت به ایران، حذف ویزای جهت اقامت کوتاه مدت در مناطق آزاد تجاری، صدور ویزا و اجازه اقامت بلند مدت به گردشگرانی که به صورت گروهی به کشورمان سفر می کنند. ارایه تسهلات ویژه به سالمندان، دانشجویان، محققان، ایجاد امکانات لازم جهت درخواست و صدور ویزابه صورت الکترونیکی و.... از جمله اقداماتی است که می تواند زمینه را برای تشویق گردشگران برای سفربه گشورمان مهیا کند.
اثرات منفی نبود امکانات:
باید توجه داشت گردشگران زمانی تمایل پیدا می کنند که به کشوری سفر کندد که آن کشورامکان ارایه تسهیلات مناسب را به آنان داشته باشد.ازاین رو شناخت نیازگردشگران و نوع خدماتی که می بایست به آنها داده شود بسیارحائز اهمیت است .گردشگری که وارد کشور می شود این انتظار را دارد تا برای هزینه ای که برای سفر می کند خدماتی درحد استانداردهای جهانی به او داده شود و این حق مسلم هرگردشگری است.
ازطرفی دوام و بقای صنعت گردشگری و فرآیند آن فارغ ازنوع گردشگر نیازمند داشتن و مهیا کردن امکاناتی است که دربخش های مختلف این صنعت باید وجود داشته باشد.درحاضرارتقا سطح کمی وکیفی خدمات گردشگری درایران دراغلب زمینه ها آنچنان که باید فراهم نیست. به طوری که وقتی به هر کدام ازشهرهای سفر کنید.کمبودهای زیادی را احساس خواهید کرد واین موضوع برای گردشگران خارجی که به ایران می آیند کاملا مشخص تر است زیرا آنها امکانات ما را با دیگر کشورها و حتی کشورخودشان مقایسه می کنند.
درحال حاضز بیشترهتل های درجه یک و به پایین ما دارای استانداردهای جهانی نیستند زیرا از نظرساخت وسازعمری بیش ازسی سال دارند وحتی درمقایسه با رقبا به خوصوصا مشتریان بازارهدف ارایه قیمت ها آنها نه تنها یک سان نیست بلکه خدمات ارایه شده نیزچندان مطلوب نمی باشد.افزون براین بسیاری ازجاذبه های گردشگری کشورمان به دلیل فقدان تلبلوهای راهنما و راه های دسترسی مناسب همچنین نبود امکانات اولیه درمحل مانند.اقامتگاه،وجود آب،برق، مخابرات، خدمات درمانی، تفریحی، سرویس های بهداشتی، رستوران و.... ازمشکلات دیگرصنعت گردشگری محسوب می شود.
ازطرفی دیده شده اشخاصی که درزمینه تورهای گردشگری درآژانس ها فعال هستند آموزش های لازم را ندارند به همین علت خدمات مناسب را نمی توانند به گردشگران ارایه کنند واین مسائل تنها گوشه ازکمبود امکانات موجود درصنعت گردشگری کشورمان است.
سعید کاکا آقازاده
کد خبر: 37429
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdceoe8x.jh8fwi9bbj.html