گزارش نشست پرسش و پاسخ فیلم «استرداد»/1/؛
غفاری: از شعارزدگی و جلوه نمایی خودداری کردیم
20 بهمن 1391 ساعت 15:57
«علی غفاری» کارگردان فیلم«استرداد» گفت: تلاش کردیم در طول داستان فیلم از شعارزدگی و جلوه نمایی خودداری کنیم وچون قصه فیلم در دل سفر اتفاق میافتد و به هر یک از افراد نزدیک میشویم و فرصتی را برای تماشاگر ایجاد میکنیم تا با آنها ارتباط برقرار کند.
به گزارش خبرنگار سینمایی هنرنیوز؛ نشست پرسش و پاسخ فیلم سینمایی «استرداد» با حضور «علی غفاری» کارگردان فیلم، «محسن علیاکبری» تهیهکننده، «ایرج رامین فر» مدیر هنری وطراح صحنه، «ستار اورکی» آهنگساز، «حمید فرخنژاد » بازیگر، «محسن بابایی» طراح گریم و «محمدرضا شهیدی فر» مجری برنامه در تالار سعدی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد.
در این نشست «محسن علیاکبری» تهیه کننده این فیلم اظهارداشت: فیلم بسیار سنگین سینمایی «استرداد» در خصوص استرداد غرامت جنگ جهانی دوم به ایران است که برداشتی آزاد از تاریخ معاصر کشور مان است و حدود یک سال تحقیق و نگارش آن به طول انجامیده است.
وی افزود: حدود دوازده نفر از نویسندگان با ما همراهی داشتندو بعد از نگارش فیلمنامه ما اول بهمن ماه سال گذشته عازم کشور روسیه و شهر مسکو شدیم و در روز ۱۵ کارفیلمبرداری شروع شد و به مدت یک ماه در شرایطی سخت و طاقتفرسا در مسکو طول کشید.
علی کبری اضافه کرد: تا قبل از ما تنها کسی که توانسته بود در مجموعه کاخ کرملین فیلمبرداری کند بازیگر وتهیه کننده مطرح سینمای جهان «تامکروز» بود و ما نیز توانستیم این کار را انجام دهیم. ازسویی فیلمبرداری در مجموعه میدان سرخ با شرایط و امکانات آن زمان بسیار سخت بود و در حدود یک ماه در بندر ترکمن، یک ماه و نیم تهران، ۲۰ روز در انزلی و یک ماه در پل ورسک کار فیلمبردری ما به ظول انحامید و خوشبختانه حاصل کار اثری قابل قبول برای مخاطبین شده است.
این تهیه کننده مطرح سینما وتلویزیون تصریح کرد: به نظرمن ساخت فیلم از تاریخ معاصر کشورمان یک نیاز و ضرورت است. تاجایی که باید ما از وقایع تاریخی کشور فیلمهای متعدد بسازیم زیرا کشورهای همسایه بسیاری از شخصیتهای فرهنگی ما را از آن خود کردند در حالی که ما متاسفانه از این امر غافل شده ایم.
وی ادامه داد: خوشبختانه سیاست و رسالت سازمان سینمایی و بنیاد فارابی بر این بود تا درباره فرهنگ و تاریخ معاصر کشور فیلم ساخته شود و برای نسل جوان و نوجوان سندی تاریخی ارائه دهیم و در این فیلم هم ماتلاش کردیم اثری قابل باور برایی مخاطب بسازیم . بنابراین ساخت کارهایی با موضوعات تاریخ معاصر بسیار سخت است چه به لحاظ تولید و چه به لحاظ نگارش فیلمنامه زیرا با مشکلات متعددی از جمله سانسور مواجه میشویم وکه برای این گونه آثار مشکلاتی را به وجود می آورد.
وی ادامه داد: اصولا ساخت و تولید کار تاریخ معاصر بسیار سخت و طاقتفرسا است، فیلم در حال حاضر ۱۰۴ دقیقه است که باید در تایم ۹۰ دقیقهای آماده و ۱۴ دقیقه آن با نظرات کارشناسان و صاحبنظران و کارگردان برای اکران عمومی در سینماها کوتاه خواهد شد.
علی اکبری در پایان گفت: از گوشه و کنار صحبت های زیادی درباره بودجه این فیلم می شنویم و جا دارد در اینجا من بگوییم که بودجه فیلم با توجه به تولید بسیار سخت آن دقیقا ۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان بوده و ما در شرایطی کار کردیم که نوسانات ارز داشتیم و تیمی حرفهای را انتخاب کرده بودیم که وقتی به کارنامه آنها نگاه میکنیم شاهد ۳۸ سیمرغ بلورین در کارنامه کاریشان بودیم.
در ادامه این نشست «علی غفاری» کارگردان فیلم هم اظهارداشت: فکرمی کنم در پاییز سال ۱۳۸۹ بود که قرار بود مجموعهای «بیگانه» را به تهیهکنندگی آقای علیاکبری بسازیم. آن مجموعه درباره اشغال قزوین توسط نیروهای روس در جنگ جهانی دوم بود ما وارد تحقیقات شدیم اما شرایط به گونهای پیش رفت که نتوانستیم کار را جلوی دوربین ببریم.
غفاری تاکید کرد: پروسه تحقیقات آن کار مفصل بود و من احساس کردم بحث استرداد در زمانی که ایران توسط نیروهای متفق اشغال شده موضوع جذابی برای فیلم است، وقتی مطرح کردیم متوجه شدیم فیلمنامهای با همین نام توسط مهدی رضازاده و علی همیگی پیش از این نوشته شده و بستر کار فراهم بود. نیاز به بازنویسی داشت که ظرف یک سال این اتفاق افتاد و ما توانستیم فیلم را تولید کنیم.
وی عنوان داشت: اصلی قصه بر اساس کنفرانس تهران پایهریزی شده، اسنادش موجود است بحثهایی در سال ۱۳۲۳ درباره بیطرفی ایران و اشغال آن توسط شوروی صورت گرفته و طی آن شکایتی از طرف ایران مطرح شده و توافقی انجام شده تا از کشورهای آمریکا، انگلیس و شوروی غرامت بگیریم. اگر این فیلم سه گانه بود می توانستیم به موضوع غرامت آمریکا و انگلیس هم بپردازیم.
این کارگردان سینما تاکید کرد: اصل موضوع کنفرانس واقعی است و بازگشت طلاها به ایران و رفتن آنها از مرز جلفا به بانکهای سوئیس نیز حقیقت دارد و اسنادش موجود است زیرا ۶ ماه بعد ایران اسکناسهای چاپ شده را از بانک سوئیس میخواهد که آنها امتناع میکنند و اعلام میکنند طلا به بانک ارائه نشده است و اصلا طلایی برای آنها ارسال نشده است که در قابل اش اسکناس بدهند.
وی خاطرنشان کرد: در فیلمنامه اولیه گرههای بیشتری در پایان فیلم باز میشود و ما نگران بودیم اما با بازنویسیهای متعدد سعی کردیم تمام حجم سنگین کار را به نیمه دوم نسپاریم البته در فیلمهای معمایی و حادثهای گرهها در فصل پایانی فیلم باز میشود. قطعا اشکالاتی در فیلم وجود دارد که پس از نمایش اصلاح خواهد شد تا مخاطبی که به سالن سینما برای تماشای فیلم می رود در این خصوص اذیت نشود.
غفاری یادآورشد: تلاش کردیم در طول داستان از شعارزدگی و جلوه نمایی خودداری کنیم. چون موضوع فیلم در خارج از تهران رخ میدهد و داخل شهر نبودیم که به جزئیات و شرایط زندگی مردم اشاره کنیم، خودمان هم علاقهای به نشان دادن وضعیت و شرایط آن زمان نداشتیم. بنابراین قصه در دل سفر اتفاق میافتد و به هر یک از افراد نزدیک میشویم و فرصتی را برای تماشاگر ایجاد میکنیم تا با آنها ارتباط برقرار کند.
کد خبر: 53999
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdceoo8n.jh8xoi9bbj.html