برای نخستین بار ؛
نشست سنتور در کوشک باغ هنر برگزار شد
8 مهر 1403 ساعت 11:47
شامگاه پنجم مهرماه و برای اولین بار شب سنتور در یک نشست تخصصی در کوشک باغ هنر با حضور جمع زیادی از اساتید موسیقی برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز ، در پنجم مهرماه و برای اولین بار شب سنتور در یک نشست تخصصی در کوشک باغ هنر برگزار شد.
برنامه با خوش آمد گویی مجری و سپس پخش دو فیلم کوتاه آغاز شد که اولی تجزیه تحلیل علیرضا جواهری در مورد نوازندگی زنده یاد فرامرز پایور و پرویز مشکاتیان و تاثیر پذیری و وجوه مشترک این دو نوازنده برجسته در روند سنتور نوازی بررسی محتوای اصلی آن بود.
در ادامه ، رضا شفیعیان آهنگساز و نوازنده برجسته سنتور در خصوص فعالیت هنری خویش و گذشتگان در قالب فیلمی کوتاه پخش شد. رحیم مشاعی معاون هنری مجموعه باغ هنر نیز در این برنامه با خیر مقدم به حاضرین ؛ اولویت های فرهنگی خود و همکارانشان را در برگزاری این مراسم بیان کرد و در ادامه خانم عرب گل ، مدیر عامل موسسه فرهیزش خلاصه ای از فعالیت های سالهای اخیر را بیان وادامه این نوع برنامه ها و ضرورت آن را برای حاضرین ، حائز اهمیت دانست.
در بخش دیگری از برنامه نیز ، حامد موسوی ، مجری کارشناس این بخش با بیان مقدمه ای ؛ سوالاتی را مطرح و بحث نشست را آغاز کرد. سخنران اول مجید کیانی ردیف دان ،پژوهشگر و نوازنده پیش کسوت سنتور در پاسخ به کارشناس برنامه در مورد حبیب سماعی گفت: استاد ابوالحسن صبا با زحمات خود سنتور نوازی سماعی را به نسل بعد منتقل و به نوعی استاد همه سنتور نوازان ایشان بودند و عشق در کار را از مهمترین عوامل در هنر خواندند و ضمن قدردانی از برگزار کنندگان این برنامه ، مختصری در مورد چگونگی ورود به عالم سنتور نوازی و معلمین خود از جمله آقایان صادقی و محمد حیدری و نور علی خان برومند یاد کرد و دلیل علاقه به شیوه سماعی را شخصی بیان کرد و برای درک بهتر این شیوه مخاطبان را به بررسی آثار خود دعوت کرد.
مجری با اشاره به تاثیر استاد صبا در روند رو به رشد سنتور از سخنران بعدی ( میلاد کیایی. آهنگساز و نوازنده صاحب سبک ) در مورد چگونگی بوجود آمدن سبک و شیوه نوازندگی سوال کرد و ایشان عشق و علاقه به رشد و شکوفایی در هنر را در بوجود آمدن شیوه سنتور نوازی بیان کرد و خود را مدیون پدر و برادر خود ایرج کیایی که از شاگردان استاد صبا بوده دانست که با گذشت دوران نوجوانی با رویکردی متفاوت به نوازندگی پرداخته و به تدریج شیوه خود را در این راه ادامه داده است.
کیایی به مسئله تعداد خرکهای سنتور که از ابداعات استاد صبا ست اشاره کرد و معتقد بود که سنتور باید هشت خرک داشته باشد و در مورد آواز بیات اصفهان هم معتقد بود که میتواند با توجه به گستردگی قطعات ساخته شده در این مایه ، بعنوان یک دستگاه از سوی متخصصین مطرح شود.
مجری در این بخش با اشاره به زحمات استاد پایور و اشاره به تدوین نت نگاری چندین کتاب توسط خانم مینا افتاده نوازنده و مدرس برجسته سنتور از ایشان درخواست کرد در مورد استاد پایور مطالبی را بیان کند که وی با اشاره به فعالیت های خود از حضور در هنرستان موسیقی و تلمذ از سوی معلمین خود همچون محمد حیدری ، ارفع اطرایی و استاد پایور خبر داد و افزود: خصوصیات مهم از جمله نظم و انضباط خاص و مهربانی و جدیت از ویژگی های خاص استاد پایور بود و من خودم را مدیون ایشان و دیگر معلمین می دانم.
مجری کارشناس برنامه با طرح سوالی دیگر از رضا مهدوی نوازنده و پژوهشگر سبک های سنتور نوازی ، او را مورد خطاب قرار داد و وی با کلیاتی در مورد شیوه های سنتور نوازی به نوازندگی رضا ورزنده ،فضل الله توکل و منصور صارمی اشاره کرد واین شیوه های اجرایی را بسیار گوشنواز و ماندگار یاد کرد و گفت: سنتور نوازیهایی که امروزه بیشتر بصورت آرپژ و پاساژهای متعدد باب شده است ، مورد قیاس با شیوه های گذشته نیست.
در ادامه این برنامه ، ضمن قدردانی ویژه از شاهرخ حاتمی ، محمد حاج کریم و رستم مظاهری که در برپایی این برنامه زحمات زیادی را متحمل شدند. شاهرخ سرلک بر گزاری این مراسم را یک کار گروهی بیان کرد و در ادامه نیز همه شیوه های سنتور نوازی را بر گرفته از دو مکتب سنتوزازی استادان صبا و پایور دانست و تاکید کرد فارغ از همه این سلایق و شیوه ها ، معتقم همه نوازندگان می بایست مهر ورزی پیشه کنند و به هم دیگر احترام بگذارند و بدانند که هیچ شیوه ای نسبت به دیگری برتری نخواهد داشت.
یادآوری می شود ؛ اجرای سنتور آرش شاخسار و تنبک وحید خردمند چهار مضراب شور استاد پایور ، اجرای سنتور تارا قهرمان قطعه خزان زنده یا مشکاتیان ، اجرای سنتور استاد میلاد کیایی قطعاتی از موسیقی آذری در کوک غیر مرسوم و اجرای سنتور شاهرخ سرلک در آمد ابوعطا و پیش درآمد اثری از رضا شفیعیان به همراه تنبک فریبرز جعفری کجوراز دیگر بخش های پایانی این برنامه بود.
مجيد معافي
کد خبر: 99566
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepn8o.jh8opi9bbj.html