یکی از اعضای گروه «حلقه وصل» در گفتگو باهنرنیوز ؛

خواستیم تا در این آشوب خوشنویسی را زنده کنیم

7 اسفند 1391 ساعت 10:12

رضا صفری یکی از هنرمندان عضو حلقه وصل درباره علت تشکیل گروه حلقه وصل گفت: حاشیه های خوشنویسان هنر خوشنویسی را کمرنگ کرده بود و ما با شکل گیری این گروه قصد پرداختن به خوشنویسی و زنده کردن آن را داشتیم.


 
حلقه وصل گروهی متشکل از سه خوشنویس است که تا کنون نمایشگاه‌هایی را نیز در کنار هم برگزار کرده‌اند. اهداف خیرخواهانه آن‌ها در برگزاری نمایشگاه خیریه به نفع سیل زدگان پاکستان و هم چنین نمایشگاه محمد رسول الله (ص) سبب شد تا با رضا صفری یکی از اعضای این گروه گفتگو کنیم.

گروه حلقه وصل چگونه شکل گرفت؟

«هذا من فضل ربی»به باور من شکل‌گیری و موفقیت این گروه از لطف خدا بود. درباره شکل‌گیری این حلقه تنها می‌توان گفت؛ در هر جمعی افرادی که عقاید نزدیک‌تری به هم دارند و به مراتب هم فکر ترند؛ رفته رفته به هم نزدیک‌تر می‌شوند و رفته‌رفته به هم می‌پیوندند. من و دو دوست دیگرم استاد «شهبازی» و استاد «ستارپور» نیز به همین شکل به هم نزدیک شدیم. در واقع جریان‌های رایج در خوشنویسی ایران سبب شده تا خط مغفول بماند و به همین سبب ما تصمیم گرفتیم تا گرد هم آییم و برای خط و زنده شدن آن در میان روزگار پر آشوب حاضر تدبیری بیاندیشیم و تلاش تازه ای داشته باشیم. این موضوع سبب شد تا چندین جلسه مشترک ترتیب دهیم و چاره اندیشی کنیم؛ تا در نتیجه با هدف احیاء و گسترش هنر خط فعالیت هایی را ساماندهی کنیم.

نخستین اقدام نمایشگاه بود یا پیش از آن فعالیت مشترک دیگری نیز داشتید؟

نمایشگاه اولین گام ما پس از برگزاری جلسات متعدد بود. معتقد بودیم که هر اتفاقی در زمینه هنر خط بیافتد خوشنویسان از آن منتفع خواهند شد و برای آن که بتوانیم فضای ملتهب خوشنویسی را قدری تلطیف کنیم نمایشگاهی ترتیب دادیم.

چرا حلقه وصل؟ از انتخاب این نام برای گروه خود هدف خاصی داشتید؟

نمایشگاهی که در سال ۱۳۸۸ ترتیب دادیم به نام حلقه وصل نام گذاری شد. حلقه وصل نامی بود که با تفأل برای نمایشگاه انتخاب شد و پس از آن در میان خوشنویسان با نام حلقه وصل شناخته شدیم. از آن‌جا که این نام لطیف و پر مسمّی بود آن را بر گروه خود باقی گذاشتیم و اکنون این گروه و سایت اختصاصی‌اش حلقه وصل نام دارند.

خوشنویسی در این اتفاقات موثر واقع شد. تأثیر این دو رخداد را بر هنر خوشنویسی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

خوشنویسی هنری قدسی است و با این که هنری بومی است؛ و ریشه‌ای عمیق در کشور ما دارد؛ مورد بی مهری واقع شده است. به باور من باید تلاش کنیم تا اتفاقاتی در این حوزه بیافتد که خارج از جناح گیری های امروز آن باشد. از این جمله نمایشگاه‌ خیریه برای کمک به آسیب دیدگان سیل پاکستان ، و جشنواره محمد رسول الله تجلی ارادت خوشنویسان به ساحت نبی اکرم، ثابت کرد که خوشنویسی یک هنر فرتوت گوشه گیر بی اثر نیست. هنری اثرگذار است.
اتفاقاً معتقدیم تأثیر شکل های مختلفی دارد. هنرهای مختلف تاثیرات گوناگونی دارند. به ذم من هنر سینما با وجود تاثیر گسترده، اثری سطحی بر جامعه می گذارد اما هنری چون خوشنویسی تاثیری ماندگار بر جامعه دارد.

شما دو حرکت فرهنگی عظیم را تا کنون سامان دادید. مایلم درباره این دو حرکت بیشتر توضیح دهید.

در سیل پاکستان تنها هنری بود که به سیل و پیامدهای آن واکنش نشان داد. در این نمایشگاه به لطف خدا تمامی آثار به فروش رفت و رقم قابل توجهی حاصل شد. این رقم را از طریق حلال احمر ایران به دست هم نوعان سیل زده پاکستانی رساندیم. یکی از آثار این نمایشگاه خیریه را به عنوان یادبود این حرکت خیرخواهانه از سوی خوشنویسان ایرانی به موزه لاهور اهدا کردیم و اثر دیگر را به موزه پاکستان اهدا کردیم. این حرکت به قدری موثر افتاد که سفیر پاکستان در ضیافتی از خوشنویسان تشکر کرد.
در زمان اهانت به ساحت نبی اکرم نیز تنها هنری که فعال بود و واکنش نشان داد؛ خوشنویسی بود. که جشنواره محمد رسول الله تجلی ارادت خوشنویسان به ساحت نبی اکرم حاصل این واکنش بود. در واقع جمع کردن۱۳۲ هنرمند خوشنویس از گروه‌های مختلف در کنار هم کار ساده ای نیست؛ اما این اتفاق به لطف خدا توسط گروه حلقه وصل ممکن شد. مدعی هستیم که آثاری در دست داریم که از نظر ایار هنری در سطح بالایی قرار دارد. شاید حتی بتوان گفت که این حرکت به راحتی تکرار پذیر نیست. در هر حال به اعتقاد من این باورهای قلبی ماست که بر این حرکت اثرگذار است و ما تلاش کردیم حرکتمان خالصانه باشد.


رضا صفری متولد سال ۱۳۴۷ در تهران است. او مدرس خوشنویسی است و تا کنون داوری جشنواره هایی از جمله سه دوره جشنواره کشوری هنرهای تجسمی بسیج، جشنواره دانشجویی ثقلین، دو دوره جشنواره سراسری «وقف، چشمه همیشه جاری»، پنجمین جشنواره سراسری «کریمه اهل بیت(س)» و عضو شورای سیاست‌گذاری اولین جشنواره سراسری هنرهای تجسمی « آیینه مطهر».


کد خبر: 54916

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepo8n.jh8ezi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com