نهفته‌هاي كيهان‌ برملا شد

6 تير 1389 ساعت 11:17


مترجم اثر برگزيده دوازدهمين دوره جايزه كتاب فصل با عنوان «آشنايي با كيهان‌شناسي»، اين نوشتار را اثري نوين در حوزه فيزيك و نجوم برشمرد و گفت: آسمان‌ها بزرگ‌ترين آزمايشگاه كيهان‌شناسان هستند و اين نوشتار نيز نهفته‌هاي كيهان را برملا ساخته است.
به گزارش هنر نیوز، منيژه رهبر، مترجم كتاب «آشنايي با كيهان‌شناسي» اثر جايانت ويشنو نارليكار در گفت‌وگو با خبرگزاري ايبنا، محتواي اين نوشتار را گستره‌اي از مباحث كيهان‌شناسي و جنبه‌هاي گوناگون آن به شمار آورد و گفت: خوشبختانه كيهان‌شناسي علاوه بر كاربرد در فيزيك و نجوم در ساير بخش‌هاي علوم نيز تاثيرات عديده‌اي دارد كه با كمي توجه و مطالعه اين اثر مي‌توان به كاربردهاي گوناگون آن پي برد.
عضو سايق هيأت رييسه انجمن فيزيك تشريح كرد: اين نوشتار براي علاقه‌مندان به دانستني‌هاي شكل‌گيري عناصر گوناگون در كيهان، پيدايش سيارات و چگونگي تولد آنها، علل پديد آمدن عالم، فرضيات گوناگون بر محور پديدار شدن جهان و نقاط قوت و ضعف نظريات و مباحث، مناسب است. رهبر، طرح ماده عالم و سرانجام دنيا را يكي از مباحث جذاب اثر برگزيده دانست و اظهار داشت: اين مباحث براي دو گروه علاقه‌مندان به كيهان و نجوم و دانشجويان كارشناسي و كارشناسي ارشد رشته‌هاي فيزيك و نجوم قابل استفاده است.
سردبير مجله آموزشي رشد فيزيك از مجلات دفتر انتشارات كمك آموزشي وزارت آموزش و پرورش، آثار موجود در حوزه نجوم در كشور را ناقص و ناكافي دانست و گفت: «جايانت ويشنو نارليكار»، نويسنده هندي‌تبار اين كتاب، اطلاعات و نظريات نوين و جذابي در حوزه نجوم مطرح كرده و من نيز تلاش كردم تا نهايت امانت و ساده‌نويسي را در اين كتاب رعايت كنم.
وي علت انتخاب اين نوشتار براي ترجمه را پيشنهاد يكي از همكاران از دانشگاه كمبريج عنوان كرد و افزود: اوايل سال 2000 آخرين اثر در حوزه به جامعه معرفي شد. بنابراين اين كتاب با نهايت دقت در ويراستاري با توجه به پژوهش‌ها و نظريات گسترده در اين حوزه تدوين شد.
عضو سابق هيأت علمي دانشگاه تهران، با تاكيد بر اينكه اين اثر را بيش از چهار سال پيش براي انتشار به مركز نشر دانشگاهي سپرده است، تصريح كرد: متاسفانه به دليل برخي مشكلات، تأليف اين كتاب به تاخير افتاد و اين امر، خود نقطه منفي در انتشار كتاب‌هاي ترجمه‌اي در كشور محسوب مي‌شود. پويايي‌ و سرعت روند علم در دنيا تاخير در انتشار آثار را دچار مشكل مي‌كند و كتاب‌ها را پس از انتشار، قديمي، كهنه و ناكارآمد معرفي مي‌كند؛ بنابراين نمونه چنين كتاب‌هايي بايد به سرعت به جامعه ارايه شود.
وي يكي از نقاط مثبت اين اثر را جذابيت مباحث، مسايل نظري و مدل‌هاي گوناگون طرح شده در عالم دانست و توضيح داد: خوشبختانه حوزه ترجمه در ايران پس از انقلاب اسلامي جان تازه‌اي گرفته و ترجمه‌هاي دقيق و اصيل زيادي به بازار نشر عرضه شده كه روند تحقيقات و پژوهش‌ها را براي دانشجويان تسريع كرده است.
كارشناس هسته‌اي از دانشگاه لندن، اثر حاضر را براي دانشجويان رشته نجوم كه تصميم به گذران امتحان جامع دارند، مناسب دانست و گفت: كيهان‌شناسي از ديرباز براي عموم مردم جذاب و با اهميت بوده است. بخش‌هايي از اين نوشتار به زبان بسيار ساده تاليف شده تا براي عموم مردم كاربرد داشته باشد.
مترجم اثر برگزيده «آشنايي‌ با كيهان‌شناسي» در پاسخ به اين سئوال كه كاربردهاي كيهان‌شناسي چيست؟ توضيح داد: دانستني‌هايي درباره چگونگي پديدار شدن عالم، تامين منبع انرژي ستارگان از خورشيد، هم‌جوشي هسته‌اي برخي از كاربردهاي كيهان‌شناسي را شامل مي‌شود. تمامي انرژي‌هاي مورد استفاده در طبيعت كه جنبه هسته‌اي دارند، از كيهان دريافت مي‌شود. بنابراين عمده آنچه در زندگي با آن سر و كار داريم، مرتبط با كيهان‌شناسي است.


کد خبر: 11986

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepo8z.jh8zvi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com