ناصر رفایی در گفتگو با هنرنیوز؛

هر فیلمسازی نمی‌تواند با تلویزیون کار کند

17 تير 1392 ساعت 10:57

ناصر رفایی نویسنده و کارگردان سینما گفت: تلویزیون در طی این سال‌ها عموما خودش برای خودش فیلمساز شاخص معرفی کرده و آن‌ها با نظارت‌ها و کنترل فیلم ساخته‌اند و این گونه کنترل‌ها واقعا در بحث جذب مخاطب ضربه زده است.


ناصر رفایی نویسنده و کارگردان سینما درگفتگو با خبرنگار تلویزیونی هنرنیوز اظهار داشت: بسیاری از کارگردانان و تهیه کننده حوزه سینما به سمت تولید تله فیلم مجموعه‌های تلویزیونی رفته‌اند، اما من تاکنون در این خصوص هر چند پیشنهاداتی بوده، اما به مرحله شروع جدی تولید در این حوزه نرسیدم. ضمن اینکه معتقدم رسانه فرا گیر و مهمی مثل تلویزیون آدم‌های خاص خوداش را برای تولیدات خود دارد و چندان به ورود افراد جدید در این خصوص بها داده نمی‌شود.

ورود به تلویزیون برای ساخت مجموعه تلویزیونی شرایط خاصی را می‌طلبد

وی افزود: همیشه یک سری پیشنهاد برای ساخت اثر برای تلویزیون به من شده و من واقعا نمی‌دانم چرا این پیشنهادات به مرحله عمل نرسیده است. مجموعه تلویزیون برای ورود عموما یک شرایطی را می‌طلبد، و من تلاشی در این در این خصوص انجام ندادم و چندان اشتیاقی هم به این کار نداشته‌ام. چون اساسا مدیومی مانند تلویزیون معیار‌ها و فاکتورهایی دارد که شاید زیاد باب میل من کارگردان نباشد.
رفایی در ادامه تصریح کرد: برخی از دوستان سینمایی ما به دلیل مشکلات مالی که در سینما وجود دارد و برای حل مخارج زندگی شخصی خود برای تلویزیون کار می‌کنند که این هیچ اشکالی ندارد. اما این دلیلی بر این نمی‌شود که همه کسی بتواند برای تلویزیون کار کند. بنابراین می‌توان گفت یک مجموعه محدودی از هنرمندان هستند که می‌توانند برای تلویزیون سریال یا تله فیلم بسازند.
وی اضافه کرد: به هرحال این شرایط پیچیده‌ای که در تلویزیون وجود دارد امیدوارم به جایی برسد که به نوعی برداشته شود و همه هنرمندان ما چه سینمایی وچه تلویزیونی بتوانند دراین رسانه پر مخاطب کار کنند. به نظرم چیز خوبی نیست و باید اصلاح شود.

متاسفانه در تلویزیون یک عده مدام کار می‌کنند و یک عده هم از کارکردن محروم هستند

کارگردان فیلم سینمایی «چتر سبز» در ادامه در خصوص دلایل ریزش مخاطبان تلویزیون هم عنوان داشت: متاسفانه در تلویزیون یک عده مدام کار می‌کنند و پشت سر هم تله فیلم وسریال می‌سازند. این اتفاق هر چند در ظاهر چیز بدی نیست، اما باعث بروز اتفاقاتی ناخوش آیندی برای تلویزیون می‌شود. در بهترین شکل تلویزیون ما و شبکه‌های مختلف آن تبدیل به شبکه‌هایی می‌شوند که باید مدام آثاری کلیشه‌ای و تکراری روی آنتن خود ببرند و این نمی‌تواند برای مخاطب ما که به هزاران شبکه ماهواره‌ای دسترسی دارد خوشآیند باشد.
وی تاکید کرد: هر چند امکان دارد که در تولید آثار از تهیه کننده، فیلمنامه نویس، کارگردان و سایر عوامل حرفه‌ای استفاده شود. اما چون نگاه‌ها تکراری و کلیشه‌ای مدام سریال‌ها و تله فیلم‌ها تکراری تولید می‌شود. در واقع محدودیت تفکر در تلویزیون باعث می‌شود که همه عین هم همدیگر فکر کنند و بنویسند و بسازند. در نتیجه آثار شبیه همدیگر می‌شود ونمی تواند در جذب مخاطب موفق عمل کند.

تلویزیون بدون توجه به نظرات مخاطب آثار تکراری می‌سازد

رفایی یادآور شد: نکته جالبی که در چنین وضعیتی به وجود می‌آید بدون توجه به خواست و همچنین درخواست مخاطب این گونه آثار تکراری ساخته می‌شوند. جالب اینکه همین دوستان با تعریف از خود به همدیگر جایزه هم می‌دهند. ضمن اینکه عموما اتفاق تازه و جدی در بحث فیلمسازی در تلویزیون در طی این سال‌ها نیفتاده است. شاید یکی دو اتفاق فیلسازی در عرصه سریال سازی یا تله فیلم اتفاق افتاده باشد و برخی از آثار مورد توجه و استقبال مخاطبان سیما قرار گرفته باشند. از طرفی می‌توان گفت تلویزیون واقعا در بحث فیلمسازی فقیر است و ما نمی‌بینیم چندان فیلمساز مطرح سینما بتواند در این رسانه به فعالیت مشغول باشد. عموما خودی‌ها هستند و مدام آن‌ها کار می‌کنند.
وی ابرازداشت: تلویزیون عموما خودش برای خودش فیلمساز شاخص معرفی کرده است. آن‌ها با نطارت‌ها و کنترلی که از سوی صدا وسیما صورت می‌گیرد، فیلم می‌سازند و این گونه کنترل‌ها واقعا در بحث جذب مخاطب ضربه زده است. چون ناخودآگاه مخاطب این گونه آثار کنترل شده را با آثار شبکه‌های ماهواره‌ای مقایسه خواهد کرد. و دقیقا این نکته مهمی است که باعث شده مخاطبان ما این روز‌ها جذب آثار شبکه‌های ماهواره‌ای مختلف شوند. خود من به عنوان فیلمسازهم شاید برخی از سریال‌های شبکه‌های ماهواره‌ای را دیده باشیم و می بینیم که عمده آن‌ها از ساختار و فیلمنامه بسیار ضعیفی برخودار هستند.

گاهی وقت‌ها ممیزی‌ها در تلویزیون برای کودکان و نوجوانان هم خنده داراست

رفایی با اشاره به ضعف سریال هی شبکه‌های ماهوره‌ای تصریح کرد: عمده مجموعه‌های تلویزیونی شبکه‌های ماهواره‌ای از ساختار و فیلمنامه ضعیف رنج می‌برند. اما با این وجود مخاطب ما به دلیل وجود برخی از آزادی‌ها در این گونه مجموعه‌ها مخاطب آن می‌شود. در واقع عبور این شبکه‌های از خطوط قرمز و پراختن به یک سری از موضوعات ممنوعه هم در جذب مخاطبان ما تاثیرگذار بوده است. ازسویی لزوما این آزادی در پرداختن به موضوعات سیاسی یا اجتماعی نمی‌تواند به تنهایی باشد. شاید مسائل هم در این شبکه‌ها پرداخته می‌شود.
وی در پایان گفت: وجود چنین مشکلات و ممیزی‌هایی در تلویزیون باعث شده که امروز مخاطب ما از هر سریال وطنی استقبال نکند و به نوعی آن را پس بزند. چقدر ما می‌توانیم در تلویزیون به اخلاقیات به شکل اغراق آمیز نگاه کنیم و انتظار داشته باشیم که مخاطب هم از این گونه کار‌ها استقبال کند. متاسفانه تلویزیون گاهی وقت‌ها به نحوی برخی از سریال‌ها و فیلم‌های خودمان را ممیزی می‌کند که برای کودکان و نوجوانان هم این موضوع خنده دار وجای تعجب دارد. تاجایی که کودک ونوجوان ما از این گونه ممیزی‌ها بیهوده وسطح دلگیر می‌شود. 

گفتگو : علی یعقوبی


کد خبر: 60676

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepp8p.jh87fi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com