گزارش هنرنیوز از نخستین نشست بنیاد سعدی/1؛

نهادها آموزش فارسی را به ما می‌سپارند

1 ارديبهشت 1392 ساعت 14:08

حداد عادل در نخستین نشست بنیاد سعدی و در پاسخ به هنرنیوز گفت: نهادهای مختلف آموزش فارسی را به ما می‌سپارند!



به گزارش هنرنیوز نخستین نشست بنیاد سعدی صبح امروز و در سالروز بزرگداشت سعدی برگزار شد. در این نشست که با حضور غلام‌علی حداد عادل، حجت‌الله ایوبی ( قائم مقام آموزش و پرورش بنیاد سعدی )، سخایی (معاون مالی و اداری بنیاد سعدی)، دربندی (معاون امور بین‌المللی بنیاد سعدی) برگزار شد؛ حداد عادل به ارائه توضیحاتی در زمینه بنیاد سعدی پرداخت.

وی درباره شکل گیری بنیاد سعدی با بیان این مطلب که اول اردیبهشت‌ماه جلالی روز سعدی است، عنوان کرد: سعدی پر آوازه‌ترین شاعر فارسی‌زبان و آموزگار همیشگی زبان فارسی‌ست. در بیان عظمت سعدی همین بس که از روزی که در سال ۶۵۶ جلالی گلستان تالیف شد؛ تا امروز هر کس که تصمیم گرفت فارسی را به شیرین‌ترین لحن بیاموزد؛ از گلستان شروع کرد. طبق اصل ۱۵ قانون اساسی تمام مکاتبات سیاسی در همه سطوح به خط و زبان فارسی صورت می‌گیرد و به همین سبب تاکید بر تقویت و گسترش فارسی در داخل و خارج از سیاست های راهبردی است.

وی با اشاره به این که از آغاز انقلاب اسلامی برای آموزش زبان فارسی به غیر ایرانیان اقدامات مختلفی صورت گرفته‌است؛ گفت: در بیست سال گذشته این امر در سازمان فرهنگ و ارتباطات  اسلامی  اتفاق می‌افتاد و البته مطالعات در سال های اخیر نشان داده است که عرصه زبان فارسی به ساختار قویتری نیازمند است. این تغییر در ساختار نیازمند تجربه سایر ملل برای آموزش زبان خودشان بود. بنیادهایی چون گوته که زبان آلمانی را می‌آموزد و سربانتس که گسترش زبان اسپانیولی را بر عهده دارد و مراکز مختلف در کشورهای مختلف حکایت از آن دارد که باید ساختار نیرومندتری در خارج از کشور وجود داشته باشد. از سال‌ها قبل این موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد. دبیرخانه این موضوع را پیگیری کرد؛ تا این‌که بنیاد سعدی تصویب و هیئت‌امنای آن تشکیل شد و امیدواریم این بنیاد در سال ۹۲ کار خود را رسماً آغاز کند، بنیاد سعدی تحت نظارت وزارتخانه‌ای است و ریاست عالیه آن‌را رئیس جمهور بر عهده دارد و ساز و کاری مانند فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به با شروع کار بنیاد سعدی، وظایف سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به بنیاد سعدی منتقل خواهد شد، تصریح کرد: در سیاستهای کلی در خارج از کشور با سازمان فرهنگ و ارتباطات انقلاب اسلامی هماهنگی خواهیم داشت. وزارت علوم و سایر موسساتی که در خارج از کشور بودجه‌ای برای ترویج زبان فارسی می‌گرفتند تحت این بنیاد قرار می گیرند.

حدادعادل با بیان این نکته که برای بودجه با توجه به مشکلات امسال و تاخیر در تقدیم لایحه بودجه باید تلاش‌های خود را ادامه دهیم؛ گفت: در چارچوب اهدافمان برای آن‌که این کار متوقف نشود؛ فعالیت‌های زبان فارسی را دنبال می‌کنیم؛ اما تدوین سند چشم‌انداز طبعاً موکول به کسب تجربه‌های بیشتر خواهد بود.

وی درباره تداخل فعالیت‌های این بنیاد با فرهنگستان هنر گفت: فرهنگستان هنر در ارتباط با آموزش زبان فارسی در خارج از کشور مسئولیت ندارد. به صورت کلی پشتوانه علمی زبان محسوب می‌شود و نقش ستادی دارد و قرار نیست در صف حضور داشته باشد از این رو ارتباط چندانی از نظر کارهای اجرایی با بنیاد سعدی نخواهد داشت.

حدادعادل با بیان اینکه برای هر کشوری راهبردی متناسب با آن کشور در نظر می‌گیریم ، تصریح کرد: همه کشورهای جهان از قلمرو بنیاد سعدی محسوب می‌شوند. و بر این نکته تاکید دارم که  وضع زبان فارسی در کشورهای مختلف یکسان نیست و کشورهایی مانند تاجیکستان و افغانستان که مردم آن به زبان فارسی صحبت می‌کنند؛ برای کارهای ما در اولویت خواهند بود . زبان و خط در تاجیکستان موضوع مهمی است، دولت تاجیکستان سال‌هاست که آموزش خط نیاکان(فارسی) را در کنار خط سرلییک در مدرسه‌ها شروع کرده است و امیدواریم با آشنایی نسل تازه با هر دو این خطوط، امکان استفاده از مکتوبات خط فارسی را فراهم کنیم.

وی ادامه داد: دولت افغانستان مدعی نیست که در راه زبان فارسی موانعی ایجاد کرده است، ما افغانستان را یکی از زادگاه‌های زبان فارسی می‌دانیم و امسال شهر غزنه به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد؛ که یکی از مراکز مهم زبان و ادب فارسی است. شاعران بزرگی مانند سنایی غزنوی از این کشور برخاسته‌اند و فرهنگستان با توجه به اهمیت غزنه در ماه‌های آینده همایشی تحت عنوان غزنه، زبان و ادب فارسی برگزار خواهد شد.


کد خبر: 56806

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepv8n.jh8p7i9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com