همزمان با آغاز سال نو؛
نمایش «امیر بهاری» نوید دهنده آمدن نوروز برای مردم کردستان است
9 فروردين 1391 ساعت 21:05
«امیر بهاری» یا «میر میرین» از نمایش های سنتی مردم کردستان است که از دیر باز در مناطق کرد نشین همزمان با آغاز سال نو برگزار می شود.
یکی ازمراسمی که از دیرباز در میان کردها رواج داشته و هر سال به مناسبت فرا رسیدن نوروز با تشریفات و شکوه خاصی برگزارمی شد، نمایش «میر میرین» یا «امیر بهاری» است.
جشن میر نوروزی در کردستان معمول است که متاسفانه رفتهرفته در حال فراموشی بوده، در واقع مراسم «میرمیرین» هرچند یک رسم کهن ملی و تاریخی است ولی ویژگیهای سیاسی آن قابل انکار نیست.
در این مراسم ضمن تفریح و سرگرمی، به شکلی نمایشی از برخی حکام زورگوی محلی انتقاد می شود و تمثیل های فکاهی از فرمانروای مستبد به صورت کمدی و نشاط انگیز به کار می رفت.
نمایش «میر میرین» یا «امیر بهاری» در شهر مهاباد معمول بوده به طوری که اهالی شهر از میان خود یک مرد عامی را به حکومت موقتی انتخاب می کردند.
مراسم میر نوروزی در نخستین چهارشنبه سال در یکی از میدانهای بزرگ شهر و در حالی که امیربهاری تاج و یک دسته گل و پر طاوس برسرداشت و بالای سرش پرچم و چتر برمیافراشتند با طلوع آفتاب بر مسند حکومت مینشست.
مطابق مراسم میر نوروزی مهاباد اعضای حکومت امیر بهاری یا میر نوروزی به شرح زیر است امیر بهاری(میر نوروزی)، کهن وزیرکه وزیر خردمند است، وزیر دست راست که از طرف امیر بهاری معمولا احکام مسخره و عجیب،فرامین خلاف توازن اخلاقی و غالبا غیر قابل اجرا صادر میکرده است، وزیر دست چپ، میرزا، فراشان و خدمتگزاران، جلادان، مرد گوپال زیوین که مأمور ابلاغ فرمانهای امیر بهاری بوده است، دسته موزیک و آواز خوان، وشکه رن که مانند دلقک های دوره قاجار است.
در این نمایش زمانی که امیر بهاری به روی تخت خود می نشیند مراسم آغاز شده واغلب اهالی شهربرای عرض تبریک و شرکت در جشن به نزد امیر بهاری می آیند. به محض اعلام اطاعت اهالی شهر، امیر بهاری با نگهبانان خود با جلال و شکوه تمام در حالیکه سکنه را به دنبال دارد به عنوان کاروان شادی در کوچههای معتبر شهر و بازار گشتی میزند.
رسیدگی به شکایات مردم وهمچنین قضاوت مشکلات مردم به مسخره ترین شکل از وظایف امیر بهاری و وزرایش است.
احکام جالبی از سوی امیر بهاری و وزیر دست راست و وزیر دست چپ او صادر میگردید که از آنها می توان به این موارد اشاره کرد: حاکم باید زندانیان بیگناه را آزاد کند و خانوادههایی که با هم اختلاف دارند فوری آشتی نمایند و از طرفی ثروتمندان باید زکات خود را مطابق شرع به فقرا بدهند،هرکس موظف است که دوروبرمنزل خود را تمیز نگه دارد چنانچه هرکس از این فرامین سرپیچی کند طبق امر امیر بهاری دستور میداده می شود که باید تمام مردان همان روز نصف سبیل خود را بزنند وگرنه فردا کسانی که از این دستور شانه خالی کردهاند گوششان بریده خواهد شد.
همچنین تا فردا جوانان از ۱۳ سال به بالا باید زن بگیرند وگرنه اجبارا باید یک پیرزن هشتاد ساله ازدواج نمایند. بر طبق فرمان امیر بهاری کلیه شهرنشینان فردا باید به دهات نقل مکان کرده و دهاتی ها به شهر بیایند.
ایام جشن میر نوروزی از سه روز تا ۱۵ روز طول میکشیده به هر روزعلاوه بر کارگزاران، وابستگان و خدمتگزاران امیر بهاری، اکثر جوانان و هنرمندان در رکاب امیر بهاری به گردش و تفریح میرفتند و از پولی که جمعآوری میکردند، برای مستحقترین جوانان زن میگرفتند و هفت شبانهروزبه شادی میپردازند.
شگفتانگیزتر از انتخاب امیر بهاری، سقوط وی از دستگاه حکومت است. چرا که امیر بهاری به محض خندیدن و یا صحبت کردن با یک نفرغیراز وزیران عزل میشد. به خصوص هنگامی که مردم مصمم به پایان دادن جشن بودند، بیشتر فشار میآوردند و دلقک مسخرگی هایی میکرد که امیر را بخنداند. امیر بهاری نیز از ترس از دست دادن حکومت، خود را به محل امنی میرساند و ناگهان در می رفت و خود را از مهلکه دور میکرد.
کد خبر: 38806
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcepv8x.jh8v7i9bbj.html