مارنرسای بنیامین، اسقف کلیسای شرق آشوری در آیین رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» گفت: «کتاب حاضر، نتیجه همزیستی مسالمتآمیز ادیان در کشور ایران است.» اردشیر خورشیدیان، رئیس انجمن موبدان تهران نیز گفت: اندیشه نیک، گفتار نیک و پندار نیک نشان میدهد راه در جهان یکی است و آن راستی است و پیامبران برای وصل و وحدت بین مردم آمدهاند.
به گزارش هنرنیوز؛ آیین رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» پیشاز ظهر امروز دوشنبه (۲ آذرماه ۹۴) با حضور، ابوذر ابراهیمی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اسقف سیبوه سرکیسیان، خلیفه ارامنه ایران، مارنرسای بنیامین، اسقف کلیسای شرق آشوری، موبد اردشیر خورشیدیان، رئیس انجمن موبدان تهران، ماشاءالله گلستانینژاد مرجع دینی کلیمیان ایران در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد. سخنان آیتالله محمدعلی تسخیری، مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام را اینجا بخوانید. همچنین علاقهمندان میتوانند سخنان حجتالاسلام والمسلمین علی یونسی، دستیار ویژه رئیسجمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی را اینجا از نظر بگذرانند.
آیتالله تسخیری گفت: برخی مورخان، برخی حاکمان را ستایش میکردند که آنها دین را و وحدت دینی را با شمشیر مطرح کرده و توانستند مذهب را در چارچوب اسلام یکی کنند. این نامهربانیها از سوی حکام مدح نیست. انسان باید هرجا که حجت بر او تمام میشود متدین به آن باشد.
ما خواهان نقطه مشترک در بین ادیان هستیم
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام ادامه داد: مسأله دین مساله قلبی است که نوع رابطه مسلمانان را تنظیم میکند. با توجه به آیه شریفه «لا اکراه فی الدین...» این نوع نگاه مورخان و برخورد حاکمان مدح نیست که دین را با زور شمشیر در چارچوب اسلام بگنجانند. واقعیت این است که اگر ما روابط مابین را محکم کنیم به انسانیت نزدیکتر میشویم. زندگی مسالمتآمیز این نیست که تمامی مذاهب در هم ذوب شوند به نظر میرسد با رعایت چند نکته میتوان زندگی مسالمتآمیز بین ادیان را تجربه کرد.
وی افزود: پیروان ادیان ابراهیمی با حفظ ویژگیهای اعتقادی خود باید قانون اساسی و قوانین فرعی را که مورد توافق همه ادیان ابراهیمی است رعایت کنند و در قبال آن حقوق مساوی شهروندی تا حد ممکن به صورت طبیعی در سطح زندگی آنها رعایت شود. همچنین مراسم مخصوص هر قوم و اقلیت باید بدون خدشه به دیگر اقلیت دینی به صورت آزادانه برگزار شود.
این روحانی ادامه داد: در عین حال تمامی ادیان ابراهیمی باید در تحقق مصالح عام کشور و دفاع از جامعه و ترقی آن مشارکت کنند. اینها مظاهر شاخص زندگی مسالمتآمیز است. البته ما میتوانیم با رعایت این چند نکته از این مرحله نیز بگذریم و به مرحله تعامل، محبت و مودت برسیم. همانگونه که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در برخی بندهای خود ستمگری و ستمکشی را ممنوع کرده است.
آیتالله تسخیری با اشاره به مسأله گفتوگوی بین ادیان گفت: مقصود ما از گفتوگوی بین ادیان نشان دادن برتری یک دین بر دین دیگر نیست همانطور که مقام معظم رهبری اشاره کردهاند گفت وگوی بین ادیان بر این نقطه متمرکز است که ما نمیخواهیم حقانیت یک مذهب و بطلان آن را ثابت کنیم ما خواهان نقطه مشترک در بین ادیان هستیم تا در جهادی بزرگ با هم باشیم که لازمه این جهاد فکر، ایمان و بیان است نه جهاد با اسلحه.
لزوم ترجمه کتاب به زبان فارسی حجتالاسلام والمسلمین علی یونسی گفت: کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» یکی از ابتکارات جالب وجاودانه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است امیدوارم این ابتکار ماندگار شود زیرا مهمترین مساله مشترک ایرانیان است. فرهنگ زیبای همزیستی ادیان و ایرانیان در هم تنیده شده است. امیدوارم این کتاب به زبانهای مختلف از جمله فارسی ترجمه شود.
دستیار رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی اظهار کرد: تمامی صاحبنظران درباره تاریخ ایران به این امر مهم توجه کردند که ایرانیان دارای ویژگی «بردباری دینی» هستند و تحمل ادیان مختلف و فرهنگهای مختلف را در خود احساس کرده و به آن پایبندند. تحولات بسیار زیادی در ایران به وقوع پیوسته است اما این خصوصیت هیچگاه در میان فرهنگ ایرانیان از بین نرفته است. ادیان توحیدی یکی از قدیمیترین ادیانها در ایران است که از آن جمله میتوان به دین زرتشت و پیامبر ایرانی آن حضرت زرتشت اشاره کرد. سایر ادیان مانند یهودیت نیز از قدیمیترین ادیان این منطقه است.
کوروش، جهانگشایی با رفتار پیامبرانه وی با اشاره به شکلگیری دولت بزرگ هخامنشی و فتح سرزمین بابل گفت: کوروش این سرزمین را بدون خونریزی و بدون کشتار، با بزرگمنشی فتح کرد. وی (کوروش) یکی از بزرگوارترین جهانگشای تاریخ است، رفتار بزرگمنشانه وی پیامبرانه است. عهد عتیق نیز بر پیامبر بودن کوروش نیز اشاره کرده و بسیاری از مفسران معاصر اعتقاد دارند که کوروش همان «ذوالقرنین»ی است که در قرآن به آن اشاره شده است. کوروش پس از فتح بابل جمعیت بسیاری از بزرگان یهود را آزاد کرد و آنان را در بازگشت به فلسطین یا مهاجرت به ایران آزاد گذاشت. به تبع این اختیار بسیاری از پیامبران به ایران مهاجرت کردند که جسد مطهر آنها در خاک ایران مدفون شد.
یونسی با بیان اینکه در برخی مقاطع معدود مانند اوایل دوره ساسانیان تنگنظریهایی نسبت به اقلیتهای دینی پیش آمد، گفت: ایرانیان ویژگی بردباری دینی را همیشه حفظ کرده و تلاش کردند تا ادیان مختلف را در کنار هم حفظ کنند این ویژگی بعد از اسلام نیز در این سرزمین ماندگار شد. امروز هم جمهوری اسلامی ایران این نسبت حسنه را حفظ کرده که ریشه آن در مبانی دینی است. نکته دومی که باید بر آن تاکید کنم اصرار بر مشترکات دینی ادیان است روح و هدف ادیان ابراهیمی پیوند انسان با خدا و در گام بعدی پیوند انسان با انسان است. تمام ادیان بر این باورند که ابتدا باید رابطه انسان با خدا تاکید شود تا انسانها از بند بتپرستی و شرک رها شوند این رابطه رابطهای مستقیم و بدون واسطه است و از رهگذار آن میتوان رابطه انسان با انسان را بهبود بخشید.
وی رشد انسان و تاثیر آن در جوامع دینی را دیگر نتیجه اشتراکات دینی دانست و افزود: پیامبران بزرگی که تا مرز خدایی رشد کردند از رهگذر خدمت به مردم که نوعی عبادت است فراتر رفته و به مرحله خدایی رسیدند. پیامبران مبعوث شده برای اصلاح جامعه، آشنایی مردم با خدا و بهبود وضعیت اخلاقی تلاش کردند تا آنکه حضرت موسی(ع) همدم خدا، عیسی(ع) روح خدا و حضرت محمد (ص) عاشق خدا و حضرت زرتشت نیز بر رفتار، گفتار و عمل نیک تاکید کرد. تمامی پیامبران الهی انسان را به خداگونه بودن دعوت میکنند. در فرهنگ اسلام نیز «بر ایمان» تاکید کرده است. در هر دین و آیینی که باشیم با خدا و خلق خدا احساس آرامش میکنیم مومن کسی است که همه در کنار او احساس آرامش میکنند.
همه، مشمول رحمت خداوند هستیم ابوذر ابراهیمی، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه آیین رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» به بیان خاطراتی از علامه جعفر شهیدی پرداخت و گفت: همزیستی بین ادیان ابراهیمی اتفاقی است که در ایران به وقوع پیوسته است پیامبر اسلام نیز میگوید «من برای رحمت آمدهام» اگر دقت کنیم میبینیم هنگامیکه رحمت خداوند باریدن میگیرد یکسان بر همه میبارد و هیچ قیدی بر رحمت خداوند نیست و همه مشمول رحمت الهی هستیم. همچنین حضرت پیامبر اعتقاد داشتند که هرکس به اقلیت دینی آزادی برساند به من آزادی رسانده است. ما اعتقاد داریم گفتگوی بین ادیان باید در تمامی دنیا به نحو مطلوبی به انجام برسد.
وی اظهار کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تصمیم بر این گرفت تا مجموعه فعالیتها و آیینهای اقلیتهای دینی را در مجموعهای مصور ارایه دهد چرا که دنیای مدرن به سوی تصویر پیش میرود. تلاش کردیم در کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» تصاویری از آیینهای مذهبی سایر ادیان را در اختیار خوانندگان قرار دهیم. همچنین این کتاب در سفر حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی به نیویورک بین حاضران در سخنرانی وی توزیع شد.
تلاش کتاب برای انطباق با عالم واقع در ادامه آیین رونمایی کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» قهرمان سلیمانی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: سرزمین ایران از دیرباز رنگینکمان حضور ادیان مختلف بوده است که برادرانه در کنار هم زیستند و بنای تمدن ایران را بنیان گذاشتند. این زندگی مسالمتجویانه نمونه ارجمند و برجسته ادیان است که در سطوح منطقهای و جهانی به نمایش گذاشته شده است.
وی کتاب حاضر را نتیجه سالها مطالعه و تحقیق محققان دانست و گفت: این کتاب با روش میدانی و کتابخانهای تدوین شده است. محققان نیز سعی کردهاند از منابع دست اول و اطلاعات رهبران دینی استفاده کنند تا کتابی منطبق بر عالم واقع تدوین و راهی بازار کتاب شود.
گفتوگوی بین ادیان؛ خروجی مثبت تعامل بین اقلیتها در ایران مارنرسای بنیامین گفت: کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» نشاندهنده سالها زندگی همراه با مودت و محبت ادیان ابراهیمی در کنار هم و در کشور ایران است. این کتاب خروجی بسیار مطلوب و مناسبی است تا نشان دهد اقلیتهای دینی در ایران در کمال مهربانی و آرامش با یکدیگر زندگی مسالمتآمیز دارند. کتاب حاضر در بردارنده زندگی و مراسم مذهبی، ازدواج و بسیاری دیگر از آیینهای ادیان ابراهیمی است که به صورت مصور تهیه و منتشر شده است.
اسقف کلیسای شرق آشوری ادامه داد: توجه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در سالهای اخیر به زندگی اقلیتهای دینی در ایران نگرشی مثبت و مناسب است که خروجی آن را میتوان در چاپ این اثر مشاهده کرد. این کتاب نشان میدهد زندگی مسالمتجویانه ادیان ابراهیمی در ایران نتایج مثبتی داشته است که «گفتوگو» یکی از نتایج آن است. ما به عنوان فرزندان و پیروان ادیان توحیدی راه گذشتگان خود را ادامه میدهیم تا با شناختی بیشتر از یکدیگر این رابطه مسالمتجویانه را ادامه بدهیم.
وی در ادامه از مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران خواست تا با شرکت در اعیاد اقلیتهای دینی، رابطه خود را با پیروان این ادیان پررنگتر کنند. همچنین از مسئولان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خواست تا کمیتهای متشکل از نمایندگان ادیان تشکیل دهد تا در جلساتی ماهنامه تعامل مثبتی بین رهبران ایجاد شود.
ما هممیهنان زرتشتی شما هستیم نه اقلیت دینی در ادامه آیین رونمایی از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» موبد دکتر اردشیر خورشیدیان، رئیس انجمن موبدان تهران با اظهار خرسندی از انتشار کتاب گفت: ایران به راستی مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان ابراهیمی است. تاریخ دههزار ساله ایران نشان میدهد که این رابطه همیشه در کشور ایران وجود داشته است. کتاب منتشر شده اثری ارزشمند است که در آن آداب و سنن تمامی اقلیتهای دینی به وضوح در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه تمامی پیامبران برای ایجاد وحدت بین انسانها آمدهاند، گفت: پیامبران برای وصل آمدهاند هیچ پیامبری مذهب نیاورده است بلکه مذهب اختراع روحانیون است. این دین است که از آن پیامبران بوده و خواهد بود. همانگونه که امام خمینی (ره) نیز ایران را کشوری توحیدی میداند ما نیز باید به این نکته دقت کنیم که پیامبران با یکدیگر دعوا ندارند این ما هستیم که فکر میکنیم حقیقت نزد ماست.
خورشیدیان ادامه داد: اندیشه نیک، گفتار نیک و پندار نیک عناصری است که نشان میدهد راه در جهان یکی است و آن راه راستی است که از طریق دانش به دست میآید. همه پیامبران در تمام کتابهای آسمانی به این نکته اشاره کردهاند که خداوند به بشر عقل داده تا از رهگذار آن علوم عقلی را بیاموزد تا از طریق دین انسانسازی کنند.
رئیس انجمن موبدان تهران هدف از عبادت را خدمت به خلق دانست و افزود: ما باید به این نکته توجه کنیم که اقلیت و اکثریت در دین وجود ندارد. باید به این درک برسیم که ما اقلیت دینی نیستیم بلکه هممیهنان زرتشتی شما هستیم. با این تفکر میتوان به این نتیجه رسید که ایران و افراد حاضر در آن ملتی واحد را تشکیل میدهند.
کتاب حاضر؛ رگ حیات اجتماعی ادیان در ادامه این مراسم اسقف سیبوه سرکیسیان، خلیفه ارامنه ایران به ایراد سخنرانی به زبان عربی پرداخت و گفت: اقلیتهای دینی تاریخی به عمق تاریخ ایران دارند. اینها همواره با صلح و صفا در کنار هم زندگی میکنند.
وی با اشاره به انتشار کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» اظهار کرد: کتاب حاضر برای ادامه حیات اجتماعی اقلیتهای دینی در ایران مهم است. جهان امروز ما سرشار از جنگ و خشونت است و صلحی در آن دیده نمیشود مطالعه این کتاب بشر را بر آن میدارد تا همبستگی و مودت بین خود و دیگر ادیان را حفظ کند.
اتصال تمامی ادیان الهی به ریسمان ایمان ماشاءالله گلستانینژاد، مرجع دینی کلیمیان ایران دیگر سخنران این نشست بود. وی به سابقه حضور کلیمیان در ایران اشاره کرد و گفت: امروزه تمامی ادیان توحیدی از اسلام گرفته تا یهودیت همه در کنار هم و در کشور ایران زندگی میکنیم و شیوه زندگی خود را از کتابهای آسمانیمان دریافت میکنیم.
وی با بیان اینکه کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» اثری اصیل و واقعی است، افزود: این کتاب روشنگر وضعیت مذاهب توحیدی در ایران است. تمامی ادیان آسمانی از یک ریسمان بالا میرویم و محکمترین گره این ریسمان «ایمان» است. هنگامی که ایمانمان از خدا سلب شود از آن ریسمان جدا میشویم.
گلستانینژاد با تاکید بر اینکه کلیمیان حاضر در کشور ایران ابتدا بر ایرانیبودن خود صحه میگذارند گفت: ما کلیمیان پس از معرفی خود با هویتی ایرانی کیش و آیین کلیمی خود را به دیگران معرفی میکنیم.
ایبنا نوشت: در پایان این نشست از کتاب «ایران مهد همزیستی مسالمتآمیز ادیان» رونمایی شد.