احمد رضا گرشاسبی در گفتگو با هنرنیوز:

هنوز برنامه‌ای از دولت در حوزه سینما مشاهده نکردیم

12 آذر 1392 ساعت 10:30

ک کارگردان سینمای ایران گفت: شک ندارم که همه سینماگران مدافع حفظ امنیت و ثبات در کشور هستند اما این باور و اعتقاد معنایش این نیست که برخی از مدیران سینمایی به دلیل نگاه‌های منفی که نسبت به بعضی از سینماگران دارند بخواهند اهرم‌های کنترل کننده را به گونه‌ای تشدید کنند که آرامش روانی از فضای سینمایی رخت بر بندد.


احمد رضا گرشاسبی کارگردان سینمای ایران در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد فضای امنیتی که رئیس جمهور در مصاحبه خودش اعلام کرد که باید از فضای فرهنگی دور شود افزود: بعید می‌دانم هیچ هنرمند و فیلمسازی مخالف حفظ نظم و امنیت در جامعه باشد. هرچقدر هم که فیلمسازی با دولت همسویی نداشته باشد تصور نمی‌کنم که مخالف امنیت باشد. چرا که معتقدم همه سینماگران مدافع حفظ امنیت و ثبات در کشور هستند. اما این باور و این اعتقاد، معنایش این نیست که برخی از مدیران سینمایی به دلیل نگاه‌های منفی که نسبت به بعضی از سینماگران دارند بخواهند اهرم‌های کنترل کننده را به گونه‌ای تشدید کنند که آرامشروانی از فضای سینمایی رخت بر بندد و باعث شود کنترل‌هایی بیش از حد معمول در فضای هنری اعمال شود به طوری که فیلمساز دستش بسته شود و نتواند حرف خودش را بیان کند.
وی اضافه کرد: فضای امنیتی که به عنوان یک عامل مذموم آقای رئیس جمهور در گزارش ۱۰۰ روزه خود به آن اشاره کردند یعنی همین فضایی که ذکر کردم. یعنی ما بیائیم به عنوان حفظ امنیت؛ فضایی را در فضای سینمایی ایجاد کنیم که امنیت روانی از هنرمند سلب شود. این درحالی است که نتیجه حاکمیت فضای امنیتی، منجر به ساخته شدن فیلم‌های سخیف، بی‌ارزش، متظاهرانه، چاپلوسانه و عاری از تفکر، عمق و محتوا خواهد شد.
کارگردان فیلم سینمایی «دره هزار فانوس» ادامه داد: زمانی می‌شود در فضایی سینمایی ادعا کرد که فضای امنیتی حاکم نیست که هنرمند و فیلمساز بتواند همه چیز را نقد کند البته نقدِ همراه با احترام و بدون قلب حقایق، نقد بدون هوچی‌گری و به دور از تحریف واقعیت و عاری از الفاظ رکیک و ناپسند. اگر چنین فضایی برای هنرمند مهیا شود تا او بتواند بدون هیچ دغدغه‌ای حرف را آزادانه در اثرش بیان کند باید بپذیریم که فضای امنیتی از کشور دور شده است اما آیا هم اکنون سینماگران شاهد چنین فضایی هستند؟
گرشاسبی با اشاره به دعوتی که از سوی برنامه هفت شده است تصریح کرد: فضای امنیتی یعنی اینکه من را برای برنامه هفت دعوت کرده باشند - البته نه برای برنامه زنده بلکه برای برنامه ضبط شده - و از من خواستند که توضیح بدهم چرا در کشور، فیلم در مورد عاشورا کم ساخته می‌شود. من گفتم تمام محتوای عاشورا این است که حضرت امام حسین (ع) می‌فرماید «تمام تلاش من این است که دین جدم را از انحرافات نجات دهم» بنابراین اگر من به عنوان یک فیلمساز بخواهم محتوای عاشورا را بیان کنم باید چند شاخصه محتوایی را نشان دهم اینکه امام حسین (ع) می‌فرماید دین جدم منحرف شده است یعنی چه؟ اگر این موارد را بخواهم نشان دهم از سوی حاکمیت با مشکل روبرو می‌شوم. در این هنگام خبرنگار برنامه هفت به من گفت این حرف‌ها را نمی‌توانیم پخش کنیم. بعد من اشاره‌ای به جمله امام حسین (ع) که در منا بیان کردم که باز به من گفتند که ما این مطالب را نمی‌توانیم پخش کنیم. من به جمله دیگری از امام حسین (ع) اشاره کردم زمانی که ایشان از مدینه راه افتادند. باز به من تذکر دادند که این مطلب را هم نمی‌توانیم پخش کنیم. لذا نتیجه این شد که بنده حدود ۴۲ دقیقه حرف زدم ولی به من گفتم شاید بتوانیم از میان این ۴۲ دقیقه فقط ۱ دقیقه‌اش را پخش کنیم که بعدا‌‌ همان یک دقیقه هم، پخش نشد!
این سینماگر در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از عملکرد ۱۰۰ روزه دولت یازدهم در عرصه سینمایی چیست خاطر نشان کرد: واقعیت این است که هنوز نمی‌توان به درستی فضای فرهنگی و سینمایی دولت جدید را طی ۱۰۰ روزی که گذشت را به درستی قضاوت کرد. چرا که ما هنوز خروجی خاصی از این دولت در بخش سینمایی و فرهنگی ندیدیم و هنوز متوجه نشدیم که این دوستان، چه سلایقی را تشویق می‌کنند و با چه سلایقی مخالف هستند. اما در مجموع، به نظر می‌رسد که رفتار‌ها؛ قدری از گذشته متفاوت‌تر شده است و گویا فضا به سمت فضای امیدوارکننده‌ای در حرکت است. ولی چون هنوز سیاست‌ها و چارچوب‌ها اعلام نشده نمی‌توان قضاوت عادلانه‌ای نسبت به فضای فرهنگی و سینمایی دولت یازدهم داشت.
کارگردان فیلم سینمایی «بانی چاو» اظهار داشت: حتی با رو کار آمدن مدیران سینمایی هم، نمی‌تواند در حال حاضر فضای سینمایی را پیش بینی کرد. چرا که مدیران خیلی نمی‌توانند در سینمای ایران تعیین کننده باشند. چون این مدیران فقط مجری برنامه‌ها هستند. لذا اول باید برنامه‌ها مدون و اعلام شود تا بعد دید که آیا این مدیران توانسته‌اند برنامه‌ها و سیاست‌های سینمایی دولت را به خوبی اجرا کنند یا خیر؟
وی یاد آورشد: ما هنوز برنامه‌ای از این دولت در مورد سینما مشاهده نکردیم. البته برنامه زمانی برنامه منطقی خواهد بود که حاوی تبیین رابطه و نسبت سینمای ایران با بازار جهانی باشد و گویای اولویت‌های حمایتی دولت در سینمای ایران باشد.


کد خبر: 66472

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcewe8p.jh8pfi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com