«دموكراسی تو روز روشن» و مشكلات روایتی مذهبی

4 خرداد 1389 ساعت 13:35


یك منتقد سینما گفت: فیلم «دموكراسی تو روز روشن» علیرغم استفاده از مشاور مذهبی، مشكلات مذهبی زیادی در روایت خود دارد و در مقاطعی به ویژه در بحث دیالوگ دو نفره كاملا افت می‌كند.

به گزارش هنر نیوز ،«حسن شیخ‌حائری» عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران در گفت‌و گو با فارس در مورد فیلم «دموكراسی تو روز روشن» ساخته علی عطشانی، اظهار داشت: آنچه در ابتدای تیتراژ فیلم می‌بینیم غیرقابل باور است. عبارت «یا ارحم الراحمین» به صورت «یا الرحم الراحمین» نوشته شده است! همچنین آیه ده سوره انفطار بهتر است با آیات یازده و دوازده این سوره همراه شود تا مفهوم كامل‌تری داشته باشد.

وی در ادامه تاكید كرد: آنچه در روایات ما به صراحت بیان شده این است كه حضرت عزرائیل در گرفتن جان افراد مؤمن با رویی باز و گشاده و در گرفتن جان افراد غیر مؤمن با چهره‌ای درهم و عبوس ظاهر می‌شود در حالی كه چهره عزراییل در این فیلم تقریبا در اكثر نماها یكسان است و تغییری نمی‌كند.

وی تصریح كرد: آنگونه كه عوامل فیلم گفته‌اند انتخاب «محمدرضا گلزار» و اختصاص ۹۰ میلیون تومان به او به عنوان دستمزد برای بازی در ۶ سكانس برای آن بوده تا چهره او وجه دلپذیری از مرگ را برای مخاطب تداعی كند در حالی كه عكس‌العمل‌های او و به ویژه پوشش سیاه او بیشتر سیاهی مرگ را تداعی می‌كند تا وجه دلپذیر آن را.

وی خاطرنشان كرد: در دو آیه پایانی سوره مباركه زلزال، ابتدا بحث «خیر» مطرح می‌شود و سپس بحث «شر» اما در این فیلم جای این دو به طرز عجیبی عوض شده است یعنی ابتدا بحث شر مطرح می‌شود و سپس بحث خیر. همچنین استفاده از تسبیح یا به تصویر كشیدن نماز در برزخ زیرسوال است. دیگر این كه طبق صریح روایات و آیات «عمل» و «نیت عمل» هر دو در جهان دیگر برای انسان‌ها هویدا می‌شود، در حالی كه در سكانس بازی «حمید فرخ‌نژاد» و «محمد رضا فروتن»، بارها شاهد پرسش از «نیت عمل» ‌هستیم.

عضو انجمن گفت‌‌وگو و تبادل فرهنگی، همچنین اظهار داشت: فیلمنامه فیلم «دموكراسی تو روز روشن» به ویژه در دیالوگ‌های دو نفره در برزخ كاملا افت می‌كند. البته استفاده از مواردی مثل «كفر عنهم» یا «توقف زمان» یا «‌با قیمت زندگی كردن نه با هر قیمت» یا «تعویق مرگ به دلیل نیكی كردن به پدر و مادر» یا «داستان حسن جوادی» كاملا در خدمت فیلم است اما مواردی هم مثل: «شهید مسیحی» یا «جلوه‌های ویژه در برزخ و حضور درختچه زالزالك» و .... كاملا نچسب و بعضا شعاری است.

وی همچنین در مورد بازی‌های فیلم «دموكراسی تو روز روشن»، خاطرنشان كرد: بازی‌ها در فیلم كاملا عادی است و فقط «محمدرضا فروتن» است كه نسبت به سایر بازیگران جلوتر نشان می‌دهد.

شیخ‌حائری در پایان افزود: به نظر می‌رسد فیلمساز در این فیلم كه با طنز موقعیت همراه است، با استفاده از بحث «حساب و كتاب» به شكل كلیدی و بسط این روایت كه هر روز عزراییل ۵ بار برای هر فرد ندا می‌دهد كه برای مرگ آماده باشد و حساب و كتاب كارهایش را داشته باشد، مترصد بوده تا اثر در خور تأمل‌تری را خلق كند.


کد خبر: 10392

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcewx8z.jh87oi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com