شمس لنگرودي، خاطراتش را كتاب ميكند
6 آذر 1389 ساعت 16:07
“آنچه من از زندگي فهميدم” روايت شمس لنگرودي از فراز و فرودهاي زندگياش است. فراز و فرودهايي كه آميخته به تجربياتي در زمينههاي سياسي و نيز ادبيات بوده است. چشماندازهايي از كلمه كه به زندگي شخصي اين شاعر گشوده ميشود. روايت شمس لنگرودي از آدمهاي گوناگوني كه او با آنها سروكار داشته است.
به گزارش هنر نیوز ،شمس لنگرودي در گفتگو با ايلنا، دربارهي اين كتاب گفت: اين، كتابي است كه اين روزها سخت مشغولش هستم. اول با خودم قرار گذاشته بودم اين كتاب را به شرح سختيها و دشواريهايي كه در زندگي برايم پيش آمده است، اختصاص دهم. فكر كرده بودم از تاثيرات بدوي و نتايج درازمدت اين سختيها در زندگيام بنويسم. به مرور كه كار نوشتن اين كتاب را به محوريت دشواريهاي زندگي شخصيام پيش بردم متوجه شدم دامنهشان بسيار بيش از آني ميشود كه بتوان محدودش كرد. چراكه تجربيات شخصي ما در ارتباط با مقولاتي اجتماعياند كه پرداختن به آنها و محدود كردنشان دشوار است.
شمس لنگرودي در ادامه با اشاره به اينكه به اين دلايل، كتاب شكل خودزندگينامه به خود گرفت، افزود: البته كتاب ظرفيتهاي ادبي نيز با خود دارد. لحن، استعارهها، پتانسيل زباني و فضاسازي در خود دارد. به طور اتفاقي هم كتاب به شكل داستانهايي كوتاه درآمده است. داستانهايي كه از پي هم ميآيند و از نوعي توالي بهره ميبرند.
وي ادامه داد: پس از پايان هر بخش تحليلم را دربارهي وقايعي كه در آن فصل آمده، تبيين كردهام. البته اين موخرهها بيش از آنكه تحليل باشند، تاثير تحربيات من بر جهانبيني و طرز تفكر و ديدگاه من نسبت به جهان اطرافم بوده است.
سرايندهي مجموعه شعر“لبخوانيهاي قزل آلاي من” دربارهي سرفصلهاي اين كتاب گفت: بنا داشتم كتاب را در سه فصل ببندم، كتاب سختيها، كتاب گذار و نتايج. اما الان كه درحال نوشتن آنم ميبينم كه امكان دارد اين شكلبندي بيروني به هم بريزد.
شمس لنگرودي دربارهي اين كه كتاب “ آن چه من از زندگي فهميدم” چقدر محوريت ادبي دارد، گفت: همان قدر كه ادبيات دز زندگي شخصي من محوريت دارد در اين كتاب هم محوريت دارد. از ظرفيتهاي ابدي بسيار استفاده كردهام. اساسا نثر بدون جذابيت ادبي براي من مطلوبيتي ندارد.
اما پرداختن به كار ادبي همواره مستلزم گرفتاريهاي مالي است. بخصوص اين روزها كه همه چيز در منطق فرهنگي سرمايهداري به سوي نوعي كالا بودگي پيش ميرود.
شمس لنگرودي دربارهي اينكه چقدر در زندگي ادبي و دغدغههاي مالياش تناقض وجود داشته است، گفت: هر كسي در زندگي خود هدفي را كه برايش جذابيت دارد دنبال ميكند. انگيزههاي يكي پول و مال ديگري قدرت و ديگري نامجويي و مقام است. كنار آمدن با مسائل بستگي به اين دارد كه انگيزههاي هر كسي چقدر برايش بزرگند. البته پرداختن به ادبيات در ايران به غرب فرق ميكند. در غرب آدمهاي موفق در ادبيات خود به خود از تمكن مالي برخوردار ميشوند اما در ايران ادبيات حرفهاي معمولا نتايج مالي دربرندارد.
گفتني است كتاب “روزي كه برف سرخ ببارد از آسمان” به تدوين و گردآوري شمس لنگرودي در نشر مركز مراحل آمادهسازي را از سر ميگذراند. شمس گفت: اين كتاب گزيدهاي از تك بيتهاي برگزيدهي تاريخ ادبيات ماست. البته در انتخاب اين تك بيتها بيشتر به سراغ شاعران سبك هندي رفتهام.
کد خبر: 20463
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcexe8w.jh87pi9bbj.html