«راهنماي جامع موسيقي كلاسيك» رونمايي شد

12 مرداد 1389 ساعت 15:20


مراسم رونمايي كتاب «راهنماي جامع موسيقي كلاسيك» صبح امروز 12 مرداد در انتشارات فرهنگ معاصر برگزار شد. رضا رضايي، مترجم كتاب، معتقد است اين اثر مي‌تواند مورد استفاده هر علاقه‌مندي قرار بگيرد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از ايبنا، اين نشست با حضور رضا رضايي مترجم كتاب، داود موسايي، ‌مدير انتشارات فرهنگ معاصر و ابوالحسن مختاباد، كارشناس موسيقي كه به عنوان دبير حضور داشت، برگزار شد.
مختاباد در ابتدا با ابراز خرسندي از انتشار اين كتاب گفت: انتشارات فرهنگ معاصر ناشر كتاب‌هاي استاندارد است و طي سه دهه اخير سعي داشته كتاب‌هاي مرجع و فرهنگي را به بازار نشر تزريق كند.
وي افزود: اين انتشارات با آثار معتبري كه منتشر كرده بر ديگر ناشران تاثير گذاشته و موجب شده ديگران نيز در انتشار آثار مرجع همت ورزند.
در ادامه موسايي در سخناني كوتاه به معرفي انتشارات فرهنگ معاصر پرداخت و توضيح داد: فرهنگ معاصر ناشر اختصاصي كتاب‌هاي مرجع است و حدود 30سال است كه در اين زمينه فعاليت دارد.
وي اضافه كرد: از همان ابتداي كار مبنا بر اين گذاشته شد كه در يك حوزه خاص فعاليت شود و آثار تخصصي به چاپ برسد.
موسايي گفت: انتشارات در طول اين سي سال در توليد علمي بيش از 80 درصد آثار مرجع نقش داشته و با دعوت از محققان و پژوهشگران، ايجاد امكانات و شرايط به توليد آثار مرجع اتمام ورزيده است.
وي توضيح داد: فرهنگ معاصر حدود 150 عنوان كتاب مرجع منتشر كرده و سعي داشته در توليد آنها روش‌هاي اصولي در زمينه طراحي، گرافيك، كاغذ و چاپ به كار برده شود. حوزه اصلي فعالیت انتشارات فرهنگ معاصر بيشتر چاپ فرهنگ و دايره‌المعارف عمومي است ولي طي سال‌هاي اخير فرهنگ تخصصي هم به بازار نشر عرضه شده است.
رضايي در ادامه مقدماتي از كتاب «راهنماي جامع موسيقي كلاسيك» گفت و افزود: سه سال پيش با مجموعه‌اي به نام «دانش معاصر» آشنا شدم كه در حال حاضر 11 عنوان از آثارش منتشر شده است. اين كتاب هم از اين مجموعه كه بسيار پخته و سنجيده است انتخاب شد. اين كتاب را براي چاپ به مدير انتشارات فرهنگ معاصر پيشنهاد دادم كه با حمايت اين موسسه معتبر ترجمه اثر آغاز شد.
وي توضيح داد: كتاب‌هاي مرجع موسيقي به زبان‌هاي مختلف در دنيا منتشر شده و آثار زيادي در اين زمينه موجود است، از مجموعه 50 جلدي تا كتاب‌هاي 100 صفحه‌اي. اين مجموعه در بين اين كتاب‌ها گزينه برتر بود چون همه جنبه‌هاي موسيقي كلاسيك را دربرمي‌گيرد بدون اينكه وارد جزئيات شود.
رضايي افزود: كتاب آنقدر تخصصي نيست كه فقط مورد استفاده موسيقدانان و اهالي موسيقي قرار بگيرد بلكه هر علاقه‌مندي با هر معلوماتي مي‌تواند از اين كتاب استفاده كند. در اين كتاب علاوه بر اطلاعات موسيقي مطالب زيادي درباره تئاتر، نمايشنامه‌نويسي، تابلو نقاشان بزرگ ارايه شده است.
رضايي افزود: ترجمه «راهنماي جامع موسيقي كلاسيك» يك سال طول كشيد چون در جريان ترجمه دشوارهاي زيادي به وجود آمد. اطلاعات كتاب فشرده و دايره‌المعارف‌گونه است و مي‌بايد زبان مخصوص فارسي براي ترجمه آن انتخاب مي‌شد تا در عين ايجاز گوياي مطالب باشد.
وي افزود: برخي از اصطلاحات كتاب در زبان فارسي به شكل استاندارد ثبت نشده بود كه در اين موارد به اسامي و آثار به زبان اصلي رجوع شد. در طراحي و صفحه‌آرايي كتاب از كتاب اصلي تبعيت شده كه اين كار يك‌سال طول كشيد.
رضايي توضيح داد: متن اصلي در جاهايي چون اسامي، تشابه اسامي، تاريخ و برخي آثار آهنگسازان اشتباهاتي داشت كه با مراجعه به كتاب‌هاي مختلف موسيقي به ويژه دايره‌المعارف كنترل و تصحيح شد.
وي مدعي است، بسياري از مطالب كتاب اصلي تصحيح شده و نقص كتاب ترجمه شده از كتاب اصلي كمتر است.
رضايي افزودن نمايه 60 صفحه‌اي اسامي، آثار آهنگسازان، اسامي تاريخي، نمايشنامه‌ها، آثار ادبي را در انتهاي كتاب از ويژگي‌ مهم آن دانست و گفت: اين 60 صفحه خود يك دايرالمعارف است كه در كتاب اصلي نبود.
وي درباره بخش‌هاي اين كتاب توضيح داد و اضافه كرد: كتاب از سال هزار ميلادي آغاز مي‌شود تا 1600 ميلادي كه تحت عنوان موسيقي اوليه شناخته مي‌شود. بخشي مهمي از كتاب به اين موضوع اختصاص پيدا كرده است.
وي ادامه داد: از سال 1600 تا 1750 دوره «باروك» است كه موسيقي دچار تحول بزرگي از نظر تكنيك و محتوا شده چون تحت تاثير تحولات سياسي، اجتماعي و فرهنگي بوده است.
رضايي افزود: دوره‌اي در تاريخ موسيقي كلاسيك به نام «كلاسيك» است كه سال‌هاي 1750 تا 1820 را شامل مي‌شود. در هر يكي از اين دوره‌ها زمينه‌هاي اجتماعي، جغرافيايي بحث شده و تحولات هنري مورد بحث قرار گرفته است.
وي توضيح داد: از دوره 1810 تا 1920 موسيقي وارد دوره رمانتيك مي‌شود كه بخش مهمي از كتاب به اين موضوع اختصاص دارد. در اين دوره برترين آثار موسيقي خلق شده‌اند. بخش بعدي كتاب همين سال را دربرمي‌گيرد و به «اپراي رمانتيك» اختصاص دارد. ويژگي اين اپرا درآميختگي موسيقي و ادبيات است.
رضايي گفت: بخش بعدي كتاب سال 1830 تا 1950 است كه درباره «مكتب‌هاي ملي» سخن گفته شده و از جنبش‌هاي ملي مطالبي ارايه شده است.
به گفته وي، كتاب با موسيقي مدرن در سنت كلاسيك از سال 1900 تاكنون به پايان مي‌رسد. كتاب «راهنماي جامع موسيقي كلاسيك» نوشته «جان باروز» است.


کد خبر: 14613

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcexp8z.jh8ezi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com