بابان: در بخش خبر با استانداردهای دنیا فاصله داریم
28 تير 1389 ساعت 11:27
یک گوینده خبر تاکید کرد ما فاصله زیادی در بخش خبر با استانداردهای دنیا داریم و این در حالی است که گوینده خبر باید بر مخاطبان تاثیر بگذارد، بنابراین آموزش هرگز نباید فراموش شود.
به گزارش هنر نيوز ،فواد بابان، گوینده خبر در ارزیابی ادبیات گویندگان خبر رادیو و تلویزیون به مهر گفت: قبل از آنکه درباره ادبیات گویندگان خبر بگویم باید توضیحاتی درباره عصر ارتباطات بدهم. در عصر انفجار اطلاعات، رسانهها فرصت کافی ندارند همه خبرهای دریافت شده را به اطلاع شنوندگان و بینندگان برسانند و از سوی دیگر برخی خبرها نیاز مخاطب را برطرف نمیکند. بنابراین خبرهایی باید ارائه شود که پاسخگوی نیاز مخاطب باشد. بنابراین رسانهها برای جبران این نقیصه دست به گزینش خبر میزنند.
وی در ادامه افزود: آنها برای گزینش اخبار عواملی همچون قوانین حاکم بر اجتماع، هنجارهای اجتماعی اقتصادی، سیاسی، ساختارها و ... را در نظر میگیرند. رسانه با شناخت به مسائل روز و بر مبنای سیاستهایی که دارد اخبار را جمعآوری و بعد از گزینش ارائه میدهد. رسانهای موفق خواهد بود که این گزینش را صحیح انجام دهد. گوینده خبر از عوامل اصلی برای ارتباط با مخاطب است، به همین دلیل گاهی گوینده خبر است که منجر به اعتبار رسانه میشود. البته حالت برعکس این مسئله هم وجود دارد.
این گوینده خبر خاطرنشان ساخت: ممکن است اعتبار رسانه نسبت به گوینده 90 به 10 باشد، اما هر چه گوینده تجربه بیشتری در گویندگی کسب کند و کار بهتری ارائه دهد این نسبت تغییر میکنند و به 50 ، 50 برسد، حتی روزی 10 به 90 میشود. در این صورت این گوینده است که منجر به اعتبار رسانه میشود. علاوه بر اینکه گویندهای که ظاهر و صدای خوبی دارد باید بر مخاطب تاثیرگذار باشد. او باید احساس نیاز کند تا اطلاعاتاش را به روز کند.
بابان با اشاره به اینکه گوینده نمیتواند تجربه را یک روزه خریداری کند، گفت: تجربه اکتسابی است. گوینده به غیر از استعداد ذاتی باید مهارتهای ممتاز بالایی را کسب کند تا بتواند بر مخاطب تاثیرگذار باشد. او باید در خواندن خبر توانمند باشد. یعنی بتواند توانایی درست خواندن متون و نثر کلاسیک فارسی را داشته باشد. او باید به دستور گفتاری هم آشنایی داشته و به موقع روی جملات تاکید کند، بداند در کدام جملات مکث کوتاه یا مکث بلند کند، همچنین ریتم صدایش را بر اساس جملات تنظیم کند.
وی خاطرنشان ساخت: راز موفقیت یک رسانه در کسب اعتبار است. فرقی نمیکند رسانه محلی، ملی یا فراملی است باید در جایگاه خودش بتواند اعتبار را کسب کند. در حال حاضر گویندگان خبر با گویندگان دهههای گذشته فرق دارند. در گذشته گویندگان صورت سنگی و اجرای رسمی، خشک و بی احساسی داشتند، اما الان این نوع اجرا در دنیا پسندیده نیست. ارتباط با مخاطب باید صمیمیتر بوده و دیگر نباید صورت سنگی باشد.
این گوینده خبر درباره اینکه گویندگان خبر میان خواندن خبر رسمی و صمیمانه دچار تضاد هستند، توضیح داد: متاسفانه در این رهگذر ما دچار التقاط شدیم به قول معروف آمدهایم راه رفتن کبک را یاد بگیریم راه رفتن خودمان را یادمان رفته است. گوینده خبر باید گفتمان خبری صحیح را بداند. نباید یک متن سنگین را با لحن صمیمانه بخواند. خواندن هر خبری سبک و سیاق خودش را دارد، نه اینکه ملغمهای از همه سبکها باشد.
بابان ادامه داد: ویژگی گویندگی عینیگرایی است. گوینده خبر باید مهارتهای لازم را پیدا کند. گوینده خبر قبل از کار گویندگی باید گزارشگری را طی کرده باشد تا بتواند در گویندگی موفق باشد باید یک گوینده گزارشگر خبری خوبی هم باشد و راه ارتباط دوستانه با مخاطب را بداند. علاوه بر آن گوینده باید مهارتهایی را که کسب کرده در اجرا استفاده کند.
وی افزود: ویژگی گویندگان در سر فصلهای مشخص عبارتند از دانش ارتباطات و آشنایی به مهارت ارتباطات، آشنایی به عالیترین فنون، تسلط به کار، آشنایی کافی به ادبیات فارسی و دستور گفتاری ، تنظیم کردن ریتم صدا با توجه به نوع خبر، بداههگویی یعنی برای مخاطب قبل از خواندن خبر جملهای را بگوید، لباس گوینده؛ البته منظورم این نیست که لباس گوینده فاخر باشد، بلکه باید آراسته باشد. همچنین آرایش مو هم اهمیت دارد. باید لباس و آرایش مو بر اساس فرهنگ خودمان باشد.
این گوینده خبر یادآور شد: درباره لباس خانمها هم باید بگویم که بر اساس فرهنگ خودمان باید باشد. یک گوینده خانم میتواند بهترین پوشش اسلامی را داشته باشد به گونهای که برای مخاطبان هم الگو باشد. گوینده خبر باید نگاه دوم هم داشته باشد و تمام حواساش به متن نباشد.
ما در بخش خبری در یک برزخ هستیم. بین صورت سنگی و ادبیات صمیمانه به یک نتیجه واحد نرسیدهایم
بابان درباره اینکه اما اکثر گویندگان خبر کاملاً حواسشان به متن خبر است و نگاه به مخاطبان را رها میکنند، توضیح داد: بله، متاسفانه این موارد دیده میشود. همانطور که اشاره کردم گوینده باید نگاه دوم را علاوه بر درست خواندن خبر داشته باشد و تغییر لحن صدا باید بر اساس منطق باشد. رسانه شهرت میآورد و همین مسئله خطرناک هم است. گوینده نباید درگیر این شهرت شود.
وی با اشاره به دورههای آموزشی برای گویندگان خبر گفت: دوره آموزش پیگیری میشود، اما باید پذیرفت با تعدد شبکهها و سلایق رو به رو هستیم. به همین دلیل گفتم که التقاط به وجود آمده و منجر به سردرگمی مخاطبان هم شده است. ما در بخش خبری در یک برزخ هستیم. بین صورت سنگی و ادبیات صمیمانه به یک نتیجه واحد نرسیدهایم. به نظرم آموزش فقط نباید شامل حال گویندگان باشد این آموزش برای افراد تحریریه هم ضرورت دارد تا آنها هم اطلاعاتشان به روز شود.
این گوینده خبر درباره اینکه در گذشته گویندگان خبر قبل از اینکه در بخشهای خبری زنده خبر بخوانند در بخشهای تولیدی میخواندند، ولی چرا این طور نیست، توضیح داد: این مسئله خیلی ضربه میزند، چرا که فقط خوش تیپی و صدای خوب برای گوینده مهم نیست. او نیاز به آموزش دارد. باید در انتخاب گویندگان دقت کرد و با معیارهای صحیح انتخاب شوند. برخی مواقع گوینده خبر خبر را جدی میخواند و در انتها به جای کلمه "کنند" از کلمه "کنن" استفاده میکند. استفاده از این کلمات درست نیست.
بابان ادامه داد: ما در فارسی کلمه ه و الف را برای جمع بستن داریم، اما متاسفانه از الف و ت برای جمع بستن استفاده میشود. مثلاً به جای اینکه بگوییم پیشنهادها میگوییم پیشنهادات و ...باید افراد تحریریه خبر آموزش ببینند. ادبیات فارسی زیبا است باید درست استفاده کنیم، نه اینکه از کلمات عربی و انگلیسی بهره ببریم.
وی درباره اشتباهات گویندگان خبر به ویژه در خواندن اسامی خارجی و عذرخواهی نکردن از مخاطبان توضیح داد: بله، متاسفانه من بارها شنیدهام که گوینده خبر در رادیو و تلویزیون اسامی خارجی را درست تلفظ نکرده است و این مسئله خیلی بد است. باید کلمات درست تلفظ شود.
این گوینده درباره اینکه در بخش خبر تا چه حد با استانداردهای دنیا هماهنگی داریم، گفت: خیلی فاصله داریم. پیشرفت ما با سرعت 10 کیلومتر است، اما آنها با سرعت نور حرکت میکنند. البته صحبت کردن درباره ادبیات خبر مثنوی هفتاد من میشود و من سعی کردم تا حدودی ویژگیهای گویندگان خبر را توضیح دهم.
کد خبر: 13353
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcexx8z.jh8xni9bbj.html