محسن شایانفر در گفتگو با هنرنیوز:
انحصار ساخت آثار فاخر تلویزیون دست کسانی است که مدام دارند کار می کنند
22 خرداد 1391 ساعت 10:17
محسن شایانفر تهیه کننده سینما و تلویزیون گفت: به شخصه خودم عاشق تاریخ بودم همیشه دوست داشتم در این خصوص سریال و یا فیلمی بسازم که متاسفانه تا به امروز این اتفاق نیافتاده است و دلایل مختلفی دارد .
محسن شایانفر تهیه کننده سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: به نظر من ساخت فیلم در خصوص شخصیتهای علمی، فرهنگی و ملی در این شرایط که ماهواره های و شبکه های مختلف عزم خود را برای تخریب فرهنگ و تمدن ما جزم کردند به شدت لازم است و باید ساخته شود تا جوانان و نسل آینده کشورمان بتوانند از طریق این گونه فیلمها و سریالها با هویت و فرهنگ حودمان آشنا شوند.
وی افزود: زندگی مفاخز ملی و تاریخ کشورمان بهترین بستر برای ساخت آثار فاخر وتاریخی است که بتواند مخاطب امروز تلویزیون و یا سینما را به خود جلب کند، آدمهایی که در طول تاریخ کشورمان زندگی کردند و اکنون نیستند وبه تصویر کشیدن زندگی آنها می تواند منتقل کننده تجربیات، علم و شیوه زندگی آنها باشد و به نوعی عبرت آمیز و سازنده برای نسل امروزما باشد. نسلی که امروز در زیر بار حجمه فرهنگ بیگانه قرار دارند و باید واقعا برای آنها اثر فاخر ساخت.
شایانفر ادامه داد: زندگی امروز ما ماشینی شده و خوب است که از سنتها و آداب و رسوم خودمان سریال و فیلم بسازیم و به مردمان خود بگوییم که ایرانیان چگونه در تاریخ ماندگار شدند و همیشه تاریخ ساز بودند. در واقع ساختن اثر فاخر باعث پشت کردن ما به فرهنگها غیر ایرانی است. در شرایطی که فرهنگ هایی امروزه از همه طرف به ما هجوم می آورند؛ اثر فاخر می تواند باعث بازگشت و آشنایی ما و به خصوص نسل جدید به هویت خودمان و ساختن آینده مان می شود.
وی تصریح کرد: من به شخصه خودم عاشق تاریخ بودم همیشه دوست داشتم در این خصوص سریال و یا فیلمی بسازم که متاسفانه تا به امروز این اتفاق نیافتاده است و دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها نبود اعتماد مدیران به تهیه کنندگان و کارگردانانی است و که دوست دارند وارد ساخت این گونه آثار شوند. چرا که انحصار ساخت خیلی از آثار فاخر ما دست کسانی است که مدام کار می کنند و برخی دیگر فرصت هیچ گونه فعالیت را ندارند.
این تهیه کننده سینما خاطر نشان کرد: من یقین دارم که اکثریت مردم ما عاشق ساخت فیلمها و سریالها فاخر هستند و دوست دارند تاریخ را نگاه کنند و اما در بحث سریال سازی تلویزیون به یک نوع روزمرگی رسیده و نگاه جدی در این خصوص وجود ندارد و مگر این که واقعا تهیه کننده ای پیدا شود و پیشنهاد ساخت مجموعه تلویزیونی فاخر را به تلویزیون بدهد و دوستان قبول کنند تا ساخته شود .
وی ابراز داشت: مشکلات ما در ساخت مجموعه های تلویزیون و فیلمهایی سینمایی در این خصوص تازگی ندارد و عارضه ای چندین ساله است و بحث امروز و دیروز نیست. در واقع وقتی قرار است که مثلا از یک شخصیت تاریخی؛ سریالی ساخته شود باید آدم حرفه ای، این کار را انجام دهد، نمی توان از یک تازه کار در زمینه تهیه کنندگی و یا کارگردانی توقع داشت که بتواند یک اثر فاخز ملی بسازد و بعد هم ۹۰ درصد مردم از دیدن آن لذت ببرند. به هیچ وجه چنین اتفاقی نمی افتد وشوخی نیست که بتوان با بی تجربه گی یک اثر فاخر ملی ساخته شود.
شایانفر با اینکه مقصر اصلی در این خصوص تلویزیون یا تهیه کننده نیست عنوان داشت: هردو طرف در این خصوص مقصر هستند چرا که باید دردرجه اول تلویزیون برای ساخت یک اثر فاخر وملی به لحاظ اقتصادی هزینه کند و به فیلمسازان ما اعتماد کند ودر اکثر مواقع این اعتماد به وجود می آید . منتها مدیر یک شبکه وقتی می بیند مثلا برای سریال مختارنامه چندین سال زمان صرف شده و بودجه میلیاردی خرج کار شده وقتی روی آنتن می رود انتظار دارد که از این سریال استقبال خوبی شود اما در عمل می بینیم که همزمان با این سریال یک سریال دیگر در شبکه دیگر در حال پخش است که چند بازیگر دور یک شومینه نشسته اند ودیالگ می گویند ومخاطب به جای مختارنامه ، این فیلم آپارتمانی را می بیند. در این میان معادلات همه به هم می ریزد.
وی یادآورشد: اساسا سینما وتلویزیون هر کدام یک تعریفی دارند. تلویزون مخابان میلیونیی دارد وباید نوع اثری که می سازند با سینما تفاوت داشته باشد. در بحث سینما ساختن اثر فاخر ریسک بالایی دارد و تهیه کننده خصوص نمی تواند این کار را انجام دهد چون مشکل بازگشت سرمایه دارد و شدید به بازگشت سرمایه نیاز دارد. اما در تلویزیون تهیه کننده هزینه ای نمی کند و ماندگاری فیلمهایش به غیر از برخی از سریالهایش خیلی کم است. در صورتی که اگر سینما مخاطب نداشته باشد نمی تواند روی پاهای خودش بیستد ودرواقع دوام وماندگاری یک فیلم هم به مخاطب بستگی دارد. از طرفی نمی توان کتمان کرد که امروزه سبک زندگی مردم تغییر کرده نمی توان انتظار داشت که مثل گذشته به سینما بیایند .
تهیه کننده سریال «ملکوت» تاکید کرد: امروز دیگر فقط بحث چند کانال تلویزیونی نیست وسایل ارتباطات جمعی افزایش پیدا کرده و باید فیلمی ساخته شود که بتواند واقعا مردم را جذب خودش کند، وگرنه اگرفیلمی کلیشه ای، تکراری و سطحی ساخته شود نمی تواند مخاطب را از پای اینترنت، ماهواره و دیگر و سایل ارتباط جمعی جدا کند. نتیجه هم همان می شود که مجبوریم فیلم ها را همراه با ماست وپنیر ودیگراقلام خوراکی در سوپرمارکتها به زور به مشتری بفروشیم.
وی در مورد عدم استقبال مخاطبان از برخی سریالها هم اظهار داشت: اکثر سریالهای ما به صورت یک گفتار در آمدند و مدام مخاطب نصیحت می شود یا اینکه مثلا به جای ساخت یک صحنه جنگی یا گذشته به صورت فلاش بک نشان داده می شود که به نظرم آن تاثیرگذاری لازم را ندارد. در درجه بعدی نویسندگان سریالهای ما به دلیل اینکه دستمزد پایینی می گیرند وقت کافی برای نگارش همراه با تحقیق و پژوهش ندارند و فقط می نویسند چون مجبورند همزمان روی چند پروژه کار کنند تا بتوانند هزینه های زندگی خود را تامین کنند. پس باید دستمزد نویسندگان در سینما و تلویزیون افزایش پیدا کند تا شاهد آثار شاخصی در این دو حوزه باشیم.
شایانفر در پایان گفت: فیلمنامه پی و شاکله اصلی یک مجموعه تلویزیونی است و اگر این پی و ریشه ناشیانه یا مستحکم نباشد نمی توان انتظار داشت که کاری در خور توجه برای مخاطب ارائه شود. از طرفی مشکل بعدی که در ساخت آثار فاخر وجود دارد این است که بعد ازاینکه مجوزساخت یک سریال تلویزیونی صادر می شود، همه به فکرتولید اثر می افتد و به اشکالات اثر و معتبر بودن مستندات تاریخی و یا ادبی سریالی که می سازند توجه نمی کنند که این می تواند بزگرترین آفت در این خصوص باشد.
کد خبر: 40911
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcezo8e.jh87zi9bbj.html