ميكائيل شهرستاني و اجراي اين روزهايش:

جام‌جهاني لطمه چنداني به تماشاگران ما نزده است

1 تير 1389 ساعت 13:25


ميكائيل شهرستاني كه اين روزها نمايش «خانه برنارد آلبا» را با گروهي از هنرجويان جوان تئاتر اجرا مي‌كند، معتقد است: كار با هنرجويان و دانشجويان نيازمند تلاش، انرژي و زمان بيشتري است.
به گزارش هنر نیوز ،اين كارگردان و مدرس تئاتر كه تجربه‌اي ‌١٨ ساله در زمينه‌ي تدريس بازيگري تئاتر دارد با بيان اين مطلب به ايسنا گفت: به دليل تمام مشكلاتي كه برشمردم بايد منافع مادي و معنوي كسي كه باهنرجو و دانشجو كار مي‌كند چندين برابر بيش از كاركردن با حرفه‌اي‌ها لحاظ شود، اما در كشور ما كاملا وارونه است و كساني كه با هنرجو و دانشجو كار مي‌كنند بايد توقعات مادي خود را به حداقل برسانند.
او كه پيش از اين نمايش‌هاي ديگري هم‌چون «پرواز» و «هملت» را با جوانان علاقه‌مند به تئاتر اجرا كرده است ياد‌آور شد: تئاتر ما شرايط را براي كار پيوسته با هنرجويان فراهم نمي‌كند. اگر متوليان حمايت‌هاي لازم را از اين‌گونه فعاليت‌ها انجام ندهند، اجراي اين‌گونه آثار به اتفاقاتي تصادفي تبديل مي‌شود. در اين شرايط ممكن است شاهد اتفاقات درخشاني هم باشيم، اما اگر اين روند تداوم نداشته باشد. نيروهاي جوان هرز مي‌روند و ناچارند از كار تئاتر كناره‌گيري كنند.
شهرستاني ادامه داد: اگر جوانان بخواهند خودشان كار كنند، از آنجا كه شناخت كافي ندارند، احتمال اندكي وجود دارد كه نتيجه‌ي كارشان مطلوب باشد اما در سايه‌ي همكاري با هنرمندان مجرب است كه مي‌توانند از هدايت و حمايت معنوي نسل گذشته برخوردار شوند كه شرايط اين همكاري جز با حمايت متوليان ممكن نيست.
او كه چند سال پيش «سه برخواني» بهرام بيضايي را با گروه جوان «شاليزه» اجرا كرده است، با تاكيد بر علاقه‌اش براي كار با جوانان متذكر شد:به اين كار علاقه‌مندم و هم حوصله‌ي آن را دارم. حدود ‌١٨ سال است كه تدريس مي‌كنم، اما فكر مي‌كنم تا كي مي‌توانم به اين روند ادامه بدهم و اين همه لطمه‌هاي مادي را متحمل شوم؟! به‌ويژه اين‌كه، به دليل انجام اين فعاليت‌ها از كارهاي حرفه‌اي‌ام باز مي‌مانم.
ميكائيل شهرستاني اما به مشكل بزرگ ديگري هم اشاره دارد و ادامه داد: دليل اساسي‌تري كه باعث كناره‌گيري من از تئاتر شده است، بي‌حرمتي‌هايي است كه در انجمن نمايش اتفاق افتاد، سنگ‌اندازي‌هاي فراواني كه در كارهاي توليدي‌مان با آن روبه‌رو شديم. در اين چند سال همواره شرايط كار براي عده محدودي فراهم بود. عده‌اي كه شق‌القمر هم نكردند. ما هم منتظر شديم تا نوبتمان برسد. اجراي اين نمايش امتحان دوباره‌اي است تا ببينم مي‌شود به فعاليت‌هاي فرهنگي‌ام در عرصه‌ي تئاتر ادامه دهم يا نه. اميدوارم در ديدار كوتاهي كه با مسوولان مركز داشته‌ايم و در آن وعده حمايت‌هاي جزيي را داده‌اند كه اين وعده عملي شود.
كارگردان نمايش‌هاي «شب بخير جناب كنت» و «آهنگ‌هاي شكلاتي» معتقد است: تا زماني كه حمايت‌ها براساس ارتباطات شخصي انجام شود افراد مستقلي مانند من ناچار به كناره‌گيري مي‌شويم، مگر اين‌كه تغييري در اين سياست‌ها اتفاق بيفتد.
سرپرست گروه تئاتر «شاليزه» كه سه سال است با اين گروه كاري را اجرا نكرده درباره‌ي ادامه‌ي فعاليت‌هاي اين گروه به ايسنا گفت: ما به اميدواري محكوميم. چاره‌ي ديگري نداريم. هم‌چنان آرزومندم تحولي مثبت اتفاق بيفتد، تحولي كه هم به نفع توليد‌كنندگان تئاتر باشد و هم به نفع تماشاگران آن.
شهرستاني كه نمايش خود را با قرار‌داد گيشه در تماشاخانه‌ي ايرانشهر اجرا مي‌كند درباره‌ي حضور برخي چهره‌هاي سينمايي و تلويزيوني در جهت جذب تماشاگر در برخي نمايش‌ها گفت: اين تمهيدي است كه برخي تنها در جهت تضمين مالي نمايش خود مي‌انديشند و شايد اين ساده‌ترين راه‌حلي است كه مي‌توان در تئاتر پيگيري كرد، اما مهم‌ترين نكته در جذب تماشاگر، ضرورت آن كار است و اين‌كه چه حرفي را در چه سطحي مي‌خواهيم به تماشاگر بگوييم كه همه اين‌ها به قدرت اجرايي كارگردان بر مي‌گردد.
او با اعتقاد بر اين‌كه حضور چهره‌هاي تصويري در تئاتر نوعي سوء‌استفاده از آنان است، ادامه مي‌دهد: نبايد نان چهره‌مان را بخوريم، بلكه بايد به توانايي و شناخت خود تكيه كنيم. اگر من جاي اين چهره‌ها بودم اجازه نمي‌دادم حتي به شرط تضمين مالي، اين‌گونه از من بهره‌كشي كنند، چرا كه اين شيوه كاملا غيراخلاقي است. از سوي ديگر نمايش «به‌ خاطر يك مشت روبل» نشان داد. بدون چهره هم مي‌توان كار پرتماشاگر اجرا كرد منتها در سايه‌ي تبليغات و آگاهي‌هاي مطبوعاتي.
اين بازيگر تئاتر در ارزيابي وضعيت اطلاع‌رساني نمايشش هم توضيح مي‌دهد: از وضعيت اطلاع‌رساني ناراضي نيستم. البته روابط عمومي تماشاخانه ايرانشهر جوان و كم تجربه است، با اين حال مديريت تحصيلكرده آن تمام تلاش خود را به كار مي‌گيرد و خوشبختانه با حضور بازيگران شناخته‌نشده، فروش بدي نداشتيم و حتي بازي‌هاي جام جهاني هم لطمه‌ي چنداني به تماشاگران ما نزده است.
نمايش «خانه برنارد آلبا» نوشته‌ي «فدريكو گارسيا لوركا» با كارگرداني ميكائيل شهرستاني ساعت ‌٣٠/١٨ دقيقه در تالار استاد سمندريان تماشاخانه‌ي ايرانشهر به صحنه مي‌رود.
اين نمايش با قيمت بليط ‌٨ هزار تومان اجرا مي‌شود، اما قيمت بليط آن براي دانشجويان پنج هزار تومان در نظر گرفته شده است.


کد خبر: 11841

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcezv8z.jh8zei9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com