رضابرجی:
هیچ كس نمیداند بر خرمشهر چه گذشت
2 خرداد 1391 ساعت 10:14
یك مستندساز و عكاس رسالت هنر و سینما را ثبت خاطرات فتح خرمشهر دانست و تاكید كرد هنر، هنوز حق مطلب را نسبت به حماسه خرمشهر ادا نكرده است.
رضا برجی مستندساز دفاع مقدس و یكی از یاران شهید سید مرتضی آوینی است كه برای ادامه دادن راه شهید آوینی مستندسازی با موضوع جنگ را در پیش گرفت و تقریبا از ۱۴ جنگ مستند ساخت. وی جانباز جنگ است و با وجود آسیبهای ناشی از مسمومیت با گازهای شیمیایی در دوران جنگ تحمیلی همچنان به فعالیت در حوزه مستندسازی ادامه می دهد. رضا برجی در عملیات بیتالمقدس و آزادسازی خرمشهر حضور داشته است.
به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری به نقل از سوره سینما ، این مستندساز گفت: حوزه اصلی فعالیت من مستندسازی درباره جنگ است اما دوستان به اشتباه مرا عكاس جنگ میخوانند. عكاسی برای من در كنار مستندسازی و برای مستندسازی اتفاق افتاد. فعالیت من در مستندسازی در ادامه مسیری بود با نام «نسیم حیات» كه شهید آوینی آن را آغاز كرده بود و من و دوستان دیگر مسیر ایشان را ادامه دادیم.
كارگردان مستند «سالهای گلوله و زنبق» ادامه داد: هر جا جنگی اتفاق میافتاد كه مسلمانان در آن سركوب میشدند ما وظیفه داشتیم از وقایع فیلم بگیریم و برای تاریخ تصویر كنیم. در هر ۱۴ جنگی كه از آنها مستند ساختم مسلمانان مورد هجوم دشمنان قرار میگرفتند. اما آن چیزی كه در همه این جنگها برای من مسلم شد این بود كه سركوب و تعرض به مسلمانان آنان را در مسیر انقلابی خود مصممتر میكرد.
برجی افزود: من در عملیات بیتالمقدس حضور داشتم ولی یك هفته قبل از آزادسازی خرمشهر و پیروزی عملیات مجروح شدم. وقتی در بیمارستان قدس اراك به هوش آمدم و خبر آزادسازی را از رادیو شنیدم همراه با تمام مجروحینی كه در اتاق بستری بودند گریستم و ناراحت بودم از اینكه چرا سعادت نداشتم تا پایان عملیات حضور داشته باشم.
این مستندساز گفت: وقتی تصاویر شستن مسجد جامع توسط رزمندگان را میدیدم حس كسی را داشتم كه حسرت میخورد چرا در عملیات بیتالمقدس شركت نداشته است. آزادسازی خرمشهر شیرینی و حلاوتی داشت كه فكر نمیكنم در هیچ عملیات دیگری این شیرینی تكرار شده باشد.
كارگردان مستند «سواحل اشك و زیتون» گفت: آزادسازی خرمشهر و عملیات بیتالمقدس بسیار عجیب و واقعا فتح الفتوح بود. هنوز این عملیات و ارزشهایش در حوزه فرهنگ و هنر كشف نشده و سربسته باقی مانده است. برای من كه از نزدیك این عملیات و آتش سنگین دشمن و شهادت بچهها را دیدهام فعالیتهای صورت گرفته در عرصه جنگ و خرمشهر از طریق سینما یا دیگر حوزهها، كاملا ناچیز و ناكافی است.
برجی ادامه داد: صبح روزی كه عملیات پیروز شد رزمندگان كاملا از پیروزی ناامید شده بودند و به شدت با كمبود نیروی انسانی مواجه شده بودند. و دیگر امیدی به آزادسازی خرمشهر نداشتند و خود را شكست خورده میدیدند. اما به یكباره خیل گسترده عراقیها با تك پوش سفید از شهر خارج شده و تسلیم شده بودند. دوستان من تعریف میكنند كه چیزی قریب به ۱۷ هزار نفر سرباز عراقی تسلیم و اسیر شدند كه رزمندگان برای سازماندهی آنها و كنترل آنها نیروی انسانی نداشتند.
این مستندساز افزود: نیروی عجیبی كه این عملیات را به سرانجام رساند هنوز در سینما و دیگر حوزههای هنری واكاوی نشده است. تنها كسی میفهمد كه عملیات بیتالمقدس فتح الفتوح بوده است كه از نزدیك آن اتفاقات عجیب را دیده باشد. تنها راه مكاشفه آزادسازی خرمشهر این است كه در دانشگاه رشتههای پژوهشی در ارتباط با جنگ و عملیاتهای جنگی دایر شود و این پیروزیها به تحقیق و نگارش درآیند.
برجی درباره رسالت هنر برای ثبت خاطره خرمشهر و ارزشهای مرتبط با آن گفت: ما هنوز جنگ را درست تعریف نكردهایم. هنوز كسی نمیداند بر خرمشهر چه گذشت. هنوز كسی نمیداند چرا امام راحل فرمود: خرمشهر را خدا آزاد كرد. این حقایق فقط نزد جانبازانی است كه شاید چند صباح دیگر در بین ما نباشند. تمام رسالت هنر و سینما بهرهبرداری از این آدمها و سخن گفتن راجع به خرمشهر است. هنر هنوز حق مطلب را نسبت به خرمشهر ادا نكرده است.
كارگردان مستند «لعل بدخشان» گفت: تمام آن چیزی كه از خرمشهر یا جنگ در سینما و دیگر حوزهها گفته شده شاید درصد ناچیزی از حقیقت باشد. ما جنگ را درست نمینویسیم. وظیفه شناسایی خرمشهر و جنگ بر گردن هنر است. هیچ كس نمیداند كه رزمندگان عملیات بیتالمقدس چقدر مظلومانه به شهادت رسیدند و امروز تنها در روز سوم خرداد نامشان تداعی میشود. نسل امروز و آدمهای امروز وقتی به ما نگاه میكنند هیچ تعریف دقیقی از ما ندارند.
وی گفت: به همه رزمندگانی كه در عملیات بیت المقدس جنگیده اند و امروز در میان ما هستند باید مدال افتخار داد. مدال و نشان فتح خرمشهر. سینما با قابلیت داستان سرایی می تواند خرمشهر را به معنای واقعی تصویر كند. سینمای مستند و داستانی باید با نگاهی دقیق و مكاشفه گر به خرمشهر و شهدای عملیات بیت المقدس ادای دین كند.
برجی افزود: به خدا اگر آزادسازی خرمشهر مكاشفه شود و همه بفهمند بر رزمندگان و خرمشهر چه گذشت خیلی از مسائل امروز جامعه حل می شود. راجع به توكل و باور این رزمندگان می توان هزاران قصه گفت و ساعت ها حرف زد. این وظیفه هنر است كه حماسه گذشتگان را برای حال و آیندگان تعریف كند. مستندات جنگ در دست كسانی است كه امروز در بین ما هستند و باید این حقایق شگفت را تا دیر نشده از زبان آنها بشنویم و در تاریخ ثبت كنیم.
کد خبر: 41181
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcezz8e.jh8zvi9bbj.html