نگاهي به بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر
25 بهمن 1386 ساعت 16:28
به گزارش هنرنيوز، كارنامه بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر بيش از هر چيز لزوم يك تحول جدي و اساسي در سينماي ايران را گوشزد ميكند. پس از گذشت 29 سال از پيروزي انقلاب اسلامي و 26 دوره جشنواره فيلم فجر و ساخت بيش از هزار فيلم سينمايي، سينماي ايران در يك سرگرداني و بحران به سر ميبرد.
امسال طبق آمار بنياد سينمايي فارابي، 107 فيلم توليد شده است. 87 فيلم توسط هيأت داوري بازبيني ميشود. در گام اول 51 فيلم فاقد ارزشهاي لازم براي حضور در جشنواره تشخيص داده ميشوند. چهار فيلم بلافاصله توقيف ميشوند و 36 فيلم به بخشهاي مختلف جشنواره راه مييابند. در طول برگزاري جشنواره دو فيلم ديگر نيز به خاطر عدم پذيرش كارگردان براي اصلاحات پيشنهادي هيأت انتخاب، از جشنواره خارج ميشود. فيلمهاي باقي مانده را از نظر موضوع و مضمون ميتوان به گروههاي ذيل تقسيم كرد:
1- فيلمهايي كه به روابط زن و مرد و ناهنجاريخاي ارتباطي بين آنها، مانند بيوفايي – رقابت عشقي- نظربازي دختر و پسر جوان- درگيري خانوادگي و بحث جدايي و دلسردي در زندگي خانوادگي ميپردازد. (13 فيلم)
2- مشكلات اقتصادي، معيشتي، اشتغال، در آمد كم خانواده و ناهنجاريهاي اجتماعي (9 فيلم)
3- فيلمهايي با موضوعات معنوي و معناگرايي مانند تقدير، مرگ و توسل (5 فيلم)
4- موضوعات مرتبط با وقايع دفاع مقدس و لبنان (4 فيلم)
5- تاريخي و ايران باستان (2 فيلم)
6- دفاع مقدس (1 فيلم)
اكثر اين فيلمها از نظر قصهگويي و جذب مخاطب دچار ضعفهاي جدي بود. به جهت محتوايي و پيامهاي القايي بيش از نيمي از اين فيلمها، پيامهايي مغشوش و بعضاً غلط و نامناسب داشتند. فقط قريب به ده فيلم از پايان خوبي برخوردار بود و تا حدي مخاطب را سرگردان و حيران نميكردند و در مقابل حداقل 15 فيلم با پاياني معلق و نامشخص رها ميشدند.
در يك نگاه كلي، فيلمهاي نمايش داده شده در جشنواره فيلم فجر مانند صفحات حوادث و خبرهاي روزمره گرفتار سوژههاي كوچك و بياهميت بودند و در مقابل از روند پيشرفتها، مقاومت و پيروزيهاي ملت ايران و شور و نشاط زندگي و اميد به پيشرفت و تحول در آثار ارائه شده به ندرت خبري بود و شايد بتوان گفت هيچ فيلمي با اين رويكرد ارائه نشده بود.
فيلمهاي "آواز گنجشكها" و "فرزند خاك" دو فيلم برتر جشنواره بود و فيلمهاي "به همين سادگي"، " شب حوراء"، " آن مرد آمد"، "شب"، "محيا"، "دل شكسته" و"پرچمهاي قلعه كاوه" از فيلمهاي خوب و ارزشمند جشنواره است و جالب آن كه همه اين نه فيلم خارج از حوزه تصميمگيري معاونت سينمايي توليد آنها آغاز شده است.
دو فيلم "درميان ابرها" و "هميشه پاي يك زن درميان است" غير اخلاقيترين فيلمهاي جشنواره بود. دو فيلم "حس پنهان" و "انعكاس" لحظات نامناسبي از ارتباط زن و مردهاي همسردار دارد اگر چه فيلم پايان متفاوتي مييابد. فيلمهايي هم بودند كه در لايه دوم خود تلاش ميكردند اعتراضاتي بنياني به جمهوري اسلامي داشته باشند هر چند در انتقال معنا ناموفق بودند. تنها فيلم دفاع مقدس "آن مرد آمد" علي رغم ارزشهاي غيرقابل انكار حتي كانديد جايزه نشد و مورد توجه جشنواره قرار نگرفت و ارزشهاي دو فيلم "فرزند خاك" و "شب حوراء" كه به دغدغههاي همسران شهداي مفقودالاثر ميپردازد، از سوي داوران جشنواره ديده نشد.
فيلمهاي "جعبه موسيقي"، "محيا" و "استشهادي براي خدا" مرگ را دستمايه سوژه خود قرار دادهاند.
و همانطور كه اشاره شد دو فيلم "خاك آشنا" و "دايره زنگي" به دليل مخالفت سازندگانش با تغييرات اصلاحي از جدول جشنواره خارج گرديد.
و اين همه ماجرا نيست چون همانطور كه اشاره شد، بيش از پنجاه فيلم به جشنواره راه نيافتند و از سوي هيأت انتخاب جشنواره رد شدند و پيش بيني ميشود اكران عمده سينماي ايران را در سال آتي بر عهده بگيرند و طبق شنيدهها اين فيلمها از سطح نازل فرهنگي و هنري برخوردارند و چه بسا در تخريب افكار مخاطبين و انتقال پيامهاي ضد ارزشي شرايط بسيار نامطلوبي داشته باشند .
عكس: مهر
کد خبر: 1094
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcf.1dyiw6dxjgiaw.html