با حضور قاسم‌خان، گرجی و محیط طباطبایی؛

مراسم رونمايی از كتاب «سينمای مستند و باستان‌شناسی» برگزار شد

24 آذر 1394 ساعت 15:56

در دومین روز از برپایی جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت، مراسم رونمایی از کتاب «سینمای مستند و باستان‌شناسی» در سالن شماره ۲ سینما فلسطین برگزار شد.


به گزارش هنرنیوز، در اين مراسم علیرضا قاسم‌خان معاون پژوهشی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، احمد محيط‌طباطبايی، پژوهشگر ادبی و مورخ و دكتر مهناز گرجی، رئيس پیشین موزه‌ ملی حاضر بودند.

در ابتدای این جلسه، مجری از عليرضا قاسم‌خان گردآورنده‌ی مقالات كتاب خواست تا درباره‌ی كتاب توضيحاتی بدهد. وی تشریح کرد كه اين كتاب محصول و نتيجه‌ اولين همايش سینمای مستند و باستان‌شناسی ایران است كه دی ماه سال گذشته در موزه‌ ملی برگزار شد.

او گفت: «مركز گسترش از مدت‌ها قبل به اين انديشه رسيده بود كه سينمای مستند ما به مطالعات ميان‌رشته‌ای نياز دارد و لازم داريم سينمای مستند را با مسائل ديگری مانند باستان‌شناسی، اجتماعي و روان‌شناسی بشناسيم.»

قاسم‌خان افزود: بعد از جلسه‌های متعدد، فراخوان مقاله‌ای در رابطه با مستندسازی و باستان‌شناسی داده شد و حدود ۶۰ مقاله به دبيرخانه‌ همايش رسيد.

وی تاکید کرد كه چندان اميدوار نبوده كه مقاله‌ها نيازشان را برآورده كنند، اما بعد از بررسی‌های هيات انتخاب، آنها توانستند يازده مقاله را برای ارائه در همايش انتخاب كنند.

قاسم‌خان توضيح داد كه با وجود اين كه مستندسازی و باستان‌شناسی دو رشته‌ كاملا منفك از هم هستند، اما در بطن هر كدام از اين رشته‌ها، چيزی از جنس كشف برای باستان‌شناسان و فيلم‌سازان اتفاق می‌افتد؛ كشفی كه می‌تواند نخ اتصال اين دو رشته به هم باشد. در كنار همه‌ اين توضيحات اما كتاب «سينمای مستند و باستان‌شناسی» به دليل اين‌كه همه‌ مقاله‌هايش از نظريه‌پردازان ايرانی است و هيچ مقاله‌ی ترجمه‌شده از نظريه‌پردازان غيرايرانی در اين كتاب وجود ندارد، منحصربه‌فرد است.

معاون پژوهشی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پایان گفت: اين كتاب مبنای دقيق و مناسبی برای ديگر موضوعات مطالعات ميان‌رشته‌ای خواهد بود. موضوعاتی كه مركز گسترش سينمای مستند و تجربی قصد دارد در آينده به آنها هم بپردازد.

مهناز گرجی - مدیر پیشین موزه ملی ایران - هم در این نشست اظهار داشت: اين كتاب، يادگار اولين همايش مستندسازی و باستان‌شناسی است كه به مدت چهار روز در موزه‌ ملی برگزار شد. پژوهشگران، باستان‌شناسان، اعضاي مركز گسترش و هم‌چنين كارشناسان سازمان ميراث فرهنگی با شوق توصيف‌ناپذيری اين همايش را برگزار كردند؛ شوقی كه حاصلش اين كتاب است كه كمتر از يك سال بعد از برگزاری آن همايش، حالا اين‌جا روی ميز است. اين كتاب مرجع خوبی برای كسانی است كه در حوزه‌ مستندسازی و باستان‌شناسی فعاليت می‌كنند.

احمد محيط طباطبايی هم طی سخنانی گفت: سينمای باستان‌شناسی در ايران قدمت طولانی دارد و مستندسازهای ايرانی در ساخت چنين مستندهايی بی‌تجربه نيستند.

مستندسازی در اين حوزه از نيمه‌ی دهه چهل شروع شد و در آن زمان اولين مستندهای باستان‌شناسی در ايران ساخته شد. باستان‌شناس و مستندساز هر دو در جست‌وجوی يك چيز هستند و آن هم كشف است. كشف و شهودی كه پيشكسوتان هر دوی اين عرصه‌ها از آن لذت می‌‌برند. سينمای مستند، اسمش روی خودش است. اين سينمايی است كه می‌شود به آن استناد كرد و اين نگاهی بود كه در همايش يك سال پيش دنبال آن بوديم. اين عرصه پيشكسوتانی مانند محمدرضا اصلانی و فريدون رهنما داشته است. مستندسازهايی كه جوان‌های اين عرصه بايد درباره‌ی چگونگی فيلم ساختن آنها در اين حوزه بدانند.

بر اساس این گزارش  نهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت تا روز ۲۸ آذرماه ۱۳۹۴‌، از ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۲۳ شب، در سینما فلسطین و سینما سپیده پذیرای عموم علاقمندان سینمای مستند خواهد بود. حضور در این جشنواره برای عموم آزاد و رایگان است.


کد خبر: 86282

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcf00dc.w6dvcagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com