با کشف مجموعه‌ای از سفال‌ها، کاشی و سرامیک؛

نتایج فصل دوم پژوهش‌هاي باستان شناسي در محوطه و بناي قاجاري عمارت مسعوديه منتشر شد

29 ارديبهشت 1393 ساعت 15:54

فصل دوم پژوهش‌هاي باستان شناسي در محوطه و بناي قاجاري عمارت مسعوديه با هدف کاوش در جبهة غربی حیاط و عمارت مشیرالملکی و گمانه زنی در گوشه شمال غربی بنای سفره خانه و حوضخانه (پیاده رو) و گوشه شمال شرقی بنای دیوان خانه به انجام رسید.


به گزارش هنرنیوز،ناصر نوروززاده چگینی باستان‌شناس مطرح کشورمان به همراه حمید امان‌اللهی- باستان شناس- فصل دوم پژوهش‌های باستان‌شناختی در محوطه و بنای قاجاری عمارت مسعودیه را انجام دادند. 

به گفته‌ی این دونفر نظر به کشف شواهدی از ساخت و سازهای احتمالا مربوط به دوره قبل از ناصری، توسط ظل السلطان و همچنین تغییراتی که در ساختمان‌های این محوطه صورت گرفته، اهمیت بقایای موجود در فهم روند تحولات معماری در مجموعه بنا‌ها و جایگاه آن در مجموعه شهری تهران دوره قاجاری، ضرورت اجرای یک برنامه جامع باستان‌شناختی در محوطه موردنظر، و در عین حال راهگشای شناخت مسیر تغییرات در بنا و نیز کارکرد آن تشخیص داده شد. 



فصل دوم پژوهش‌های باستان‌شناختی در محوطه و بنای قاجاری عمارت مسعودیه با دو هدف عمده الف) شناسایی، خواناسازی، تعیین قدمت و نوع کاربری بقایای معماری به دست آمده از کند و کاوهای سال‌های گذشته در جبهة غربی حیاط بنای سیدجوادی و ب) کاوش در جبهة غربی حیاط و عمارت مشیرالملکی و گمانه زنی در گوشه شمال غربی بنای سفره خانه و حوضخانه (پیاده رو) و گوشه شمال شرقی بنای دیوان خانه به انجام رسید.
 



به گفته‌ی این باستان‌شناسان بر اساس توصیف فنی فضاهای معماری که تاکنون حفاری شده و با توجه به آثار به دست آمده از یازده مربع کاوش فصل دوم، فضاهای شناسایى شده عبارت بودند از: آب انبار و پاشیر، راه پله‌های دسترسی به آب انبار، فضاى ایوان مانند، گربه رو‌ها، حوض آب، سیستم‌های آبرسانی و... کاوش‌ها به کشف مجموعه‌اى از سفال، کاشی و موزاییک منجر شد. غالب سفال‌ها از نوع لعابدار و بدون لعاب منقوش و ساده است. 



علاوه بر آن، نتایج به دست آمده از این پژوهش توانسته ضمن رفع برخى از ابهامات در فهم آثار معماری موجود و نیز ارتباط آ ن‌ها به عنوان مجموع‌های یکپارچه تأکید و راه را برای شناخت دقیق‌تر و کامل‌تر این مجموعه، هموار‌تر نماید؛ اگرچه هنوز ضرورت ادامه بررسی‌ها و مطالعه باستان‌شناختی در راستای اهداف پیش گفته کماکان وجود دارد.

به گزارش هنرنیوز؛عمارت مسعودیه، مجموع هاى از بنا‌ها و فضاهاى واجد ارزش تاریخى در مرکز شهر تهران (بلوک جنوبى میدان بهارستان، ناحیه ۱ محله ۶ منطقه ۱۲ شهردارى) در دوران قاجار و به جاى مانده از مجموعه‌اى وسیع‌تر با عنوان «باغ نظامیه» است. ساخت این مجموعه در سال ۱۲۹۵ ه. ق. به فرمان مسعود میرزا ملقب به ظل السلطان فرزند ناصرالدین شاه در اراضى باغ نظامیه به اتمام رسیده است. 



باغ نظامیه علاوه بر باغ وسیع در تهران قدیم، مجموع هاى منسجم از ابنیه ادارى- سکونتى فرزند ناصرالدی نشاه قاجار، ظل‌السلطان را در برداشته است. 

عمارت مسعودیه علاوه بر کارکرد اصلى خود، در ادوار مختلف عملکردهاى متفاوتى داشته و متناسب با هر یک دستخوش تغییر و تخریب شده است. 



این بنا در آغاز حکومت پهلوى اول به عنوان محل استقرار وزارت «اوقاف، معارف و صنایع مستظرفه » و از سال ۱۳۱۸ وزارت «فرهنگ» و در سال ۱۳۴۲توسط رضاشاه از نوادگان ظل‌السلطان (همدم‌السلطنه) خریدارى و پس از دوران کوتاهى که در اختیار دانشکده افسرى بود، به وزارت معارف وقت اهدا شده است. 

در دوران انقلاب اسلامى این مجموعه ابتدا توسط وزارت آموزش و پرورش و از سال ۱۳۷۷ در اختیار سازمان میراث فرهنگى قرار گرفت.


کد خبر: 71792

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcf0ede.w6dy1agiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com