با حضور پر شور مهمانان خارجی؛

رونق بازار پانزدهمین جشنواره نمایش های آیینی سنتی

28 تير 1390 ساعت 14:36


دومین روز از پانزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آئینی سنتی با حضور پر شور مهمانان خارجی در بخش‌های مختلف همراه بود.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی جشنواره در دومین روز که بازار جشنواره حسابی داغ شده، برخی از مهمانان خارجی برای تماشای آثار در محوطه مجموعه تئاترشهر مجبور شدند روی زمین و به صورت نشسته نمایش‌ها را تماشا کنند. عده‌ای از آنان هم به تماشای آثار صحنه‌ای و نمایشگاه رفتند. آنچه می‌خوانید گزیده‌ای از اتفاقات روز دوم جشنواره است:
گذر زمان در تالار وحدت
در حیاط تالار وحدت بخشی به گذر بزرگان اختصاص پیدا کرده است.
در گذر بزرگان تصاویر هنرمندان نمایش‌های آئینی سنتی به همراه بیوگرافی و آغاز فعالیت‌هایشان به دو زبان فارسی و انگلیسی آمده است.
تصاویر مرشد ابوالقاسم دهقان، مرشد محمد احدی، مرشد ولی‌الله ترابی، مرشد عباس زریری، مرشد مصطفی سعید، مرشد ابوالحسن میرزاعلی، علی‌اکبر رزم‌آرا، مرتضی صفاریان، رضا حیدری، زنده‌یاد مشهدی ترابی، رضا لنکرانی، سعدی افشار، زنده‌یاد عنایت‌الله صمصام به همراه جمع زیادی از هنرمندان دیگر در گذر بزرگان قرار گرفته است.
حضورهنرمندان ایرانی و خارجی در نمایشگاه
آتیلا پسیانی، حسین پارسایی، مرشد ابوالحسن میرزاعلی، زهرا صبری، همایون علی آبادی به همراه جمعی از مهمانان خارجی روز گذشته ـ 27 تیرماه ـ از نمایشگاه نمایش‌های آئینی سنتی بازدید کردند.
از دیگر اتفاقات تازه‌ای که روز گذشته در نمایشگاه رخ داد حضور دو هنرمند به نام‌های اخلاصی طلب و جهانگیری بود که از هرمزگان به جشنواره آمده و در قسمتی از نمایشگاه به برقع بافی مشغول بودند، همچنین یکی دیگر از هنرمندان استان قزوین در حاشیه نمایشگاه طریقه بافت زره را به مردم نشان می‌داد.
اجرای نمایش« درخت جادویی» به شیوه سایه
نمایش«درخت جادویی» نوشته و کار چنگیز اوزک از کشور ترکیه در بخش بین الملل جشنواره طی دو روز در تالار سایه به صحنه رفت.
طی این دو روز مهمانان خارجی بیشترین تماشاگران این نمایش بودند و از این میان نیز هنرمندان ایرانی از جمله آتش تقی‌پور هم به دیدن این نمایش نشستند.
نمایش عروسکی«درخت جادویی» به شیوه سایه اجرا شد. شیوه‌ای که در آن عروسک‌ها دارای یک یا دو مفصل بودند و هر دو عروسک توسط یک عروسک‌گردان (چنگیز اوزک) گردانده و برایشان صداسازی می‌شد. مرکز ثقل تمام اتفاقات «چنگیز اوزک» بود که به تنهایی نمایش سایه را پیش می‌برد.
«پاتوق کودکان» بخش پرطرفدار جشنواره
پاتوق کودکان یکی از بخش‌های مورد توجه خانواده‌ها است و حتی روز گذشته عده‌ای از مردم همراه با کودکان خود به انتظار نشسته بودند تا فعالیت روز گذشته پاتوق آغاز شود.
روز گذشته حضور کودکان و خانواده‌ها بسیار بیشتر بود و تعداد بی‌شماری کودک هرکدام غرفه‌های پاتوق اعم از گریم، نقاشی، سفال و مجسمه را اشغال کرده بودند.
بازار داغ خیمه شب‌بازی
خیمه شب‌بازی یک از نمایش‌های آئینی ایران است که همواره مورد توجه مردم است.
در این دوره از جشنواره نیز بازار خیمه شب‌بازی داغ است و کودکان و بزرگسالان در کنار هم به تماشای خیمه شب‌بازی می‌نشینند.
در محوطه مجموعه تئاترشهر هم خیمه شب‌بازی ماجرای مبارک و تابستان توسط کودکان اجرا شد و این کودکان گرداننده خیمه شب‌بازی بودند و ادوات موسیقی را نیز خود نواختند که مورد توجه مردم هم واقع شد. خیمه شب‌بازی مرتضی خمسه‌ای نیز که در نمایشگاه جشنواره اجرا شد مورد توجه مردم به خصوص کودکان قرار گرفت.
حضور عشایر قشقایی در تئاترشهر
در گوشه‌ای از محوطه مجموعه تئاترشهر چادری برپا است که از دور همانند چادر عشایر است، نزدیک‌تر که می‌روم روی سر در آن نوشته چادر عشایر قشقایی اصفهان. بوی آش فضا را پر کرده و چند زن با پوشش سنتی آش دوغ‌ محلی می‌فروشند. همچنین نان محلی و داروهای گیاهی را برای فروش در چادر قرار داده‌اند. به گفته مسئول این غرفه حضور مردم در محوطه تئاترشهر در این دو روز اخیر بسیار بیشتر شده است.
انتشار نشریه «تیاتر»
نشریه«تیاتر» با موضوع «پیمایشی در خاطرات شفاهی تئاتر تهران» روز گذشته در دومین روز جشنواره در ابعاد روزنامه و با صفحات کاهی منتشر شد.
این نشریه با فرم و شکل و شمایل اولین روزنامه تئاتر ایران توسط میرزارضا خان طباطبایی نائینی در 105 سال پیش طراحی شده بود که به عنوان نشریه این پیمایش، حاوی اطلاعات مکتوب این سیر و سفر بود.
در این روزنامه تاریخچه تالارهای قدیمی تهران از جمله تالار انجمن اخوت، تالار مدرسه ارامنه (هایگازیان)، تالار نکوئی، سالن تئاتر ایران، تالار زرتشتیان (تئاتر سیروس)، تئاتر گیتی، تئاتر تفکری، حیاط خانه حاجب الدوله، تالار دارالفنون و... برای آشنایی بیشتر مخاطبان با سال تأسیس و نحوه آغاز کار در این مراکز فرهنگی ذکر شده است.
علاوه بر ارائه تاریخچه تماشاخانه‌های تهران قدیم، اطلاعاتی درخصوص نمایش «خدعه و عشق» که در سال 1325 به صحنه رفته است، در کنار عکس چند تالار نمایشی و پوشش یکی از بازیگران نمایش‌های مذهبی و یک نسخه از صفحه آغازین روزنامه شرف به چاپ رسیده است.
همچنین در پائین این نشریه کروکی تمامی تماشاخانه‌هایی که در این نشریه معرفی شده‌اند، آورده شده است.
گفتنی است دبیر پیمایش دکتر اردشیر صالح‌پور، کارشناس تاریخی دکتر سید احمد محیط طباطبایی است و نشریه زیر نظر دکتر محمود عزیزی منتشر شده است.


کد خبر: 29889

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcf1cd0.w6d1cagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com