گفتوگو با فيلمنامهنويس مجموعه «نون و ريحون»
عباس نعمتی: اصلاحات حق تلویزیون است
2 شهريور 1389 ساعت 9:25
نویسنده مجموعه تلویزیونی «نون و ریحون» به کارگردانی فرزاد موتمن در گفتوگو با خبرآنلاین تاکید کرد اعمال نظر مسئولان تلویزیون بر مجموعه و ایجاد تغییرات در جریان داستان امری طبیعی است.
به گزارش هنر نیوز به نقل از خبرآنلاین، پخش مجموعه تلویزیونی «نون و ریحون» در نخستین هفته پخش خبرساز شد. طرح شوخیهایی که بیان آن در یکی از شبکههای صداو سیما کاملاً عجیب و دور از انتظار بود، علاوه بر جذابیت بالای آن برای تماشاگران موجب شگفتزدگی شد.
شوخی با بازجوهای زندان، ماشینهای نیروی انتظامی خیلی زود واکنشبرانگیز شد و تغییراتی را در این مجموعه حاصل کرد. شوخی سیاسی آن هم در مورد مسائل روز سبب شد تا حدوی لحن مجموعه «نون و ریحون» بعد از آن قسمت تغییر کند.
عباس نعتی، نویسنده فیلمنامه این مجموعه تلویزیونی در گفتوگو با خبرآنلاین، درباره این مجموعه و ایجاد تغییراتی در آن اظهار داشت: «از دید من این حق طبیعی تلویزیون است که در همه مراحل تولید از نگارش تا پخش حضور داشته باشد و هرجا صلاح دانست با توجه به بازخورد و وضعیت کنداکتور و شباهت با سریال دیگر تغییرات دلخواهش را اعمال کند. این نکته در تمام قراردادهای تلویزیون با تهیهکنندگان هم قید شده و همه از پیش میدانند تمامی حقوق معنوی اثر متعلق به صدا و سیما است.»
او ادامه داد: «نقطه نظرات صدا و سیما فقط در مرحله پخش اعمال نمی شود. از سیاستگذاری آغاز میشود. در جایی که ایده نهایی میشود نماینده شبکه و سیما حضور دارد. در طول نگارش این تعامل ادامه دارد. در پخش هم بسته به شرایط روز و بازخوردها و اینکه جامعه این موضوع را پسندیده یا نه تغییراتی اعمال میشود.»
نعمتی گفت: «متن سریال «نون و ریحون» هم مانند تمام سریال ها زیر نظر شبکه و طرح و برنامه سیما انجام شده است.. کار ما بر منبای اعتماد بین نویسنده و شبکه جلو می رود. شبکه با سعه صدر با کار مواجه شد. بعضی جاها که نقطه نظر اصلاحی داشت تصمیم گیری نهایی را به بعد از تولید موکول کرد و این شانس را به ما داد تا متن را به تصویر بکشیم و اگر با حساسیتهای جامعه همخوانی داشت پخش شود.»
او افزود: «این موارد بعد از ساخت سکانسی بوده که در تولید خوب در آمده و پخش شده و سکانسی هم بوده که در تولید زهرش بیشتر شده و ممکن بوده صنف یا قومیتی دل آزرده شود یا شوخیاش در نیامده است. برای همین در جلساتی که تیم تولید و شبکه داشتند به این جمع بندی رسیدیم که مثلا اینجا کوتاهتر شود. مواردی هم بوده که بعد از پخش جامعه حساسیت نشان داده و با توجه به بازخورد آنها اصلاحاتی انجام دادهایم تا خدای نکرده دلی نرنجد. کار تیمی همین است. کار در جریان همراهی تمام عوامل تولید و شبکه شکل میگیرد.»
این نویسنده در پاسخ به این پرسش که اعمال تغییرات در نتیجه این بازخوردها به سیر طبیعی داستان لطمه زده است یا خیر، گفت: «در هر تعاملی قاعدتاً کار میتواند پخته شود و یک جا هم لطمه بخورد. ما نباید زیادی رومانتیک فکر کنیم. این جور نیست که فیلمنامهنویس باید بنویسد و باقی فقط آن را اجرا کنند. از تهیهکننده گرفته تا کارگردان، بازیگر، طراح صحنه، تدوین و شبکه هر یک نقطه نظراتی دارند که اثرش در کار دیده می شود. این از نمودها و تجلیهای دموکراسی ست.»
او درباره سختیهای نوشتن فیلمنامه مجموعه «نون و ریحون» که به صورت روزانه نوشته میشود، گفت: «این طور نیست که مجموعههای ماه مبارک رمضان یکی دو ماه باقی مانده تا شروع این ماه راه بیفتد. صحبت و بحث و بررسی در مورد آنها از مدتها قبل آغاز میشود، اما دو سه ماه مانده به ماه رمضان رسانهای میشود.»
نعمتی اظهار داشت: «معمولاً شبکهها دو سه پروژه را با هم پیش میبرند و در آستانه ماه رمضان تصمیم میگیرند کدام را روی آنتن بفرستند. بعضی مجموعهها در مواجهه با تماشاگر و یا بازخوردها نمیتواند تغییری کند، زیرا در نهایت یک مجموعه ملودرام است که نیازی نیست تغییری در آن به وجود آید، اما «نون و ریحون» با توجه به فیدبکها و آن چه مخاطب میپسندد و نمیپسندد میتواند تغییر کند.»
یکی از مسائلی که در مورد مجموعه «نون و ریحون» مطرح شده جنس و نوع شوخیهای این مجموعه است که با باقی کمدیهای پخش شده متفاوت است. او در این مورد گفت: «مخاطب ما با هوش است و به نظرم این مدل کمدی را هم میپسندد.»
او ادامه داد: «من سالها در گلآقا شاگردی کردم و دیدم این جنس طنز با استقبال خوبی روبرو میشود. مدلهای خوبی از کمدی این نوع شوخیها را نیز در مجموعههایی چون «فرندز»، «چطور با مادرتان آشنا شدم» و «بیگ بنگ تئوری» و «اسکراپس» و «جویی» همچنین کارهای وودی آلن دیده بودیم. البته ممکن است در کل مخاطب خاصتر بیشتر به این کارها جذب شود، اما مخاطبان عام نیز جذب آن هم میشود.»
این نویسنده تاکید کرد: «برای سازمان صرف اینکه کمدی متفاوت و سالم و شریف و محجوب بسازیم اهمیت داشت حتی اگر مخاطب خاصتری در نظر بود.»
نعمتی همچنین درباره همکاری با فرزاد موتمن در جایگاه کارگردان این مجموعه گفت: «فرزاد موتمن فرد بسیار باسوادی است و تئوریها را خوب میشناسد. او کارگردان مناسبی برای این کمدی است زیرا الزامات این ژانر را میشناسد و برای کارش احترام قائل است.»
«نون و ریحون» داستان پنج جوان است که تصمیم میگیرند ازدواج نکنند. رضا داودنژاد، برزو ارجمند، امیرحسین رستمی، علی قربانزاده، مهران رنجبر، ملیکا شریفینیا، گلاره عباسی، شقایق دهقان، بیتا سحرخیز همراه با مائده طهماسبی، خسرو احمدی، سوسن مقصودلو و سعید پیردوست بازیگران این مجموعه هستند.
کد خبر: 15659
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcf1vdy.w6dttagiiw.html