«شهر بدون آسمان»

بهاري به رنگ تئاتر

6 تير 1389 ساعت 10:24


روزهاي آرام بهاري براي تئاتر و هنرمندان اين رشته چندان آرام و بي‌سروصدا نبود، كناره‌گيري مديريت تئاتر شهر، تغييراتي در شيوه‌ي نظارت و ارزيابي آثار نمايشي، تعيين سقف قرار‌داد براي سالن‌هاي تئاتر‌شهر و آخرين روز بهار، با پلمپ دو روزه تالار مولوي همراه شد.
به گزارش هنر نيوز به نقل از ايسنا، طبق روال سال‌هاي گذشته، ارديبهشت‌ماه با برپايي هفته بزرگداشت روز جهاني تئاتر و جشنواره‌ي تئاتر دانشگاهي همراه بود، البته امسال اين دو رويداد تداخل كمتري با يكديگر داشتند. هيات مديره‌ي خانه تئاتر كه در اين دوره شاهد حضور چهره‌هاي جديدي هم‌چون حسين كياني، محمد يعقوبي، محمدامير يار‌احمدي و ... است در آستانه‌ي برگزاري هفته‌ي بزرگداشت روز جهاني تئاتر اعلام كرد كه امسال برنامه‌هاي فضاي بيروني خانه هنرمندان حذف شده و از سال آينده هريك از انجمن‌هاي خانه تئاتر برنامه‌هاي ويژه خود را در روزهاي جداگانه در طول سال برگزار خواهند كرد.
اما سيزدهمين جشنواره‌ي تئاتر دانشگاهي با موضوعي جنجالي كار خود را آغاز كرد. گرچه سبك و سياق اين جشنواره به اين صورت بود كه دبير دوره‌ي آينده در مراسم اختتاميه دوره‌ي قبلي معرفي مي‌شد، اما جليل دارا مدير كل امور فرهنگي وزارت علوم عنوان كرد: «آن شيوه غيركارشناسي، شتابزده و غير حرفه‌اي بوده است.»
او در نشست خبري جشنواره دانشگاهي اعلام كرد:«امسال تعيين دبير سبك و سياقي متفاوت خواهد داشت و دبير جشنواره چهاردهم در مراسم اختتاميه جشنواره سيزدهم معرفي نمي‌شود، بلكه تعيين دبير توسط شورايي صورت مي‌گيرد، كه تعدادي از اعضاي آن ستادي هستند.»
همين موضوع واكنش تعدادي از استادان و دانشجويان را برانگيخت. برخي از آنها معتقد بودند اين شيوه، شور و نشاط را از جشنواره دانشگاهي مي‌گيرد و آن را به رويدادي فرمايشي تبديل مي‌كند.
ارديبهشت ماه حميد شاه‌آبادي معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي جلساتي را به صورت مجزا با هنرمندان رشته‌هاي گوناگون برگزار كرد. در ديداري كه اين مدير با تئاتري‌ها داشت، هنرمندان تئاتر از نگراني‌ها و گلايه‌هاي خود و از مشكلات تئاتر گفتند.
شاه‌آبادي البته در اين ديدار از هنرمندان خواست درباره‌ي مشكلات تكراري مانند كمبود بودجه و سالن سخني نگويند و اين چنين بود كه بخشي از مباحث به وضعيت مميزي، تخصيص امكانات براساس روابط و سخنان معاون هنري در ديدار با تعدادي از شخصيت‌هاي مذهبي اختصاص پيدا كرد. اين تنها نشست معاون هنري نبود. او پس از آن نشست‌هاي جداگانه‌اي را با خبرنگاران هنري و خانه تئاتر برگزار كرد. در اين نشست‌ها بود كه معاون هنري از تغيير شيوه‌ي پرداخت يارانه به تئاتر خبر داد. روندي كه براي تئاتري‌ها نگران‌كننده بود.
از سوي ديگر از گروه‌هاي تئاتري خواسته شد متن كامل نمايشنامه‌شان را به شوراي نظارت و ارزشيابي ارائه كنند تا همه‌ي گروه‌ها ملزم به ارائه‌ي متن كامل نمايشنامه‌ي خود كنند و ديگر شروع تمرين‌ها براساس طرح تصويب‌شده، شيوه‌اي منسوخ شده باشد. معاون هنري هم‌چنين از استقرار گروه‌هاي حرفه‌اي و غيرحرفه‌اي در سالن‌ها خبر داد، اما جزييات بيشتري در اين زمينه ارائه نكرد.
شاه‌آبادي همچنين تاكيد كرد: قرار‌داد تيپ لازم‌الاجرا است و تعيين سقف بودجه در سالن‌هاي مختلف تئاترشهر غيرقانوني است.
بهار تئاتري‌ با استعفاي محمد حيدري از سمت مديريت مجموعه‌ي تئاتر‌شهر ادامه پيدا كرد.
پذيرش اين استعفا از سوي مدير اداره كل هنرهاي نمايشي با مدتي تاخير همراه بود.
در آغاز حسين پارسايي از ارائه‌ي اين استعفا اظهار بي‌اطلاعي كرد.پس از آن اعلام كرد:«استعفا را نپذيرفته است».
اما چند روز پيش خبر رسيد كه استعفاي محمد حيدري پذيرفته شده است تا مدير تئاترشهر كه دبير بيست‌ونهمين جشنواره‌ي تئاتر فجر هم هست، بيشتر وقت خود را در دبيرخانه اين جشنواره سپري كند.
گرچه نام‌هاي مختلفي به عنوان مدير بعدي تئاترشهر به زبان‌ها افتاده است اما هنوز حكم رسمي مدير اين مجموعه اعلام نشده است.
در بهار تغيير و تحولات تنها به مجموعه تئاتر‌شهر محدود نشد،دفتر‌هاي زير مجموعه اداره كل هنرهاي نمايشي هم تغييراتي داشته‌اند. در حالي كه هنوز تكليف دبير دفتر تئاتر خياباني روشن نشده است، محمدحسين ناصر‌بخت از سمت مديريت انتشارات و پژوهش به عنوان مدير امور استان‌ها معرفي شد و مدير جديد انتشارات معرفي نشده است.

جلال تجنگي هم كه سال‌ها در دبيرخانه‌ي جشنواره‌ها فعال بود به امور اداري منتقل شد و مهدي حاجيان دبير قبلي امور استان‌ها در دبيرخانه‌ي جشنواره‌ها فعال است.
محمد دشت‌گلي مشاور مدير اداره‌ كل هنرهاي نمايشي شد. از سوي ديگر روابط عمومي اين اداره هم خالي از تغييرات نبود. محمد رسول صادقي اين بخش را ترك كرد تا بابك فرجي جايگزين او در سمت مديريت روابط عمومي شود.
در آخرين روزهاي بهار بود كه ناگهان بحث تهيه‌كنندگي در تئاتر مطرح شد. معاون هنري از كليت اين طرح خبر داد، اما جزييات بيشتر آن را اعلام نكرد.
و آخرين روز بهار ـ 31 خرداد ماه ـ با پلمپ تالار مولوي با دستور مديريت دانشگاه تهران و توسط انتظامات دانشگاه تهران همراه شد.
در بهار مجموعه‌ي تئاتر شهر ميزبان نمايش «پروفسور بوبوس» بود كه در مدت 45 روز اجرا ميزبان 20 هزار و722 تماشاگر بود. نمايش «شهر بدون آسمان» بعد از 37 اجرا، دوهزارو340 تماشاگر را به تالار چهارسو كشاند.
نمايش «خدا در آلتونا حرف مي‌زند» به كارگرداني مسعود دلخواه بعد از 33 اجرا در تالار قشقايي دوهزارو398 تماشاگر را به اين تالار فراخواند.
«مكبث» به كارگرداني رضا ثروتي بعد از 37 اجرا ميزبان سه‌هزارو582 تماشاگر بود.
نمايش «11:11» كار مشترك حسن برزگر و ركسانا بهرام بعد از 35 اجرا در كارگاه نمايش هزار و 614 تماشاگر را جذب اين سالن كرد.
«كهربا» به كارگرداني سيمين اميريان بعد از 25 اجرا در تالار سايه با 790 تماشاگر به كار خود پايان داد.
تماشاخانه‌ي ايرانشهر تا ارديبهشت ماه ميزبان دو نمايشي «مكاشفه در باب يك مهماني خاموش» كار رضا حداد و «به خاطر يك مشت روبل» به كارگرداني حسن معجوني بود كه از اواخر سال گذشته اجرايشان آغاز شده بود و تا 25 ارديبهشت ماه ادامه داشت.
تالار مولوي نيز در بهار ميزبان نمايش‌هاي همچون «يك دقيقه سكوت»، «انتظار الكترا»، «شبي كه راشل از خانه رفت»، «فاصله‌هاي تاريك ستاره‌ها» و.... بود. در بهار رضا كرم‌رضايي،كيومرث ملك‌مطيعي و حميده خيرآبادي از اهالي تئاتر ايران از دنيا رفتند.


کد خبر: 11978

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfc1dy.w6dyeagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com