برهانی‌مرند "رویای هالیوود" را با بابک، زارعی و ماهیان تمرین می‌کند

17 مرداد 1389 ساعت 10:47


نادر برهانی‌مرند این روزها تمرینات نمایش "رویای هالیوود" نوشته نیل سایمون را با حضور بازیگرانی چون مریلا زارعی، رضا بابک و افسانه ماهیان دنبال می‌کند. او معتقد است یک کارگردان نباید خود را از تجربه آثار بزرگ نمایشنامه‌نویسان سایر نقاط جهان محروم کند.
به گزارش هنر نيوز به نقل از مهر، روز چهارشنبه 13 مردادماه به همراه محسن رضایی عکاس خبرگزاری مهر به یکی از کوچه‌های مشرف به خیابان قائم مقام رفتیم. به دنبال آدرس مورد نظر بودیم و بعد از دقایقی آن را پیدا کردیم. منزلی شخصی که این روزها با همت نادر برهانی‌مرند تبدیل به دفتری برای تمرینات و فعالیت‌های تئاتری گروه تئاتر "معاصر" شده است.
از پله‌های راهرو بالا رفتیم و بعد از احوالپرسی با هومن خدادوست یکی از اعضای گروه جدیدترین اثر نمایشی گروه تئاتر "معاصر" وارد واحد مورد نظر شدیم که دیگر حال و هوای تئاتری در آن حاکم بود. تابلویی از استاد سمندریان را در اتاقی در سمت چپ در ورودی دیدیم و بعد به نادر برهانی‌مرند و افسانه ماهیان ملحق شدیم.
برهانی‌مرند که سال گذشته "رومولوس کبیر" نوشته فریدریش درونمات و ترجمه حمید سمندریان را در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر به صحنه برده بود این بار به سراغ نمایشنامه‌ای از نیل سایمون نمایشنامه نویس آمریکایی رفته است. برهانی‌مرند از جمله نمایشنامه نویسان موفق تئاتر ایران هم هست که به گفته خود هنرمندی است در دو وجه کارگردان و نمایشنامه نویس.
وی معتقد است نباید خود را در به عنوان کارگردان تئاتر از تجربه آثار بزرگ نمایشنامه نویسان سایر نقاط جهان محروم کند و به همین دلیل به سراغ نمایشنامه "رویای هالیوود" نوشته نیل سایمون و ترجمه شهرام زرگر رفته است.
بعد از گذشت دقایقی از حضورمان در دفتر هادی عامل دستیار ثابت نادر برهانی‌مرند به جمع ما ملحق شد و لحظاتی به همراه افسانه ماهیان درباره اجرای نمایش "مرغابی وحشی" در جشنواره تئاتر ایبسن در شهر داکای بنگلادش صحبت کردیم. ماهیان نیز که یکی از چهره‌های شناخته شده بازیگری تئاتر است در اکثر آثار برهانی‌مرند به ایفای نقش پرداخته است.
چیزی نگذشت که رضا بابک چهره دوست داشتنی عرصه سینما،‌ تئاتر و تلویزیون به جمع پیوست. بابک که سال گذشته بعد از 30 سال دوری از کارگردانی تئاتر نمایش "هملت، شازده کوچولوی دانمارک" را در سالن شماره یک تماشاخانه ایرانشهر به صحنه برد این بار در مقام بازیگر با نمایش "رویای هالیوود" به سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر می‌رود.
بابک که حدود چهار سال پیش با نمایش "تئاتر بی‌حیوان" به کارگردانی محمود عزیزی به روی صحنه رفته بود این بار با اثری از برهانی‌مرند به عرصه بازیگری تئاتر بازگشته است. وی بعد از تجربه نمایش "هملت، شازده کوچولوی دانمارک" تمایل دارد باز هم اثری را به صحنه ببرد.
با راهنمایی نادر برهانی‌مرند به پلاتوی تمرین نمایش "رویای هالیوود" وارد شدیم. پلاتوی تمرین سالن پذیرایی خانه بود که حال و هوای تئاتر به خود گرفته بود. در بخشی از سالن صندلی‌هایی کنار هم قرار گرفته بودند که نشانگر جایگاه کارگردان و عوامل گروه بودند.
در بخش دیگری از سالن پرده‌ای توری کشیده شده بود که پشت آن تعدادی از آکس‌سوآرهای نمایش قرار داشت. جلوتر یک کاناپه در کنار یک میز که روی آن ماشین تایپی به چشم می‌خورد، قرار داشت. در سمت چپ بخش جلویی صحنه هم یک میز گرد با دو صندلی گذاشته شده بود.
رضا بابک و افسانه ماهیان خود را برای تمرین بخشی از نمایش "رویای هالیوود" آماده کردند. "رویای هالیوود" روایتگر زندگی دختری است که به عشق بازیگری در هالیوود نزد پدر خود می‌رود که 16 سال پیش خانواده را ترک کرده است.
برهانی‌مرند معتقد است ترجمه شهرام زرگر از نمایشنامه "رویای هالیوود" نوشته نیل سایمون استادانه است. وی در این باره گفت: زرگر از معدود مترجمانی است که نبض بازی و صحنه را می‌داند و برای اجرا ترجمه می‌کند.
البته برهانی‌مرند نمایشنامه اصلی را برای اجرای حجیم می‌داند از این رو با موافقت زرگر آن را به نفع میزانسن و صحنه فشرده کرده است. همچنین دو صحنه هم توسط برهانی‌مرند بازنویسی شده است.
بعد از آماده شدن بابک و ماهیان با پخش قطعه‌ای موسیقی نمایش آغاز شد. ماهیان روی کاناپه نشسته بود و فنجان خالی چای یا قهوه در دست داشت گویی که تازه محتویات داخل آن را خورده بود. بابک اما نگران بود و به ساعت خود نگاه کرد و به سراغ گوشی تلفن موجود روی میز در کنار ماشین تایپ رفت.
با حالی نگران صدای موسیقی را کم کرد و با حالتی که به دنبال چیزی می‌گردد گفت: "این چیز کو؟". چند بار این سؤال را تکرار کرد و تنها پاسخی که از طرف ماهیان داده شد این بود: "بشین"
بابک: کاش هیچ وقت نیومده بود.
ماهیان: مرده شور ببره این سوپر استارا رو که خدا رو هم بنده نیستن. برای منم امروز روز گندی بود...
بابک همچنان نگران بود و این نگرانی باعث شد که ماهیان با این جمله ورود او را به دنیای والدین خوش‌آمد بگوید: "به دنیای والدین نگران خوش اومدی!"
بعد از این دیالوگ‌ها متوجه شدیم که بابک در انتظار دخترش است، دختری که بعد از 16 سال دوری به دیدن پدر آمده و حال در شهری غریب تا دیر وقت به خانه بر نگشته است. روایت نشانگر آن بود که پدر به دلایلی 16 سال بود که خانواده خود را ترک کرده و حال که دختر به دیدن پدر آمده او در فکر جبران این کار برای دخترش است.
بعد از تمرین این صحنه برهانی‌مرند به همراه بابک و ماهیان نکاتی را مرور کردند. در همین لحظات بود که مریلا زارعی بازیگر دیگر نمایش "رویای هالیوود" وارد پلاتو شد. چهره‌ای که بازی‌های قابل توجهی را در فیلم‌های سینمایی "درباره الی"، "دعوت"، "دو زن"، "کیفر" و "سربازهای جمعه" ارائه کرده است.او که طی سال‌های گذشته کمتر در صحنه تئاتر حضور داشته در نمایش‌های "یک مرد یک زن" به کارگردانی آزیتا حاجیان و "این فصل را با من بخوان" به کارگردانی حسین پارسایی و آثاری از محمد رحمانیان به ایفای نقش پرداخته است.
زارعی در "رویای هالیوود" ایفاگر نقش دختری علاقمند به بازیگری سینما است و به این بهانه به دیدار پدری می‌آید که 16 سال پیش او و خانواده‌اش را ترک کرده است. زارعی با کلاهی به سر و جنب و جوشی که می‌کرد ایفاگر دختری جوان و پرشور بود.به گفته برهانی‌مرند دختری که در نمایشنامه "رویای هالیوود" وجود دارد دختری 19 ساله است که با تغییراتی که در نقش داده شد مریلا زارعی برای ایفای آن انتخاب شد. کارگردان نمایش "رویای هالیوود" درباره دلایل انتخاب این گروه بازیگری برای نمایش گفت: برای این انتخاب چند دلیل داشتم. اول اجرا در تماشاخانه ایرانشهر به صورت قرداد گیشه‌ای است و بسیاری از بچه‌های تئاتر این نوع قرارداد را بر نمی‌تابند. زیرا عادت کرده‌ایم که خود را درگیر گیشه نکنیم و تنها از کمک هزینه دولتی استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: دلیل دیگرم استفاده از بازیگرانی بود که بتوانند روی نبض گیشه تأثیرگذار باشند. تازگی جبهه‌ گیری‌هایی مقابل حضور چهره‌های سینمایی در تئاتر شده است. آقای بابک و خانم زارعی از جمله بازیگران فوق‌العاده باهوش سینما و تئاتر هستند . بازیگران خوب و موفقی هستند که توانایی جذب مخاطب را هم دارند. افسانه ماهیان هم که از بازیگران خوب و ثابت گروه تئاتر "معاصر" است.
در تمرین صحنه‌ای دیگر از نمایش کمی جابجایی در وسایل انجام شد. بابک روی زمین دراز کشید و بعد از مدت زمان کوتاهی زارعی وارد صحنه شد و به سمت ضبط صوت رفت و صدای موسیقی را کم کرد و پاورچین پاورچین قصد رفتن به گوشه‌ای دیگر را داشت که بابک او را صدا زد.پدر متوجه حضور دختر شده بود و با حالتی ناراحت از دختر خواست تا دلیل دیر آمدنش را بگوید. دختر طفره می‌رفت و در این بین دیالوگ‌هایی بین پدر و دختر رد و بدل شد که حاکی از آشنایی دختر با ستارگان سینمای هالیوود بود.
در این صحنه لحظات طنزی وجود داشت که حتی گروه و کارگردان نمایش را به خنده می‌انداخت و گاهی هم موقعیت‌هایی باعث تأثر مخاطب می‌شد. فضایی که هر لحظه از آن نا گفته‌ای از زندگی پدر و دختر بیان می‌شد.
طبق گفته برهانی‌مرند قرار است نمایش "رویای هالیوود" از 24 مردادماه در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه برود. کارگردان نمایش‌های "مرگ فروشنده" و "رومولوس کبیر" به قرارداد صد در صد گیشه نقد دارد. وی معتقد است شهردای یا متولیان هنر باید از کارهای هنری حمایت کنند.برهانی‌مرند تأکید کرد: من جزو طرفداران تئاتر خصوصی بوده متاسفانه همه چیز تئاتر دولتی شده است. تئاتر دولتی برای برون رفت از مشکلات فعلی باید راه را برای تئاتر خصوصی باز کند. معتقدم گام‌هایی که اینگونه و به واسطه اجرای اینگونه آثار و با قرارداد گیشه برداشته می‌شود در آینده سهم بسزایی در شکل‌گیری تئاتر خصوصی خواهند داشت.
کارگردان نمایش "رویای هالیوود" پذیرفتن ریسک قرارداد گیشه را باعث جذاب‌تر شدن تئاتر دانست و گفت: امیدوارم اجرای نمایش با استقبال مخاطبان همراه شود.
طبق برنامه اعلام شده قرار است نمایش "رویای هالیوود" نادر برهانی‌مرند همزمان با نمایش "ماکاندو" به کارگردانی آزاده انصاری اجرا شود. برهانی مرند در این باره توضیح داد: پیشنهاد اولیه آقای مجید جوزانی مدیر تماشاخانه ایرانشهر به من این بود که رپرتوآری از آثار تولید شده خود را به صحنه ببرم. من به رپرتوآر فکر کردم ولی گردآوری بازیگران نمایش‌های قبلی که درگیر پروژه‌های دیگری بودند میسر و به لحاظ اقتصادی هم امکانپذیر نبود.
وی ادامه داد: تنها گروه نمایشی آماده که به دلیل اجرا در فنلاند نمایش را آماده داشتند گروه نمایشی "ماکاندو" به کارگردانی آزاده انصاری بود. نمایش "ماکاندو" به همین دلیل نمایش آماده‌ای‌ برای اجرا بود ضمن اینکه اجرای این نمایش در مجموعه تئاتر شهر هم با استقبال بسیار خوبی مواجه شده بود ولی کارگاه نمایش ظرفیت مناسب برای پذیرش تعداد بیشتری از مخاطبان را نداشت. در نتیجه تصمیم گرفتیم این دو نمایش را همزمان اجرا کنیم.
گروه بعد از تمرین صحنه‌هایی از نمایشمدت زمان کوتاهی را به استراحت اختصاص داد که البته این لحظات به تبریک سالروز تولد هومن خدادوست تبدیل شد که بی‌خبر گروه را غافلگیر کرده بود.


کد خبر: 14858

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfccdy.w6djtagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com