اخلاقی و انسانی زیستن از منظر حافظ؛

آیین بزرگداشت حافظ شيرازي در تهران برگزار مي‌شود

15 مهر 1394 ساعت 10:48



آیین بزرگداشت حافظ با عنوان «اخلاقی و انسانی زیستن از منظر حافظ و مشاهیر ادب و فرهنگ ایران زمین» از سوي کمیسیون ملی یونسکو در ایران و با همكاري سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، روز شنبه ۱۸ مهر برگزار مي‌شود.
به گزارش هنرنیوز، آيين بزرگداشت حافظ، از سوي گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در ایران و با همكاري سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و گروه سفيران صلح و با حضور و سخنراني حافظ‌پژوهان، به مناسبت روز بزرگداشت حافظ (۲۰ مهر)، در روز شنبه ۱۸ مهر، ساعت ۱۵ در محل کمیسیون ملی یونسکو برگزار مي‌‌شود.
حافظ در دوران‌ زندگي‌ خود به‌ شهرت‌ عظيمي‌ در سراسر ايران‌ دست‌ يافت‌ و اشعار او به‌ مناطق‌ دوردست‌ چون‌ هند راه‌ يافت‌. شیراز، در دوره‌ای كه حافظ تربیت ‌شد، اگرچه وضع سیاسی آرام و ثابتی نداشت، ولی مركز بزرگ علمی و ادبی ایران و جهان به حساب می‌آمد. حافظ در چنین محیطی كه شیراز هنوز مجمع عالمان، ادیبان و شاعران بزرگ بود، تربیت علمی و ادبی ‌یافت و با هوشمندی ذاتی، استعداد فطری و تیزبینی شگفت‌انگیز، میراث‌دار نهضت علمی و فكری ‌شد.
حافظ شاعری بود كه در روزگار خود شهرت یافت و به سرعت در دورترین شهرهای ایران و در میان پارسی‌گویان كشورهای دیگر با اقبال فراوان روبرو شد. اندیشه جهان‌شمول و انسان‌دوستانه خواجه به او شهرتی جهانی داد تا آنجا كه بسیاری از بزرگان اندیشه، شعر و ادب جهان تحت تأثیر او به آفرینش آثاری دست زدند كه می‌توان به یوهان ولفگانگ گوته آلمانی و رابیندرانات تاگور هندی، اشاره كرد.
شهرت‌ اصلي‌ حافظ و رمزپويايي‌ جاودانه‌ آوازه‌ او به‌ سبب‌ سرايش‌ غزل‌هاي‌ بسيار زيباست‌. غزل‌ حافظ در‌ اوج‌ فصاحت‌ و بلاغت‌ و جداي‌ از سادگي‌ و ايجاز، روح‌ صفا و صميميت‌ را در ابيات‌ جلوه‌گر ساخت‌. لسان‌الغيب‌ در غزليات‌ خود تمامي‌ منويات‌ قلبي‌ خويش، عشق‌ به‌ حقيقت، يك‌رويي، وحدت‌ و وصال‌ جانان‌ و از سوي‌ ديگر خشم‌ و تنفر خود را در مقابل‌ نفاق‌، ريا، تزوير و درگيری‌هاي‌ قشري‌ بيان‌ می‌كند‌.
در غزليات‌ زيباي‌ او كلمات‌ و عباراتي‌ وجود دارد كه‌ هر يك‌ بيان‌گر قريحه‌ عالي‌ و روح‌ لطيف‌ و طبع‌ گويا و فكر دقيق‌ و ذوق‌ عاشقانه‌ است‌. خواجه‌ اغلب‌ از خود به‌ عنوان‌ رندي‌ پاك‌باخته‌ و بي‌نياز ياد، كه‌ با همه‌ هشياري‌ و دانايي‌ به‌ آداب‌ و رسوم‌ و مقررات‌ اجتماعي‌ بي‌اعتناست‌. از ريا و تزوير زاهدان‌ دروني‌ در رنج‌ و اضطراب‌ است‌ و سخت‌ آنان را سرزنش‌ مي‌كند و در اشعار خود دام‌ حيله‌ و تزوير ظاهرپرستان‌ را پاره‌ مي‌سازد.
اشعار حافظ آميزه‌اي‌‌ از معاني‌ عاشقانه‌، اجتماعي‌ و عرفاني، است‌ که در هريك‌ ازغزليات‌ خود دركنار عبارات‌ معمولي‌ مقاصد عالي‌ خودرا درباب‌ هستي‌، محبت، مدارا، گذشت، خشونت‌، رياكاري و مردم‌ فريب‌ نوخاستگان‌ به‌ قدرت‌ رسيده‌ و لطايف‌ خلقت‌ و جمال‌ طبيعت‌ و اراده‌ عارفانه‌ انديشه‌ نيرومند به‌ نمايش‌ مي‌گذارد، كه‌ هر يك‌ از اين‌ مضامين‌ بسيار آموزنده و عبرت‌انگيز‌ هستند و راه‌ و رسم‌ زندگي‌ را به‌ انسان‌ها مي‌آموزند.
انديشمندي‌‌ كه‌ با غزليات‌ نافذ و روح‌نواز خود مرزهاي‌ اعصار را در نورديده‌ و در ژرفای‌ دل‌ نفوذ‌ می‌كند. كمتر ايرانی‌ را مي‌توان‌ يافت‌ كه‌ ديوان‌ حافظ نداشته و نخوانده باشد. ايرانيان‌ ديوان‌ حافظ را سخت‌ گرامي‌ و با تفأل‌ به‌ اشعارش به‌ راز و نياز مي‌پردازند. انديشه‌ و افكارش به‌ ساير ملل‌ راه‌ يافته‌ و شعراي‌ بزرگي‌ چون‌ گوته‌ آلماني‌ او را از بزرگ‌ترين‌ انديشمندان‌ تاريخ‌ لقب‌ دادند كه‌ به‌ انسان‌ها درس‌ عشق‌ و محبت‌ داده‌ است‌.
ديوان‌ حافظ به‌ ده‌ها زبان‌ ترجمه‌ شده‌ و در زمره‌ معروف‌ترين‌ كتب‌ ادبي‌ جهان‌ است‌. يونسكو وي‌ را يكي‌ از ذخيره‌هاي‌ جاودانه‌ ادب‌ در جهان‌ دانسته‌ و ششصدمین سال وفات او را سال ۱۹۸۹ميلادي در مشاهیر جهان به ثبت رساند. در این راستا ۲۰ مهر روزجهانی حافظ بزرگداشت بررسي‌ شخصيت‌ اين‌ شاعر برجسته‌ در ايران‌ و جهان‌ برگزار مي‌شود‌.
حافظيه‌ شيراز ـ زيارتگه‌ رندان‌ ـ که بسياري‌ از ادب‌دوستان‌ با حضور در آن از او درس، الهام و معرفت‌ فرا می‌گیرند.


کد خبر: 83438

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfcjdc.w6dmmagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com