عبدالله باکیده در گفتگو با هنرنیوز؛

می‌خواستیم «عین القضات همدانی» را بسازیم که شبکه منصرف مان کرد

17 خرداد 1391 ساعت 11:23

عبدالله باکیده نویسنده و کارگردان سینما وتلویزیون گفت: چند سال قبل قرار بود با گروهی در مورد زندگی «عین القضات همدانی» سریالی را کار کنیم و چند سال هم برای تحقیق، پژوهش و مطالعه زمان صرف کردیم . فکر می کنم این سریال قرار بود برای شبکه دو ساخته شود و این شبکه برای ساخت این سریال موارد و موانعی را برای ما مطرح کرد که ما هم قانع شدیم و از ساخت آن منصرف شدیم.




عبدالله باکیده نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار تلویزیونی هنرنیوز اظهار داشت: شبکه اول سیما همیشه تلاش کرده نسبت به دیگر شبکه های تلویزیون آثار فاخر بسازد و نمونه های آن را در چند سال اخیر دیدیم ساخت مجموعه های تلویزیونی چون: مختارنامه، یوسف پیامبر، سال‌های مشروطه و... نمونه هایی از تلاش برای ساخت این گونه آثار است. اما در این میان به نظر می رسد این گونه تلاش ها کافی نبوده و نتوانسته اند حق مطلب را ادا کنند و جای کار دارد که این گونه سریال‌ها در کشور ما بیشتر ساخته شود.
وی افزود: باید آثار شاخصی در خصوص شخصیت‌های ملی و میهنی و حتی تاریخی و مذهبی در کشور ما ساخته شود. خوشبختانه با حضور شخص آقای فرجی در راس شبکه اول سیما به ساخت این گونه مجموعه‌های فاخر توجه می شود و سخت گیری های ایشان در این زمینه گواه این نکته است که این شبکه تمام تلاش خود را دارد تا بتواند به تولید سریالهای فاخر و در صورت نیاز تله فیلمهای فاخر دست بزند. اما باید در این خصوص جنبه های مختلف تولید این گونه آثار را مد نظرقرار داد که این نکته توجه داشت که ساخت یک اثر فاخر مشکلات و مصائب خاص خودش را دارد.
باکیده ادامه داد: باید آثار در این خصوص ساخته شود که واقعا ارزشمند باشند و بتوان از طریق آن فرهنگ و تمدن کشورمان را به خوبی برای مخاطب داخلی و در صورت امکان به مخاطب جهانی معرفی کرد. تاریخ ایران زمین سرشار از داستانها و سرگذشت هایی است که بی نهایت می توان در خصوص آنها سریال و فیلم تاریخی فاخر ساخت. هر چند معتقدم که ساختن فیلم تاریخی سیاسی که داستان آن در مورد تاریخ معاصر ما باشد خیلی سخت است و تا حدودی امکان پذیر نیست. چون ممکن است به یک سری آدمها و بازماندگان آنها بربخورد و مشکلاتی را برای گروه تولید و در حین پخش فراهم کند. اما با تمام این مشکلات باید در این حوزه هم ورود پیدا کرد و آثار فاخرساخت.
وی تصریح کرد: موانعی در ساخت آثار فاخر و تاریخی وجود دارد که دست و پاگیر است. من چند سال قبل قرار بود با گروهی در مورد زندگی «عین القضات همدانی» سریالی را کار کنیم و چند سال هم برای تحقیق، پژوهش و مطالعه زمان صرف کردیم . فکر می کنم این سریال قرار بود برای شبکه دو ساخته شود و این شبکه برای ساخت این سریال موارد و موانعی را برای ما مطرح کرد که ما هم قانع شدیم و از ساخت آن منصرف شدیم. ما از این گونه موارد زیاد داریم و برای ساخت مجموعه تلویزیونی و یا فیلم از روی زندگی این گونه اشخاص باید نقطه نظرات شخصی را کنار بگذاریم تا موانع برطرف شود و دیدمان را گسترده تر کنیم.
این کارگردان سینما ادامه داد: مشکل دیگری که در خصوص ساخت سریالهای فاخر وجود دارد منع ساختاری این گونه سریالها است که ما نمی توانیم در خصوص هر نوع شخصیت تاریخی فیلم سازی کنیم به خصوص شخصیتها منفی که اصلا نمی توان در مورد ویژگیهای شخصیتی آنها پرداخت درست و حسابی داشت. اما در مورد شخصیتهای مثبتی که در تاریخ ایران حضور دارند تا حدودی دست فیلمساز باز است و بازهم این گونه شخصیت هم مشکلاتی دارند که مثلا اگر فیلمساز بدون تحقیق و پژوهش دست به ساخت زندگینامه این گونه شخصیتها بزند و اثرش سطحی شود ممکن است مورد اعتراض افکار عمومی واقع شود. اگر این شخصیت های زنده باشند که مشکل دو صد چندان می شود و در صورت ساخت اثر ممکن است سریال یا فیلم دچار جرح و تعدیل هایی شود و در داستان برای بیننده گنگ و نامفهوم باشد.
وی خاطرنشان کرد: برای ساخت اثر فاخر به نظرم فیلمساز حتما باید از مشورت با دانشمندان، محققین و تاریخ شناسانی که اشراف کامل به موضوع دارند غافل نشود چون فیلمسازی که یک اثر فاخر می سازد بعد از پایان مراحل فنی کار و زمان پخش بسیار نگران واکنشها خواهد بود و اگر راه را بیراهه رفته باشد حسرت خواهد خورد که چرا نتوانسته از مشورت دراین مورد استفاده کند. در مقابل مخاطب دوست دارد وقتی سریالی مثل «شهید بابایی» را می بیند بفهمد که پشت کارحتما مشورت و تحقیق و پژوهش هم وجود دارد. پس باید یک سری قید و بندهای بی مورد را مسئولین تلویزیون کنار بگذارند و تا سریالها و فیلمهایمان بیشتر به دل مخاطب بنشیند.
این کارگردان تلویزیونی اضافه کرد: به نظرم باید در ساخت سریالهای تاریخی، ملی و مذهبی مرحله تحقیق و پژوهش اجباری شود و این در درجه اول وظیفه تلویزیون به عنوان سرمایه گذار اصلی و در درجه دوم تهیه کننده کار است که بودجه لازم را به این کار اختصاص دهد و نگاهی دقیق و کارشناسانه به مراحل ساخت اثرش داشته باشد. تامین هزینه پیدا کردن کتب معتبر و جاهایی که باید گروه تحقیق به آنجا سفر کنند تا تحقیقات تکمیل شود از وظایف تهیه کننده است و در مقابل وقتی نویسنده اثر توانست تحقیق و پژوهشی در مورد اثرش داشته باشد و به مسائل روزمره دقیق نگاه کارشناسانه داشته باشد دست او برای نگارش بسیاط بازتر است و می تواند اثر خوش ساختی را برای ساخت خلق کند.
باکیده ابراز داشت: متاسفانه نبود تحقیق و پژوهش گریبان گیر بسیاری از آثار تلویزیونی ما شده و باعث سطحی نگری و ضعف در ساخت آثار تلویزیونی ما شده است تا جایی این مشکل پیش رفته که انگار بازیگران ما در همه فیلمها یک جور بازی دارند و فقط لباسشان عوض می‌شود و دیالوگها و فضای آثار در سریال ها و فیلمها یکی است و سریالهای کمدی ما هم از ریشه مشکل دارند و فقط یک نوع ادا و اطوار و تمسسخر را رواج می دهند و کمدی و ظنز نیستند. در صورتی که کمدی یک طنز و درامی است که پایانی تراژیک دارد. یعنی بدون این ها کمدی نمی تواند پیش برود از طرفی طنز درام و شمشیری دولبه است که مدام شکل عوض می کند و تلاش می کند هردو طرف را به یک میزان داشته باشد.
وی در مورد اینکه چه کسی مقصر اصلی ساخت آثار بی کیفیت تلویزیون است هم عنوان داشت: خوشبختانه آقای دارابی دراین مدتی که به عنوان معاون سیما حضور دارند به خوبی به یک سری کارها و مسائل ورود پیدا کنند و دست به اصلاحات اساسی بزنند. اینکه فقط تلویزیون را مقصر بدانیم این درست نیست . به نظرم هردو طرف مقصر هستند.ازطرفی نمی توان فیلمنامه نویس وکارگردان را هم فقط مقصر دانست . در نهایت اینکه باید مدیران مسئول در همه شبکه ها هم وظیفه خود را به خوبی انجام دهند و آمارکارهای خود را ارائه دهند چون امروز روزی نیست که در وظایف خود کوتاهی کنند ، ماهواره ها به ساحت و حریم خانواده های ایرانی حمله کردند و هر روز با برنامه های مبتذل و سطحی خود تلاش می کنند مخاطبان وطنی را جذب خود کنند.
باکیده اضافه کرد: ماهواره ها مخاطبان ما را دزدیده و مال خود کردند و باید روسای فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما با همدیگر جلسه ای بگذارند و فکری به حال این مشکلات داشته باشند. چون خیلی از جذابیت ها در آثار سینما و تلویزیون از بین رفته و در ساختار و قصه به تکرار رسیدیم و به نظر می‌رسد باید نگاه ها بازتر شود تا شاهد ساخت آثاری خوب و جذاب باشیم. ما کشوری هستیم مسلمان که تمدن غنی ایرانی داریم و می توایم از این طریق خوراک خوبی را برای مخاطبان داخلی و خارجی در زمینه فیلم و سریال فراهم کنیم. نبایید اجازه بدهیم که در سطح جهانی به ما نگاه تحقیر آمیزی داشته باشند. متاسفانه تاثیر شبکه های ماهواره ای باعث شده که حتی برخی از مغازه داران کشورمان نام مغازه های خود را به اسم این شبکه نامگذاری کنندکه این نشان از نفوذ عمیق این شبکه ها به ساحت مقدس خانواده های ما دارد.
این کارگردان در پایان گفت: باید مسائل و مشکلات خانواده ها در سریالهای وطنی شکافته شود و این گونه نباشد که مردم به شبکه ها ماهواره ای برای حل مشکلات خود رجوع کنند . در اوایل انقلاب اسلامی مجموعه تلویزیونی «آیینه عبرت» پخش می شد که توانسته بود مخاطبان زیادی را جذب خود کند و محبوب خانواده ها شود. سریالی که با بودجه خیلی کم ساخته شده بود اما امروز ما نمی توانیم با صرف حتی هزینه های فراوان برای برخی از سریالهایمان مخاطبان را جذب و حفظ کنیم و اگر این گونه پیش برویم شبکه های ما همه به تکرار می رسند . ازطرفی ما فیلم سریالی مناسب جوانان‌مان پخش نمی کینم یا اگر پخش می شود آنقدر آگهی در اول، وسط و آخرش پخش می کنیم که مخاطب ما خسته می شود به ماهواره پناه می برد.


کد خبر: 40967

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfe1dj.w6dxvagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com