نشست صمیمی نامور مطلق با خبرنگاران،
از بیمه هنرمندان تا گلایه از گمرک
16 اسفند 1393 ساعت 13:38
معاونت صنایع دستی با تشریح فعالیتهای این معاونت در سال ۹۳ و برنامههای آتی این معاونت درباره واردات صنایع دستی گفت:گمرک موظف است از ما و هنرمندان در حوزه واردات کالاهای صنایع دستی استعلام بخواهد که این کار را نمیکند و ما نیز تاکنون چهار بار با گمرک مکاتبه کردیم و هیچ جوابی نگرفتیم.
به گزارش خبرنگار هنرنیوز، بهمن نامورمطلق در نشست رسانهای که روز شنبه ۱۶ اسفندماه در معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: مسوولان بدهکار هنرمندان و صنعتگران هستند و امیدواریم بتوانیم خدمتی به هنرمندان کشورمان کنیم. در حوزه تولید به اصلاح وضعیت آماری پرداختیم و راستی آزمایی صورت گرفت، اما هنوز در راه نخست هستیم.
او با اشاره به این که وضعیت آماری در حوزه فرهنگی ضعیف است، گفت: بهویژه در حوزه ما که اسفبار بوده و هست. کسانی که شایستگی استفاده از بیمه نداشتند و از حق بیمه هنرمندان صنایع دستی استفاده میکردند، بررسی شدند و کسانی که باید از بیمه آنها جلوگیری شود بسیار زیاد است.
معاون صنایع دستی افزود: افزایش افراد تحت پوشش ما ۲۰ درصد بوده که این آمار چندان رضایتبخش نیست و توقع ما بیش از این است که انشاالله برای سال آینده این آمار را افزایش دهیم.
نامور مطلق اعلام کرد: تاکنون ۷۰ هزار بیمه شده تحت پوشش دارد. متأسفانه امسال بیمه کردن افراد جدید به کندی صورت گرفت، اما اینطور نبوده که کسی بیمهاش قطع شود. اما کسانی که به موقع برای تمدید بیمهشان اقدام نکردند دچار مشکل شده بودند، زیرا ایجاد دوباره بیمه، کار دشواری است و مشکل ایجاد میکند.
نامور مطلق همچنین از راه اندازی طرح کارگاههای گردشگر محور خبرداد و افزود: این طرح خوشبختانه با موفقیت انجام شده و امیدواریم سال آینده آن را گسترش دهیم. همچنین به اصلاح قواعد مجوزهای تولید پرداختیم و سعی کردیم آنهایی را که شبه صنایع دستی هستند را حذف کنیم و ما مصمم هستیم در کنار تعهدی که نسبت به هنرمندان داریم عمل کنیم.
معاون صنایع دستی از افزایش چهار درصد بر تعرفه واردات کالاهای خارجی برای کنترل صنایع دستی وارداتی خبر داد و افزود:این آمار میتواند به صنایع دستی کمک کند تا این اعتبار به تولید برگردد. همچنین سازمانهای دولتی را برای خرید صنایع دستی به عنوان هدیه تشویق کردهایم. امسال شاهد ۷۰ درصد افزایش صنایع دستی در جوایز غیرنقدی بانکها نیز بودهایم.
او درباره ارائه تسهیلات به هنرمندان توضیح داد: امسال ۳۵ میلیارد تومان تسهیلات به دو مورد از کارگاههای صنایع دستی اعطا شد. البته نهادهای دیگری هم در ارائه تسهیلات معاونت صنایع دستی را همراهی میکنند که ما آنها را در ارائه آمار منظور نکردیم. در حوزه بازرگانی داخلی شاهد افزایش ۱۷.۵ درصد فروش بودهایم، اما امسال این افزایش در همه حوزهها چندان مناسب نبود؛ زیرا در بازار همه گلایهمند هستند و ما نیز از این افزایش چندان راضی نیستیم.
وی در ادامه تصریح کرد: در سال ۹۲ شاهد ریزش چند درصدی صنایع دستی در دولت قبل بودیم، اما حالا شاهد یک آمار رو به رشد هستیم. چند صد هزار نفر پشت درهای صنایع دستی و علاقهمند به این حوزه منتظر هستند. ۱۵۰ نفر از هنرمندان در این حوزه فعال هستند و نزدیک به دو هزار نفر تحت پوشش معاونت صنایع دستی هستند.
نامور مطلق با بیان این که هفت خانه صنایع دستی در هفت استان راهاندازی شد، یادآور شد: یکی از بزرگترین مشکلات صنایع دستی کمبود فضا است. در سال ۹۲ که معاونت صنایع دستی را تحویل گرفتیم به جز فضای خودِ سازمان چیز دیگری در اختیار نداشتیم.
معاون صنایع دستی در بخش دیگری از سخنانش گفت:شکلهای دیگری از حوزه صنایع دستی مثل موزههای زنده را داریم، افزود: نمونه موفق موزه زنده در حوزه صنایع دستی کارگاه سفال سازی سنتی «کلپورگان» در استان سیستان و بلوچستان است.
او همچنین از راهاندازی ۶۲۰ بازارچه موقت خبر داد و گفت: بازارچههای صنایع دستی امسال نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد افزایش داشته و در دانشگاههای ۱۷ استان بازارچههای موقت صنایع دستی برگزار کردیم و امیدواریم این تعداد را در مکانهای دیگر مانند حوزههای علمیه نیز افزایش دهیم. نمایشگاههای داخلیمان نیز ۶۷ درصد رشد داشته است.
ویهمچنین حمایت از راهاندازی نخستین حراجی صنایع دستی را یکی دیگر از کارهای انجام شده در سال ۹۳ دانست که آغازی برای کارهای بهتر در سال آینده است.
وی تأکید کرد: با این کار قواعدی برای حراجی صنایع دستی تدوین کردیم. طرح بازاریابی سوغات زیارتی یکی دیگر از کارهای مهم این معاونت بود که با استقبال بیش از انتظار ما در مشهد روبرو شد و بیش از ۱۰ شرکت از آن استقبال کردند.
نامور مطلق همچنین از نشاندار کردن فروشگاههای صنایع دستی در لیست کارهای این معاونت در سال ۹۳ خبر داد و گفت: با نشاندار کردن فروشگاهها، مردم می توانند به خرید صنایع دستی داخلی در فروشگاهها اعتماد کنند زیرا بسیاری از ترمههایی که در فروشگاهها عرضه میشود ماشینی و مکانیکی هستند اما آنها را به اسم صنایع دستی میفروشند.
نامورمطلق درباره فروش داخلی نیز اعلام کرد: در فروش داخلی حدود شش میلیارد و یکصد میلیون تومان به فروشگاهها تسهیلات دادهایم. یکی از مشکلات ما این بود که صنایع دستی با فروشگاهها هیچ گونه ارتباطی نداشته است که ما این ارتباط را برقرار کردیم و مطمئنیم سال آینده درباره سوغات زیارتی فروش خوبی خواهیم داشت، زیرا یکی از مشکلات حوزه صنایع دستی توزیع است و مملکت ما در این کار ساختارمند نیست. بنابراین تصمیم داریم سال آینده در حوزه توزیع متمرکز شویم.
او با بیان اینکه صنایع دستی نسبت به سال گذشته ۲۵۰ درصد در برپایی نمایشگاههای خارجی رشد داشته است، گفت: هفت نمایشگاه خارجی برگزار کردهایم. تمام نقاط فروش صنایع دستی خارج از ایران را در سالهای گذشته از دست داده بودیم، اما در سال جاری به پنج فروشنده ایرانی خارج از کشور مانند قبرس، استرالیا، امارات و دو نقطه هلند تسهیلات دادیم و پنج نقطه صنایع دستی را احیا کردیم. فروشندگان این فروشگاهها تعهد کردهاند در فروشگاه خودشان به جز صنایع دستی ایرانی چیز دیگری عرضه نکنند.
معاون صنایع دستی ادامه داد: در حوزه بازرگانی به هر فرد تا سقف یک میلیارد و در تولید ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات میدهیم اما اگر هنرمندی طرح خوبی داشته باشد به بخشهای دیگر سازمان معرفی میکنیم که این تسهیلات در بخشهای دیگر سقف ندارند. همچنین شوروم (اتاق نمایش) نیز برای هیأتهای تجاری خارجی که به ایران میآیند خواهیم داشت تا تجار خارجی از این اتاق در سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی دیدن کنند زیرا صنایع دستی همیشه برای تجار خارجی مورد توجه قرار نگرفته است و ما نیازمندیم در این زمینه ساختار را تغییر دهیم.
نامورمطلق با بیان اینکه در ۹ ماه اول امسال در حوزه صادرات صنایع دستی ۳۱ درصد افزایش داشتهایم، گفت: فروش ما از صنایع دستی حدود ۱۱۵ میلیون دلار بوده است که البته این رقم زیاد نیست زیرا به علت تحریمها چندین برابر آن به شکل چمدانی صادر میشود. البته این رقم منهای طلا و جواهرات است. در سال ۹۲ با صادرات طلا و جواهر مبلغ بیش از ۶۰۰ میلیون دلار صادرات داشتهایم. اخذ مجوز ایجاد پایانه تخصصی صنایع دستی که تا سال آینده راهاندازی میشود و همچنین تجلیل از فروشندگان و صادرکنندگان برتر از دیگر کارهای معاونت صنایع دستی در سال ۹۳ بوده است.
او همچنین افزود: در دفتر توسعه و ترویج صنایع دستی نیز ۳۰ رشته از رشتههای صنایع دستی در فنی و حرفهای و علمی و کاربردی استانداردسازی شده است. برگزاری نمایشگاه دستان خیال پرداز، انتخاب دو اثر از هفت اثر معرفی شده به غرب آسیا و جشنواره فیلم صنایع دستی در فیلم مستند حقیقت از جمله دیگر اقدامات این معاونت است. در مجموع امسال تسهیلاتی که از این معاونت داده شد نزدیک به ۹۰ میلیارد تومان بوده است.
معاون صنایع دستی از دیگر اتفاقات خوب این حوزه را راهاندازی فراکسیون صنایع دستی در مجلس دانست و بیان کرد: برای گردشگری دو فراکسیون داشتیم که دراین بین صنایع دستی نادیده گرفته شده بود اما امروز صنایع دستی در خانه ملت دیده میشود. راهاندازی شورای عالی گوهر، احیای نیروی انسانی متخصص در صنایع دستی و حمایت از راهاندازی شورای تشکیلات غیردولتی از جمله اقدامات صورت گرفته در معاونت صنایع دستی است.
نامورمطلق اظهار کرد: اگر آنچه که معاونت صنایع دستی در نظر دارد در برنامه ششم توسعه تحقق پیدا کند میتواند موجب شکوفایی صنایع دستی شود و اگر در این برنامه به صنایع دستی توجه نشود این حوزه آنچنان ضربهای میخورد که دیگر نمیتواند بلند شود. تنها راه باقیمانده برای نجات صنایع دستی برنامه ششم توسعه است.
او با خودانتقادی از معاونت صنایع دستی تصریح کرد: ما نارساییهایی هم در این حوزه داشتهایم و هنوز نتوانستیم مشکل بستهبندی را حل کنیم. طراحی کالاهایمان به روز نیست و زیباییشناسی را در این حوزه به خوبی رعایت نمیکنیم. وضعیت بیمه جزو نارساییهای حوزه صنایع دستی است و یکی دیگر از مشکلات جدی این حوزه وجود کالاهای قاچاق است. به طور رسمی شش میلیون دلار از کالای چینی و ۱۲ میلیون دلار از کشورهای دیگر وارد ایران میشود. معاونت صنایع دستی در واردات کالا هیچ اختیاری ندارد و گمرک هم در این زمینه به معاونت صنایع دستی پاسخگو نیست.
معاون صنایع دستی ادامه داد: گمرک موظف است از ما و هنرمندان در حوزه واردات کالاهای صنایع دستی استعلام بخواهد که این کار را نمیکند و ما نیز تاکنون چهار بار با گمرک مکاتبه کردیم و هیچ جوابی نگرفتیم. هر یکصد میلیارد تومان کالای قاچاق معادل بیکار شدن ۱۰ هزار هنرمند و صنعتگر ماست. مرزهای ما مستحکم نیستند و از مرزداران و متولیان این حوزه خواهش میکنیم این موضوع را جدی بگیرند. ورود کالای قاچاق خیانت به هنرمندان است. اگر ما میتوانستیم خودمان میرفتیم و از مرزها در این حوزه محافظت میکردیم. ما آسیبهایی که از این طریق به صنایع دستی وارد میشود را از طریق آقای سلطانیفر به دولت رساندیم.
نامورمطلق با بیان اینکه صنایع دستی در یک شرایط سالم میتواند زندگی کند، گفت: هر چه صنایع دستی به قاچاق آلوده شود آسیب بیشتری میبیند.
او درباره قیمتگذاری در این حوزه نیز بیان کرد: قیمتگذاری صنایع دستی کار بسیار پیچیدهای است اما اقدامات اولیه صورت گرفته و برای اولین بار در نمایشگاه ۲۰ خرداد که گذشت، آن را انجام دادیم.
معاون صنایع دستی همچنین در خصوص برنامههای سال آینده این معاونت توضیح داد: گسترش بازار داخلی، رفع موانع و مشکلات صنفی، شکلگیری و گسترش سوغات زیارتی، آغاز طرح سوغات خاطرهای که فاز اول آن در شیراز و اصفهان اجرا میشود، راهاندازی هولدینگ و حضور جدیتر در فرودگاهها و پایانهها از جمله اقدامات معاونت صنایع دستی در سال آینده است.
نامورمطلق تصریح کرد: در حال حاضر با بحران آب مواجه هستیم و اگر این قضیه ادامه پیدا کند در ادامه با بحران اخلاقی و انسانی مواجه خواهیم شد زیرا با کمبود آب، نیروی انسانی به مراکز استان مهاجرت میکنند و تمرکززدایی از بین میرود. همچنین امنیت ما نیز زیر سوال میرود. سال آینده برای ما سال گفتمانسازی است زیرا فرهنگسازی و گفتمانسازی یکی از اصول اقتصاد مقاومتی است.
کد خبر: 79767
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfeede.w6d1vagiiw.html