با ترجمه محمدابراهيم باستاني پاريزي
«كوروش كبير، ذوالقرنين» به چاپ چهاردهم رسيد
4 دی 1389 ساعت 13:28
«كوروش كبير» (ذوالقرنين) نوشته ابوالكلام آزاد با ترجمه دكتر محمدابراهيم باستانيپاريزي به چاپ چهاردهم رسيد. پاريزي معتقد است با تحقيقي كه ابوالكلام آزاد كرده، تقريبا ثابت شده كه ذوالقرنين همان كوروش است. اين كتاب تاريخي به كوشش نشر علم منتشر شده است.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، ناشران كتابهاي تاريخي هفته گذشته 38 عنوان كتاب در حوزه تاريخ و جغرافيا منتشر كردهاند. بين آثار منتشر شده، 32 عنوان تأليف و شش عنوان ترجمه مشاهده ميشود. همچنين 21 عنوان كتاب چاپ نخست و 17 عنوان تجديد چاپ بوده و 35 عنوان اين كتابها در تهران و سه عنوان در شهرستان منتشر شدهاند. شمارگان متوسط اين كتابها 2703 و متوسط صفحات آن 266 صفحه بوده است.
«دولتهاي ورشكسته»، «اطلس جديد راههاي ايران»، «تاريخ فرهنگ و تمدن ايران: از كهنترين زمان تاريخي تا عصر حاضر»، «تاريخ ماورالنهر»، «تمدنهاي مفقوده: اسرار نهان تاريخ و پيشينه بشر»، «جغرافياي جهان اسلام»، «جنبشهاي اجتماعي معاصر ايران»، «ديوانگان تاريخ»، «روش تحقيق و پژوهش علمي در تاريخ»، «سفرنامه ناصرالدين شاه به فرنگ»، «سفرنامه ناصرالدين شاه به كربلا و نجف»، «كيش در آينهها»، «ميغاننامه: مونوگرافي ميغان شاهرود» و... از جمله كتابهاي منتشر شده تاريخ و جغرافياست.
محمدابراهيم باستانيپاريزي در همايش «كوروش هخامنشي و ذوالقرنين» كه پيشتر در مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي برگزار شده بود، در اين باره ميگويد: از اتفاقات روزگار است كه شصت سال تمام از ترجمه كتاب «ذوالقرنين يا كوروش كبير» ميگذرد. زماني كه كتاب «ذوالقرنين يا كوروش كبير» را به فارسي ترجمه كردم، زندهياد فرامرزي رايزن فرهنگي سفارت هند بود و من هم از جرايد عربي مطالبي ترجمه ميكردم و در روزنامه خاور چاپ ميشد.
وي ميافزايد: يك روز فرامرزي نزد من آمد و گفت كه ابوالكلام آزاد به دعوت نخست وزير وقت، به ايران ميآيد. كتاب تفسيري درباره قرآن دارد كه فصلي از آن مربوط به ذوالقرنين است. اين بخش را از اردو به عربي ترجمه كردهاند، ميتواني آن را به فارسي ترجمه كني و به ابوالكلام هديه بدهيم؟ پيشنهاد فرامرزي را پذيرفتم و در همان موقع كتاب ترجمه و چاپ شد.
پاريزي ادامه ميدهد: مرحوم ابوالكلام آزاد از راه تحقيق وارد شده و اين پرسش را پيش كشيده است كه ذوالقرنين كيست؟ در يكي دو تفسير آمده سوال كنندگاني كه از پيامبر اسلام درباره ذوالقرنين پرسيدند، از احبار يهود بودند. به هر حال نام كوروش در تورات آمده است و يهوديان او را ميشناختند. پرسش ديگري كه در ارتباط با اين موضوع پيش ميآيد اين است كه از كوروش چه باقي مانده است؟
وي ميافزايد: آن تصوير برجستهاي كه در پاسارگاد هست نام كوروش را ندارد. اما تصوير نقاشي شدهاي از دوره صفويه باقي مانده كه سياحان اروپايي از تصوير دو بال كوروش كشيدهاند. بر روي آن نقاشي اين عبارت ديده ميشود «منم كوروش پادشاه هخامنشي». اما امروزه اين نوشته از بين رفته است. تصوير را كه نگاه كنيم، ميبينيم كه دو شاخ دارد. هر كدام از اين شاخها نشانه يك قرن است.
نويسنده كتاب «ماه و خورشيد و فلک» ميگويد: با تحقيقي كه ابوالكلام آزاد كرده، تقريبا ثابت شده كه ذوالقرنين همان كوروش است. به خاطر همين بود كه مرحوم علامه طباطبايي در حدود دهه چهل نامهاي به من نوشتند و نسخهاي از كتاب ترجمه شده ابوالكلام را خواستند. كتاب را خدمتشان فرستادم و ايشان نيز در تفسيرشان استدلالهاي ابوالكلام را منعكس كردند و قسمتي از ديدگاههاي او را پذيرفتند.
کد خبر: 21607
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfevd0.w6dyxagiiw.html