نگاهی بر تازه های نشر؛

«پرواز روی خاک» پرواز بر فراز سالهای جنگ

12 آذر 1391 ساعت 12:07

کتاب «پرواز روی خاک»، شرح خاطرات شفاهی خلبان منوچهر شیرآقایی است که با خاطره نگاری سید قاسم یاحسینی توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.


به گزارش هنرنیوز، انتشار خاطرات سرتیپ احمد مهرنیا تحت عنوان «حمله هوایی به الولید» در نمایشگاه کتاب سال ۸۹ گونه جدیدی از ادبیات و خاطرات جنگی را به روی مخاطبان گشود. مخاطبی که پیش از آن خاطرات قهرمانان دفاع مقدس را روی زمین و در سنگرها دنبال می کرد همراه با جنگنده های خلبانان اوج گرفت تا این بار در آسمان، مخاطب خلبانان نیروی هوایی باشد و رشادت هایی را که آنان از خود نشان می دادند را باز بیند. 

انتشارات سوره مهر در پی انتشار خاطرات چند تن از این خلبانان که از تولیدات دفتر ادبیات هنرو مقاومت بوده اند این بار خاطرات خلبان منوچهر شیرآقایی را تحت عنوان «پرواز روی خاک» منتشر کرده است. 

«پرواز روی خاک» شامل خاطرات زندگی خلبان شیرآقایی است که از کودکی تا دوران بازنشستگی او را دربر می گیرد. اما بخش عمده خاطرات مربوط به سال های دفاع مقدس و عملیات های جنگی است. 

منوچهر شیرآقایی در اول مهر ماه ۱۳۲۸ در روستای «کوتنا» از توابع قائم شهر، در یک خانواده پرجمعیت به دنیا آمد. کودکی اش در روستا همراه با کار در کنار پدر گذشت و دبستان را تا کلاس چهارم در همان جا گذراند. از کلاس پنجم به شهر رفت و هر روز مسیر شش کیلومتری روستا به شهر را با سایر بچه های روستا پیاده می رفتند. در دوران دبیرستان علاقه خاصی به فیلم های هندی و هالیوودی داشت و در همین زمان دلبسته دختری از روستا شده بود.شیر آقایی به خاطر نوشتن یک انشا و تهدیدات معلم و مدیر مدرسه و ترس از ساواک بی درنگ وبی اطلاع خانواده روستا را ترک کرد و به تهران رفت. در یک کارگاه چراغ سازی مشغول کار شد اما پس از مدتی در آبان ۱۳۴۶ وارد ژاندارمری شد و بعد از گذراندن دوره های آموزشی به عنوان تکتسین مخابرات مشغول خدمت بود. او پس از علاقمند شدن به خلبانی، توانست در سال ۱۳۵۴ با سختی زیاد و بالاخره با نامه محمدرضا پهلوی به نیروی هوایی منتقل شود و دوره آموزشی دانشکده خلبانی را آغار کند. در سال ۱۳۵۵ به امریکا اعزام شد و پس از گذراندن دوره های مختلف در زمستان سال ۵۶ به ایران بازگشت و آموزشهای تکمیلی را گذراند. بعد از انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی نیز وارد میادین جنگی شده و به عنوان خلبان «اف ۴» مأموریت های زیادی را به انجام رسانید. 

شیرآقایی خاطره اولین پرواز علاقمند شدنش به خلبانی را چنین روایت کرده است: «انگار دنیا را به من داده‌اند. به اتفاق خلبان، کمک خلبان و مکانسین سوار هواپیما شدیم. کمربندها را بستیم و هواپیما خیلی آهسته روی باند حرکت کرد و از زمین بلند شد. به زیر پایم نگاه می‌کردم. زمین لحظه به لحظه کوچک‌تر می‌شد. از خاک می‌گسستیم و به آسمان می‌پیوستیم. نخستین باری بود که در عمرم سوار هواپیما می‌شدم. هیجان و لذت خاصی داشت. از اینکه زیر پایم خالی بود، حس غریبی داشتم. البته دلهره و هراس هم بود. هواپیما رفت و تا ماهشهر و هندیجان دوری زدو از آن بالا، زمین و جاده و ساختمان‌ها زیر پایم کوچک بودند. حس خاصی پیدا کردم. دلم خواست من هم خلبان بودم و می‌توانستم پرواز کنم. نهال عشق به پرواز و خلبانی همان‌جا و در همان آسمان در دلم کاشته شد. بیسیم را در هوا هم امتحان کردیم و پس از ۴۵ دقیقه آمدیم روی باند فرودگاه آبادان نشستیم. پرواز خیلی به دلم چسبید. دیدم دنیای پرواز و خلبانی، دنیای دیگری است، جدا از دنیایی که من در ژاندارمری دارم. عاشق شدم؛ عاشق پرواز. با خودم گفتم: «عشقی بالاتر از عشق پرواز نیست.»» 

یا حسینی درباره انتخاب نام «پرواز روی خاک» برای عنوان کتاب توضیح داد: «این اسم دولایه دارد. خاک در اینجا نشان از وطن و ایران است و دوم به روایت خاطره ای از شیر آقایی برمی گردد که در نزدیکی سوسنگرد برای آن که در رادار دشمن دیده نشود در ارتفاع کمتر از ۲ متر و تقریبا روی خاک پرواز کرده است.» وی همچنین اضافه می کند: «این کتاب نخستین تجربه من در زمینه جنگ های هوایی و خلبانی است که تا ÷یش از در زمینه جنگ های زمینی و جنگ های دریایی تجربیاتی داشته ام.» 

فصل پایانی کتاب شامل عکس هایی از خلبان شیرآقایی از دوره گروهبانی او در ژاندارمری، دوره های آموزشی در امریکا و همراه با همرزمان در پایگاه ششم شکاری است. همچنین اسناد و گواهی دوره های مختلف آموزشی نیز در فصل گنجانده شده اند. 

کتاب «پرواز روی خاک» شامل خاطرات و زندگی نامه خلبان منوچهر شیرآقایی است که با تدوین سید قاسم یاحسینی و همت دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری بوشهر تولید شده و توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است. این کتاب در ۳۸۶ صفحه و شمارگان ۲۵۰۰ نسخه به چاپ رسیده و با قیمت ۸۹۰۰ تومان به فروش می رسد.


کد خبر: 50254

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfj0dt.w6dxtagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com