در گفتگو با هنرمندان مطرح شد؛
شورای حمایت باید از انواع نمایش اجتماعی، دینی، دفاع مقدس و نمایش ایرانی حمایت کند
24 مرداد 1391 ساعت 12:59
يكي از مهم ترين دغدغه هاي گروه هاي تئاتري پيش از روي صحنه رفتن نمايش شان، نحوه حمايت معاونت امور هنري از كار اجرايي شان است.
يكي از مهم ترين دغدغه هاي گروه هاي تئاتري پيش از روي صحنه رفتن نمايش شان، نحوه حمايت معاونت امور هنري از كار اجرايي شان است، حمايتي كه در سال هاي دور كمتر قاعده مند بود و به گفته هنرمندان اين عرصه، در برخي از اوقات دچار سليقه ها و گاه رابطه ها مي شد و در اين ميان گروه ها و هنرمندان مستقل از لحاظ حمايت مورد بي مهري قرار مي گرفتند. براي برطرف كردن اين ايراد بود كه بنابرتدبير معاونت امور هنري، شورايي به نام حمايت از آثار نمايشي شكل گرفت تا عدالت در مورد تمامي گروه ها رعايت شود. اين رويكرد نيز در برخي جاها منجر به سوء تفاهم ها شد تا اين كه قرار بر قاعده مندترشدن اين موضوع شد. شورای حمایت از آثار نمايشي مدتی مورد بحث و جدل محافل هنرمندان تئاتر بود. جدل هنرمندان به آیین نامه و نحوه کارکرد شورا در قبال حمایت از برخی از نمایش ها باز می گردد. به تازگی در آیین نامه و اعضای شورا تغییرات رخ داده که نوید دهنده اتفاقات خوب است. پس از این تغییرات اسامی چند نمایشی که تحت حمایت قرار گرفته اند، رسانه ای شد كه اين بار گروه گسترده تري مورد توجه قرار گرفت. مرور این نمایش ها نشان می دهد چتر حمایت گسترده و متنوع تر شده است. در این میان با چند تن از هنرمندانی که نمایش های آنان در شورای حمایت تایید شده گفت و گو کرده ایم. انعکاس آن را در این صفحه می خوانید.
مسیر تجربه کردن
نمایش «سیمرغ» نوشته محمد چرمشیر به کارگردانی کیومرث مرادی پس از مذاکره با شورای حمایت به تایید رسید و این نمایش شهریور ماه سال جاری در تالار چهارسو به روی صحنه می رود. مرادی آیین نامه شورای حمایت را چه در شکل و ظاهر فعلی و چه در گذشته نشانگر سیاست های معاونت امور هنری می داند که قصد دارد مسیر تئاتر را به آن شکلی که خودش می خواهد به تعالی برساند. وی می گوید: به طور طبیعی در هر دوره ای هر مدیری استراتژی و سیاست های خود را دارد، که در طول مسیر تجربه کردن آن به کم و کیف سیاست های خود پی می برد. این استاد دانشگاه می افزاید: بنابراین مدام در تلاش است تا شرایط مطلوب تری را چه در سیاست گذاری و چه در شکل اجرایی و عملی به وجود بیاورد. کارگردان نمایش «خانه» اظهار داشت: به وضوح شاهدیم که مدام با تغییرات انجام شده، تلاش می شود که مسیر حرکت درست تر و کامل تر شود. به این جهت اعتقاد دارم، هر دو آیین نامه مکمل یکدیگرند و آیین نامه دوم خودش را کامل تر کرده است. وی امیدوار است، در آینده نیز این آیین نامه کامل تر شود چون به اعتقاد او، اولا نیاز است، دوما مخاطبان هنر نمایش به همه گونه از تئاتر از ژانرهای گوناگون احتیاج دارند. مرادی در توضیح بیشتر گفت: به طور حتم باید آثار نمایشی بزرگ جهانی، تئاتر تجربی، تئاتر محیطی، تئاتر عروسکی، تئاتر دانشجویی و غیره را اجرا کنیم و در عین حال باید به نمایش های ایرانی، آیین ها و سنت های نمایشی نیز توجه کافی داشته باشیم. وی پیشنهاد می دهد، با دو گونه برنامه، طولانی مدت و کوتاه مدت چتر حمایت را مدام بازتر و متنوع تر کنیم.
حمایت از نمایش های خوب
«پرواز ۳۴۹ به زمین نشست» نوشته نغمه ثمینی به کارگردانی شیوا مسعودی نیز به زمین نشست و تحت حمایت قرار گرفت. مسعودی معتقد است، شورای حمایت باید از انواع نمایش اجتماعی، دینی، دفاع مقدس و نمایش ایرانی حمایت کند تا موجب بالا بردن سلیقه تماشاگر شود. وی می گوید: هنر چارچوب پذیر نیست. باید این تصور وجود داشته باشد که قشرهای متفاوت مخاطب تئاترند و این جریان باید برای همه علاقه مندان گسترده باشد. این استاد دانشگاه می افزاید: این حرکت به متنوع کردن تماشاگر نیز کمک می کند. به اعتقاد وی، در شیوه نامه اصلاح شده شورای حمایت شاهد حمایت از تعدادی نمایش خوب هستیم. مسعودی تاکید می کند: خوشبختانه نمایش هایی که در گذشته با مشکل مواجه بودند در این دوره تحت حمایت قرار گرفته اند و توضیح می دهد: گویا این شورا تلاش دارد به لحاظ کیفی از نمایش ها حمایت کند که تصمیم خوبی است. کارگردان نمایش «کلاغ» با بیان این که نمایش با کیفیت است که موجب بالا بردن سلیقه مخاطب و در نهایت افزایش تماشاگران در هر حوزه خاص می شود، اظهار داشت: نمایش هایی با موضوعات اجتماعی برای حال حاضر جامعه بهتر است. اهمیت و بها دادن به این گونه نمایشی موجب می شود ارتباط نزدیک تری با تماشاگران امروز جامعه برقرار شود. وی با قدردانی از تغییر نگرش شورای حمایت در انتخاب آثار گفت: شاید بهتر باشد مبلغی که توسط کارگروه تخصصی با توجه به دکور، بازیگر و مباحث دیگر در نظر گرفته می شود توسط شورا هم تایید شود. مسعودی می گوید: به نظر می رسد در حال حاضر نمایش هایی که توسط کارگروه تخصصی تصویب می شوند به دلیلی که گفته می شود به بودجه کلی تئاتر بازمی گردد توسط شورای حمایت کسر می گردد که اتفاق نگران کننده ای است و کارگردان و هنرمندان را در شرایط دشواری قرار می دهد.
برنامه دراز مدت
کارگردان دیگری که نمایش او با عنوان «همسایه ات را دوست بدار» نوشته زهرا گیلوایی رفیعی مورد تایید شواری حمایت قرار گرفته است رضا حامدی خواه است. این کارگردان تئاتر تعیین ضوابط و مقررات برای هر حرکتی را خوب می داند به شرط آن که گذرا نباشد. وی می گوید: در دو یا سه دهه اخیر که در حوزه تئاتر مشغول به فعالیت بوده وهستم بارها آیین نامه و قانونی تعیین شده ولی بسیار گذرا به آن عمل شده و در حقیقت بعد از مدتی اجرای آن منتفی شده است. حامدی خواه می افزاید: این ناراحتی وجود دارد که با تغییر مدیران طرح ها دیگر تضمین اجرایی ندارند. او معتقد است، شورای حمایت باید مانند مباحث اقتصادی برنامه دراز مدتی برای برنامه های خود داشته باشد. او امیدوار است، آیین نامه و شرایط جدید شورای حمایت به طور واقعی تضمین اجرایی داشته باشد و با ساز و کاری تعریف شود که با تغییر مدیران از بین نرود. این کارگردان تاکید می کند، اگر این آیین نامه به صورت قانون درآید دیگران نمی توانند آن را منتفی کنند. وی با این قضیه موافق است که باید از بدنه تئاتر حمایت شود و تمام سلایق و طیف های فکری نمایش چون طنز، اجتماعی و دفاع مقدس را دربرگیرد. حامدی خواه توضیح می دهد: به عنوان نمونه اگر فقط درباره تئاتر دفاع مقدس کار شود ظلمی به این نوع نمایش خواهد شد. ولی اگر همه طیف های فکری حمایت شوند کل تئاتر حمایت شده است. وی این اتفاق را مبارک می داند و می افزاید: منتظریم نتیجه آن را ببینیم. ازعنوان شورای حمایت نیز مشخص است که برای حمایت آمده و می خواهند حامی هنر تئاتر باشد. به اعتقاد وی، نباید نمایش را از دیگر مباحث هنری چون سینما و تلویزیون جدا کرد. تئاتر همیشه یک نوع سرمایه گذاری برای فرهنگ و هنر بوده و هست.
فعل مثبت
نمایش دیگری که تایید شورای حمایت را گرفته است «نظمیه زنان» نوشته و کار اصغر خلیلی محسوب می شود که در تالار قشقایی به روی صحنه خواهد رفت. این کارگردان نیز کلیت و نفس این حرکت که از یک اثر هنری در هر قالبی حمایت می شود را فعل مثبتی می داند. به اعتقاد خلیلی، این حمایت چه یک قدم باشد و چه ده قدم قابل ارزش است. اما نباید بین این که نمایش ایرانی است و یا خارجی تفاوتی قایل شد مهم کیفیت است که برای حمایت باید مدنظر داشت. وی می گوید: باید برای حمایت از همه گونه نمایش درخور شان و ارزش عینک یکسان سازی در نظر گرفته شود و مرزبندی دراین زمینه وجود نداشته باشد. خلیلی می گوید: شاهدیم، اسامی نمایش های مورد حمایت رسانه ای می شود که این اتفاق بسیار مهم است و از این جهت خرسندم. به اعتقاد وی، این حرکت اثر نمایشی را به وجود می آورد چون در سینما وقتی فیلمی پروانه نمایش می گیرد و خبر آن رسانه ای می شود ناخودآگاه منتظر اتفاقی هستیم. خلیلی حمایت از نمایش های که در شهرستان ها تولید می شود را نیز حرکت ارزشمندی دانست که به طور حتم به دلسوزی مسوولان باز می گردد. وی می گوید: نکته مهم گفته نشده درباره شورای حمایت به این موضوع برمی گردد که این شورا باید به نوعی موجب تسریع اجرای عمومی نمایش ها شود نه این که در آخرین مرحله وارد بحث شود و تمام مسایل را معطوف به خود کند. وی توضیح می دهد: این حرف به این معناست که اعلام حمایت همزمان با تصویب متن صورت بگیرد تا شرایط دیگر مانند هماهنگی با تالارها را، در آخرین مراحل تحت شعاع خود قرار ندهد.
کد خبر: 44954
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfj1dj.w6djtagiiw.html