با حضور وزيران فرهنگ ايران و لبنان؛
نخستين هفتهي فرهنگي ايران در بيروت افتتاح شد
14 تير 1391 ساعت 13:47
نخستين هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در مراسمي با حضور سيدمحمد حسيني ـ وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ـ مهندس غابي ليون ـ وزير فرهنگ لبنان ـ جمعي از اهل فرهنگ و ادب و هنردوستان لبناني در سالن اجتماعات قصير يونسكوي بيروت افتتاح شد.
در ابتداي اين مراسم، سيدمحمدحسين رييسزاده ـ رايزن فرهنگي جمهوري اسلامي ايران ـ در سخناني با اشاره به نقش تاريخي لبنان در ميدان فرهنگ و هنر و انديشه، اظهار كرد: برگزاري اين هفته فرهنگي كه نخستين هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در لبنان است، بيانگر متانت روابط پويا ميان اهالي فرهنگ، هنر و انديشه دو كشور است.
او افزود: در اين هفته فرهنگي شاهد برنامههايي خواهيم بود كه منعكسكننده پويايي و ابداع در زمينههاي علمي، هنري از جمله موسيقي و سينما در ايران است و اميدواريم منجر به تحكيم بيش از پيش همكاري دو كشور شود.
رايزن فرهنگي ايران عنوان كرد: برپايي اين هفته فرهنگي در لحظات حساس كنوني، دلالت بر عمق مسؤوليت مشترك دو ملّت در مقابله با حجم عظيم چالشها دارد و در مقدمه اين مسؤوليت مشترك، ضرورت تأكيد بر فرهنگ وحدت و مقاومت و بستن مسير موجهاي هيمنه، اشغال و فتنه داخلي قرار دارد. بدون شك، رشد ابداع و تقويت فرهنگ ارتباط مبتني بر تعقّل و اخلاق و حس مسؤوليت نسبت به ملتهايمان، به نظر ما بهترين راه در روند رويارويي با قدرتهاي استكباري و هيمنه در منطقه و دنياست.
رييسزاده در ادامه با اشاره به اينكه قدرتهاي استكباري علاوه بر سيطره بر مقدّرات اقتصادي و سياسي، به طور اساسي در پي سيطره بر بنيان فرهنگي، معنوي و اخلاقي ملتها هستند تا فرهنگ استكبار، فرهنگ حاكم شود، افزود: ما در جمهوري اسلامي ايران به اين موضوع واقف بوده و دائماً نسبت به اين قضيه هشدار و آگاهي ميدهيم.
او در پايان ابراز اميدواري كرد كه هفته فرهنگي، مناسبتي براي تحكيم وحدت و روزهاي هفته فرهنگي انگيزشي براي ابداع فرهنگي، فكري و هنري و پايگاهي براي استمرار همكاري دو كشور باشد.
غابي ليون ـ وزير فرهنگ لبنان ـ نيز در سخناني ضمن ابراز خشنودي از برگزاري هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در لبنان، غنا و پرباري فرهنگ و هنر ايران در طول تاريخ را مورد اشاره قرار داد و بر روابط تاريخي و تبادل فرهنگي و هنري دو كشور مروري كرد.
او همچنين با تأكيد بر اهميت فعّالسازي روابط و تبادل فرهنگي، ابراز اميدوار كرد، هفته فرهنگي لبنان در ايران در آينده نزديك برگزار شود.
سيدمحمد حسيني ـ وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ـ هم در سخناني با تشكر و قدرداني از برگزاركنندگان هفته فرهنگي و اشاره به سابقه تاريخي روابط فرهنگي و علمي ايران و لبنان، افزود: امروزه ما نيازمند شناخت وضعيت موجودمان و تلاش براي تحوّل آن به سوي آيندهاي هستيم كه فرهنگ بالاتر از همه چيز قرار بگيرد. فرهنگ تنها چيزي است كه بر مظاهر منفي در روابط ميان كشورها و ملتها چيره ميشود و هر آنگاه ابرهاي سياه در اين روابط جمع شد، به فرهنگ روي ميآوريم، به اعتبار اينكه تنها عامل توانا بر پاكسازي اين ابرهاي تيره است تا حقيقت بر دلها بتابد و از نور، زيبايي، دانش و الگوهاي برتر پُرش كند.
او خاطرنشان كرد: فرهنگ در نظام تمدني ما، امري لوكس و سرگمكننده نيست؛ بلكه طرحي براي برانگيختن انسان به ابداع تمدّني در همه زمينههاست. اگر فهم ما از فرهنگ چنين باشد كه فرهنگ معجوني فكري، روحي و عاطفي براي هدايت حركت جمعي بشر به سوي هدفي معين است، ميتوانيم بگوييم والايي فرهنگي يعني بسيج توان امت به سوي تحقّق اهداف انساني در تمامي مجالهاي زندگي. فرهنگي كه بر جوامع عربي و ايران طي چند قرن از قرن اول هجري تا امروز حاكم بوده، دليل وحدت امّت و حركت امت به سوي تثبيت هويت و اثبات وجود در جهان بشريت است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با تأكيد بر ضرورت به روزسازي زبان فرهنگ و هنر، افزود: اگر بتوانيم فرهنگمان را بهخوبي متبلور ساخته و به آن ايمان بياوريم، ميتوانيم بر بسياري از مشكلات و حالات عقبماندگي در جهان اسلام غلبه كنيم.
حسيني در بخش ديگري از سخنان خود با يادآوري نقش مشترك ايرانيان و اعراب در غنيسازي و تعميق و نشر فرهنگ و تمدن اسلامي، افزود: فزوني تعداد كتابهاي نويسندگان لبناني ترجمهشده به فارسي و تعداد زياد پاياننامههاي تحصيلي دانشگاههاي ايران با موضوع لبنان، بيانگر حضور گسترده لبنان در ايران است و لذا جاي تعجب نيست اگر بدانيم رهبر معظم انقلاب حضرت آيتالله خامنهاي در آغاز حيات فرهنگي خود كتاب الاجنحة المتكسرة (بالهاي شكسته) جبران خليل جبران را به فارسي ترجمه كردهاند همچنين برخي آثار جبران خليل خبران، ميخائيل نعيمه، ايليا ابيماضي، بشاره الخوري، شكيب ارسلان، خليل مطران و تعدادي ديگر از ادبا و شعراي لبناني به فارسي ترجمه و بارها چاپ شده است. همانطور كه آنچه اساتيد دانشگاههاي لبنان از ادبيات فارسي به عربي ترجمه كردهاند، نشان از حضور سعدي، حافظ، خيام و ساير بزرگان ايران در لبنان دارد. اين غناي موجودي فرهنگي در روابط ايران و لبنان را ميتوان براي تبلور فرهنگ تمدني بهكار گرفت تا عزّت و كرامت را به امّت ما برگرداند و پاياني باشد بر آنچه در منطقه و جهان براي نابودي هويت و حذف شخصيت تمدني ما صورت ميگيرد.
او در پايان اظهار اميدواري كرد كه اين هفته فرهنگي، خاستگاهي باشد براي ساختاري تمدني كه آنچه را در پي آن هستيم، محقّق سازد.
در ادامه مراسم، جائزه دكتر طريف خالدي، پژوهشگر فلسطيني مقيم لبنان و استاد مطالعات اسلامي دانشگاه آمريكايي بيروت كه برنده جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران شده بود و به دلايلي امكان سفر به ايران و دريافت جايزه در مراسم ويژه آن را نيافته بود، جايزهاش توسط وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و در حضور وزير فرهنگ لبنان، سفير جمهوري اسلامي ايران و رايزن فرهنگي اهدا شد. سپس گروه موسيقي سنتي روحافزا از اصفهان قطعاتي از موسيقي اصلي ايراني را اجرا كرد.
بخش پاياني مراسم، افتتاح بخش نمايشگاهي بود كه با حضور وزيران فرهنگ دو كشور و ساير حاضران انجام شد و از قسمتهاي مختلف نمايشگاهي بازديد و در هر قسمت توضيحات ضروري ارائه شد.
بخش نمايشگاهي هفته فرهنگي مشتمل بر ارائه نمونه آثار هنرمندان اصفهاني در رشتههاي خوشنويسي، نقاشيخط، تذهيب، نگارگري، ميناكاري، قلمزني، قلمكاري،فيروزهكوبي، مليلهسازي، معرق چوب، فرش، نقاشي و عكاسي است كه در دو گالري بهنمايش گذاشته شدهاند. علاوه بر اين، گروه تواشيح اصفهان و گروه موسيقي سنتي روحافزا از اصفهان برنامههاي متعددي را در مكانهاي مختلف لبنان در طول هفته فرهنگي اجرا خواهند كرد.
از ديگر برنامههاي هفته فرهنگي، نمايش دو فيلم يك حبه قند كار ميركريمي و مرگ سفيد كار آتش زمزم با زيرنويس عربي است كه در چهار سالن مختلف به نمايش در خواهند آمد. مراسم افتتاح هفته فرهنگي از سوي دو كانال ماهوارهيي المنار و NBN پخش مستقيم ميشد.
کد خبر: 42983
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfm1dj.w6d0cagiiw.html