مومنی در جشن ثبت جهانی کاخ گلستان؛
حوزهی ثبت مواریث مادی یا ملموس حوزهی رقابت است
17 تير 1392 ساعت 10:48
معاون میراث فرهنگی گفت: ثبت جهانی کاخ گلستان نشانگر«نبوغ بشری» و «فرهنگ والای یک ملت کهن» است که به همهی دنیا معرفی شدهاند.
به گزارش هنرنیوز، معاون میراث فرهنگی در آیین جشن ثبت جهانی کاخ گلستان که شامگاه یكشنبه در كاخ گلستان برگزار شد، با تاکید بر این که کارنامهی ایران در حوزهی ثبت جهانی کارنامهای درخشان است، تصریح کرد: در حوزهی میراث فرهنگی معنوی، رقم مواریث ثبت جهانی شده، از صفر به ده افزایش داشته است و در حوزهی میراث فرهنگی مادی، توانستهایم این رقم را از هفت به شانزده ارتقا دهیم.
آتوسا مومنی بیان کرد: در هر دو حوزه بارها، پروندههای ثبتی کشورمان از سوی متخصان مرکز میراث جهانی و بخش میراث فرهنگی معنوی یونسکو، از حیث غنای شکلی و محتوایی ستوده شدهاند و این میسر نشده، مگر با حضور فعال همکاران متخصصمان در کارگاهها، اجلاسها و کنفرانسهای تخصصی که در جریان آنها ظرفیتهای بیکران ایران از سویی و توان بالای علمی کارشناسان از سوی دیگر، برجهان آشکار شده است.
او تأکید کرد: گردهمایی برای این جشن با هدف نکوداشت موفقیتی دانست که مدتی پیش در این حوزه برای کشور حاصل شده است.
مومنی بیان کرد: سخن از «ثبت مجموعهی تاریخ – فرهنگی کاخ گلستان» در فهرست میراث جهانی یونسکو است، که در جریان اجلاس سال ۲۰۱۳ کمیتهی میراث جهانی، در روز یکشنبه دوم تیر ماه ۱۳۹۲، در کشور کامبوج برگزار شد.
او افزود: حوزهی ثبت مواریث مادی یا ملموس، برخلاف حوزهی ثبت میراث معنوی یا ناملموس، حوزهی رقابت است.
وی گفت: لازمهی ثبت جهانی، در این عرصه، آن است که ارزش برجستهی جهانی اثر به اثبات برسد و این به آن معناست که پروندهی ثبتی بتواند، به گونهای علمی اثبات کند که اثر در عرصهای که برای ثبت معرفی شده، از برترین صفات در میان آثار رقیب برخوردار است، به طوری که هیچ یک از آن آثار رقیب را نتوان به جای آن به ثبت رساند.
معاون میراث فرهنگی با اعلام این که تا کنون ۱۶ عدد از آثار این چنینی از ایران در ۲۶ فضای کالبدی، در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاند، تصریح کرد: این اتفاق نشانگر«نبوغ بشری» و «فرهنگ والای یک ملت کهن» است که به همهی دنیا معرفی شدهاند، از این به بعد نیز معاونت میراث فرهنگی وظیفهی خود میداند که روند موفق ثبتهای جهانی را، همچنان با قدرت، پیگیری کند، تا هر سال و به دنبال هر نشست از یونسکو، شمار بیشتری از این مواریث به ثبت برسانیم.
وی بیان کرد: ثبت جهانی فضایی برای شناساندن ظرفیتهای منحصر به فرد فرهنگی ایران به دنیا که باعث تقویت شناختی و اصولی، نسبت به فرهنگ غنی ایران در دورهی پرتلاطم تضادهای فرهنگی معاصر است
مومنی توضیح داد:ثبت جهانی تلاشی است برای تهیه و تدوین لیستی جهانی از مواریث برجستهی بشری، به منظور انتقال مناسب آنها به نسلهای آینده، همچنین این اتفاق زمینهساز برنامهریزی و اجرای سیاستهای توسعهای گوناگونی است که پیآمد آنها میتواند تولد توسعهی پایدار کشورمان در عرصهی فرهنگ باشد.
وی با تأکید بر این که ثبت جهانی کاخ گلستان شانزدهمین ثبت کشور ایران و نخستین ثبت جهانی در قلب پایتخت کشور است، افزود: اثبات ارزش برجستهی جهانی یک اثر در قلب یک کلان شهر که به سرعت در عرصهی مدرنیته به پیش میرود، کاری بسیار دشوار و مستلزم تدابیر تخصصی و عینی و اجرایی است.
مومنی گفت: اهمیت این مطلب را هنگامی متوجه میشویم که بدانیم سال گذشته، اقدامی مشابه از سوی کشور روسیه (میزبان اجلاس همان سال در حوزهی ثبت جهانی)، برای ثبت «کاخ کرملین« انجام شد که با شکست مواجه شد.
معاون میراث فرهنگی تأکید کرد: ثبت موفق کاخ گلستان در مرحلهی نخست عاملی برای حفظ عرصه و حریم آن در قلب کلان شهر تهران، و در تعامل با همهی ارگانهای متولی توسعهیِ شهری است.
وی اظهار کرد:این ثبت به بررسی و اقتدار و با دفاع علمی و کارشناسی تحقق پذیرفت.
مومنی بیان کرد: این مجموعهی ارزشمند را موزهی دوران قاجار نامیدهایم چون اوج فعالیت آن در این دوره بوده است و معماری تلفیقی چند ملیتی آن به هیچ وجه هویت ایرانی آن را مخدوش نکرده است.
وی افزود: گردهم آمدن شاهکارهایی در حوزهی تزئینات وابسته به معماری در آن شکل گرفته است و شماری از آثار برجستهی هنر ایرانی و برخی از وقایع تلخ و شیرین در پیشینهی تاریخی ایران در این مجموعهی جهانی رخ داده است.
او گفت: کاخ گلستان نمونهای از نبوغ بشری در ساخت بناهای منحصر به فرد، فضایی برای تبادل ارزشهای انسانی در یک دورهی خاص و در یک محدودهی فرهنگی منحصر به فرد است که به واسطهی آنها پیشرفتهایی در زمینههای معماری فناوری، هنرهای یادمانی، برنامه ریزی شهری، و طراحی منظر حاصل شدهاند.
معاون میراث فرهنگی تصریح کرد: کاخ گلستان گواهی است استثنایی از سنتی فرهنگی و تمدنی متمایز و نمونهای برجسته از گونههایی خاص از بنا، معماری و منظر که شاخصهای آن مرحلهای ویژه و مهم از تاریخ بشر است.
وی تاکید کرد: ثبت پایان کار نیست، نقطهی آغاز روندی طولانی و به غایت علمی و تخصصی است که به «پاسداری» از اثر ثبت شده میانجامد.
کد خبر: 60703
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfmedv.w6dxxagiiw.html