در دومين نشست هيئت مديره خانه تئاتر؛
شاه آبادي: وظيفه ما ايجاد انگيزه براي حضور فعالانه هنرمندان تئاتر است
8 تير 1390 ساعت 14:18
دومين نشست هم انديشي هيئت مديره خانه تئاتر با معاون امور هنري وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي بعد از ظهر روز سه شنبه 7 تيرماه در سالن جلسات معاونت امور هنري برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومي معاونت امور هنري در اين نشست علاوه بر اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر و معاون امور هنري ، استاد عزت ا... انتظامي پيشكسوت عرصه هنر هاي نمايشي ايران (آقاي بازيگر ) ، حسين مسافر آستانه مدير كل هنرهاي نمايشي ، سيد عباس عظيمي مشاور اجرايي ، رمضانعلي حيدري خليلي مشاور نظارت و برنامه ريزي معاونت هنري ، مجيد امرايي مدير روابط عمومي معاونت هنري و محمد حمزه زاده رئيس انجمن هنرهاي نمايشي نيز حضور داشتند.
در ابتداي اين نشست حميد شاه آبادي ضمن عرض خير مقدم به اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر از استاد انتظامي درخواست كرد به رسم كسوت جلسه با صحبت هاي ايشان آغاز شود.
استاد عزت الله انتظامي در ابتدا با اظهار خرسندي از اينكه اهالي تئاتر در هر شرايطي به كارشان ادامه مي دهند گفت: مسئولين ما بايد هنر مشكل تئاتر را با ديگر هنرها مقايسه كنند تا به لزوم تحول مالي در تئاتر و بودجه اندك اين هنر پي ببرند .
وي افزود : تئاتر يك حركت اثرگذار اجتماعي است و با وجود امكانات كم همچنان تماشاگران از اين هنر استقبال مي كنند و همين بايد انگيزه اي شود تا حداقل شرايط زندگي اوليه تئاتري ها برآورده شود .
اين هنرمند تئاتر در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به استقبال تماشاگران از برخي از نمايش ها گفت: مردم تئاتر را دوست دارند و مشكلات را تشخيص مي دهند به همين جهت انتظار دارند برخي از مشكلاتشان در نمايش ها انعكاس پيدا كند . اين در حالي است كه برخي كنترل ها نمايش ها را از قدرت مي اندازد.
در ادامه اين نشست ايرج راد مدير عامل خانه تئاتر با تشكر از اقدامات مثبتي كه به تازگي در فضاي تئاتر كشور صورت گرفته گفت: مسائلي همچون بودجه مستقل تئاتر شهر ، تعلق گرفتن 20 درصد از بودجه گروه هنگام آغاز تمرين ، شوراي تئاتر شهر براي انتخاب نمايش هاي حرفه اي ارزشمند است و از جمله اقدامات مثبت اين روزها است .
وي تفكيك و ساماندهي گروه هاي تئاتري به صورت حرفه اي و نيمه حرفه اي يا آماتور را از جمله ضروريات تئاتر دانست و افزود: همانطور كه تئاتر حرفه اي ما داراي پايگاهي مثل تئاتر شهر است تئاتر نيمه حرفه اي، آماتوري و دانشگاهي ما هم بايد داراي مكان مشخص خود باشد كه من دو سالن تالار محراب را براي نمايش ها نيمه حرفه اي پيشنهاد مي دهم تا اين نوع نمايش ها هم داراي پايگاه خود شوند و در مكاني تمركز داشته باشند.
در ادامه راد به برخي از بندهاي تقاضاهاي 12 ماده اي خانه تئاتر از معاونت امور هنري اشاره كرد و خواهان روشنگري در ارتباط با شيوه نامه شوراي حمايت از آثار شد .
مدير عامل خانه تئاتر در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به در نظرگرفتن حداقل هاي دستمزدي براي هنرمندان گفت : هنرمند بايد حداقل دستمزد خود را بداند تا دلهره گيشه نداشته باشد . تقاضاي ما در اين حيطه اين است كه موراد در نظر گرفته شده براي كف دستمزد در نظر گرفته شود تا براي هنرمندان هميشه رغبت كار كردن وجود داشته باشد.
وي افزود: ما بايد به دنبال ارزش و اعتبار هنرمندان باشيم كه فكر مي كنم با اين شيوه حمايت و محاسبه موجود در شيوه نامه حمايت از آثار كمي به اعتبار هنرمندان لطمه مي خورد.
در ادامه اين نشست حسين مسافرآستانه - مدير كل هنرهاي نمايشي- با تشكر از معاون امور هنري و اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر در برپايي اين نشست گفت : اميدوارم با استمرار اين جلسات بتوانيم از نقطه نظرات در مورد مديريت تئاتر فاصله نگيريم و از اين تاريخ به بعد بتوانيم با برنامه ريزي معاونت امور هنري اين نقطه نظرات را اجرايي كنيم .
مسافرآستانه در ابتداي سخنان خود با انتقاد از برخي رسانه ها در انعكاس نامطلوب برخي از واقعيت هاي تئاتر گفت: يكي از مسائل مشترك بين مديريت تئاتر كشور و هيئت مديره خانه تئاتر كمبود بودجه تئاتر است كه متاسفانه در يك ماه اخير برخي از رسانه ها با مصاحبه با نمايندگان مجلس و ديگر مسئولين همين بودجه را هم زير سوال برده اند . من خواهش مي كنم از اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر كه در برابر اين مسئله موضع بگيرند.
مديركل هنرهاي نمايشي در ادامه با اشاره به شيوه نامه شوراي حمايت از آثار گفت : خروجي فكر شيوه نامه اين است كه با توجه به بودجه اندك تئاتر به هر ميزان كه ممكن است بيشتر از سقف تعيين شده دستمزد را براي عوامل يك نمايش در نظر بگيريم . در واقع حالا كه بودجه تئاتر به اندازه انتظار ما افزايش پيدا نكرده است ما با طرح شيوه نامه مي توانيم تنها مقدار كمي به دستمزدها اضافه كنيم .
مسافرآستانه در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به كمبود فضاهاي سخت افزاري و موانع موجود براي تحقق اين امر گفت : ما در اين بخش موانع دولتي داريم به شكلي كه در اين زمينه نمي توانيم تصميم گيرنده باشيم . اگر در دوره اي سالن هايي به مجموعه تئاترشهر اضافه شد با منابع غيردولتي صورت گرفت. اين در حالي است كه ما 53 فضاي غير سالني (فضاي تعريف شده تئاتر خياباني ) را براي نمايش هايي كه اين قابليت را دارند تعريف كرده ايم .
اين مقام مسئول با اشاره به تقسيم بندي فضاي تئاتر به حرفه اي و غير حرفه اي گفت: من شخصاً مخالف اين طرح نيستم بلكه مخالف اين امر هستم كه مركز هنرهاي نمايشي درگير اين ماجرا شود زيرا اين مشكلات عديده اي را براي اين مركز به همراه خواهد داشت.
مسافرآستانه در پايان با اشاره به آيين نامه شوراي حمايت گفت : تا به امروز هيچ يك از نمايش هايي كه بر اساس آيين نامه قرارداد بسته اند نه تنها كمتر از سقف تعيين شده در قرارداد تيپ دستمزد دريافت نكرده اند بلكه در بسياري موارد دستمزد بيشتري هم دريافت كرده اند.
در ادامه اين نشست دكتر حميد شاه آبادي - معاون امور هنري - با تشكر از استاد انتظامي و اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر گفت : دغدغه هاي شما دغدغه هاي هر ذهن منصفي است كه مسائل تئاتر را دنبال مي كند و اين رشته را با هنرهاي ديگر مثل سينما مقايسه مي كند . علت يابي اين مسئله وظيفه ماست كه همه دراين زمينه تلاش چنداني نكرده ايم.
شاه آبادي رفع مشكلات زيرساختي و بسترهاي موجود براي ارتقاي هنر تئاتر را مسئله مهمي دانست و افزود: ما بايد توجه كنيم چقدر مسئولين فرهنگي با مشكلات اين حوزه آشنا هستند كه بتوانند اين مشكلات زير ساختي را برطرف كنند . من از سال گذشته جلسات متعددي با اهالي تئاتر داشته ام كه اين گله مندي براي خود من محفوظ است كه چرا مسائل مطرح شده در جلسه اول هم انديشي با اعضاي هيئت مديره پيگيري نشد.
وي افزود: همين بودجه اندك كه از ابتدا ظرف كوچكي براي آن در نظر گرفته شده در دولت هاي نهم و دهم دو برابر شده است. در بحث بودجه امسال هم با وجود آنكه اين بودجه از رقم 10 ميلياردي به 14 ميليارد ارتقاء پيدا كرد باز هم خود ما از مبلغ كم آن ناراضي هستيم .
معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي از دو رويكرد در ارتباط با بودجه تئاتر صحبت به ميان آورد و گفت: نگاه اول نگاه حداقلي است كه اين ادامه كار با همان روش هاي گذشته است و محدود كردن بودجه به حلقه محدودي از افراد خاص است . نگاه دوم نگاه حداكثري است كه با در نظر گرفتن مواردي همچون بودجه اندك ، كمبود سالن هاي اختصاصي بايد از سالن هاي چند منظوره و حمايت ها ارگان هاي ديگر استفاده كنيم تا تعداد بيشتري از افراد را تحت پوشش خود قرار دهيم.
وي افزود: من احساس مي كنم ما براي اينكه به نقطه ايده آل برسيم بايد از ظرفيت هاي تئاتري بهره برداي حداكثري بكنيم.
شاه آبادي با اشاره به سند جامع هنري ايران 1404 گفت: پيش نويس اين طرح آماده است و ما همچنان به دنبال رفع نواقص آن هستيم. در اين طرح بسته سياستي جامع تئاتر تا پايان دولت دهم و در آينده مشخص شده است كه منابع مالي آن هم معين است.
اين مقام مسئول در مورد شوراي حمايت از آثار نيز گفت: در سال 88 از تعداد آثاري كه حمايت شده به اين صورت بوده است كه آثار به شوراي ساخت برده مي شده است و پس از توافق با مديركل دستمزد يك اثر تعيين مي شده است اين در حالي است كه با آيين نامه شوراي حمايت در سال 89 ما به جاي فرد ، شورا را قرار داديم و صورت دستمزدها تا زماني كه قاعده جديدي نداشته باشيم با قرارداد تيپ مقايسه مي شود.
وي با اشاره به وظيفه حمايتي دولت گفت: در يكسري از كارها دولت كارفرما است . دي سري ديگر از كارها مربوط به سالن هاي اختصاصي ماست كه ما وظيفه داريم مثل گذشته بودجه آنها را تامين كنيم و مابقي آثار نمايشي هستند كه ما از آنها حمايت مي كنيم .
وي با مقايسه فضاي درآمدزا سينما نسبت به تئاتر گفت: وظيفه ما شناخت انگيزه ها، تحريك آن و درگير ساختن آن است . به اين صورت كه اگر بودجه يك نمايش 50 ميليون است اگر اين نمايش توانست بيش از 50 درصد سالن خود را پر كند اين بودجه افزايش پيدا مي كند و اگر نتوانست مقدار محدودي از اين بودجه كاسته مي شود.
شاه آبادي در ادامه افزود: كار شوراي حمايت از آثار در مورد همه آثار همانند هم نيست و با توجه به سالن نمايش و نوع اثر تفاوت مي كند.
وي با اشاره به اين نكته كه گردش مالي تئاتر نبايد به بودجه 14 ميلياردي دولت محدود شود گفت: كمي صبوري داشته باشيم و به دوستاني كه كمتر از يك سال بار مسئوليت را به عهده داشته اند فضا بدهيم تا ان شاءا... تا بازده پاياني دولت دهم بتوانيم جنس مشكلات تئاتر تغيير كند ..
معاون امور هنري در بخش ديگري از سخنان خود شكل گيري تئاتر را منوط به شكل گيري رابطه گروه-مخاطب دانست و افزود: گروه تئاتري اگر با مخاطب رابطه برقرار كرد مخاطب گروه را سر پا نگه مي دارد. وظيفه ما اين است كه بين گروه هاي تئاتري از اين جهت فرق بگذاريم.
وي با اشاره به اينكه قرار نيست شوكي به فضاي تئاتر وارد شود گفت: ما در عين حال وظيفه داريم فضاهاي غير تخصصي تئاتر را نيز درگير كنيم . بايد يك دوره آزمايشي اين كار را انجام دهيم تا نتيجه مشخص شود.
در اين جلسه 3 ساعته معاون امور هنري به همراه مديركل هنرهاي نمايشي به تمام ابهامات مطرح شده توسط اعضاي هيئت مديره خانه تئاتر پاسخ دادند و در پايان ضمن ابراز رضايت از برگزاري اين جلسه مقرر شد اين جلسات تا حصول نتايج مطلوب ادامه داشته باشد.
کد خبر: 29113
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfmyd0.w6d1yagiiw.html