بیتوجهی سینما به واقعه عاشورا/2
دروغ پردازی هالیوود در مورد ائمه اطهار(ع)
6 آذر 1391 ساعت 10:22
صنعت دروغ پردازی و خیالی سازی هالیوود هرچه دل اش می خواهد فیلم در خصوص ائمه اطهار(ع) و پیامبران دین اسلام می سازد و بعد ما وقتی دروغ پردازی آنها در سطح جهان رواج یافت تازه به فکر ساخت چنین فیلم هایی می افتیم.
بسیاری اعتقاد دارند که شرايط جامعه ایران از دهه ۶۰ تا همین الان که در دهه ۹۰ به سر می بریم مدام به لحاظ علایق و سلایق درحال تغيير است و مشكلات و دغدغه های آدم های جامعه ما هم نسبت به سالهای گذشته درحال عوض شدن است.
بنابراین نمی توان انتظار داشت که مثلا مخاطب سینمای ایران در زمانه کنونی با وجود دسترسی به انواع فیلم های در ژانرهای مختلف اعم از هالیوودی و بالیوودی تا سینمای اروپا وغیره از فیلمی مانند «سفیر» ساخته «فریبز صالح» که در سال ۱۳۶۱ ساخته شده استقبال خوبی داشته باشد. هر چند این فیلم با امکانات سینمایی دهه ۶۰ ساخته شده واگر امروز قرار می شد که این فیلم ساخته شود قطعا به لحاظ ساختار و امکانات فنی تغییرات اساسی پیدا می کرد.
سينما در همه دوران ها و در طول تاریخ خود همیشه بستری تاريخی مناسبی برای بازآفرینی تاریخ بوده است و بیشمار فیلم هایی که در مورد تاریخ ادیان الهی و تاریخ سرزمین های مختلف ساخته و در تاریخ سینما ماندگارشده اند. پس ما نیز باید از این پتانسیل در سینمای خود برای خلق فیلم های ماندگار در خصوص ائمه اطهار(ع)استفاده کنیم و این قدر منتظر این نباشیم که دیگران و به خصوص صنعت دروغ پردازی و خیالی سازی هالیوود هرچه دل اش خواست در خصوص ائمه اطهار(ع) و پیامبران دین اسلام فیلم خیالی بسازند و بعد ما وقتی دروغ پردازی آنها در سطح جهان رواج یافت تازه به فکر ساخت چنین فیلم هایی بیافتیم.
سینما به عنوان مهمترين رسانه اجتماعی هميشه وابستگی و نياز مهمی به مخاطب عام داشته است. پس نمی توان فقط در سینما برای مخاطب خاص فیلم ساخت و بخش عظیمی از دوام و ماندگاری سینما به مخاطب عام بستگی دارد ونمی توان بدون توجه به دغدغه های مخاطب عام به دوام سینما فکر کرد . در سینمای کشورمان عمده فیلم هایی که ساخته می شوند در درجه اول برای خوش آیند مخاطب عام است و بعد در درجه دوم نظر خواص و منتقدان برای یک فیلمساز اهمیت و ارزش پیدا می کند. اکثر تهیه کنندگان و کارگردانان سینمای ایران ترجیح می دهند به دلیل معادلاتی که در سینمای ایران وجود دارد ، دست به ساخت فیلم هایی بزنند که در درجه اول آثار پر فروشی باشند و در درجه دوم بتواند انبوه مخاطبان عام را به سینماها بکشاند. بنابراین یکی از علل بی توجهی به ساخت فیلم های تاریخی در سینمای کشورمان به این برمی گردد که تهیه کنندگان دوست دارند مخاطبان خود را از دست ندهند. هرچند تجربه ثابت کرده که اگر فیلم مناسبی در مورد تاریخ اسلام و دیگر ادیان الهی ساخته شود مورد توجه مخاطب قرار خواهد گرفت. ساخت فیلم هایی پرفروشی چون: «مریم مقدس» با موضوع زندگی حضرت مریم مادر گرامی حضرت عیسی (ع) در سال ۱۳۷۹ و «ملک سلیمان»در خصوص داستان زندگی حضرت سليمان نبی (ع) در سال ۱۳۸۷ هر دو به کارگردانی«شهریار بحرانی» نشان دهنده این نکته مهم است که مخاطب عام سینمای ایران اگر فیلم تاریخی مناسبی به غیر از تاریخ اسلام ساخته شود از دیدن آن استقبال می کند.
در خصوص تاریخ اسلام و زندگی امام شیعه و به خصوص در مورد عاشورا وقیام امام حسین (ع) تنها دو فیلمی که تا قبل از فیلم «روز رستاخیز» به کارگردانی «احمدرضا درویش» ساخته شده بود فیلم سینمایی«روزواقعه» با فیلمنامه ای از «بهرام بیضایی» و به کارگردانی «شهرم اسدی» بوده است در حالی که واقعه عاشورا و به شهادت رسیدن امام حسین (ع) و یارانش در دشت کربلا در جنگ با لشکر یزیدان در سینمای کشور ما می توانست دستمایه ساخت چندین فیلم سینمایی وسریال تلویزیونی شود اما فیلم «روز واقعه» که به شکل غیر مستقیم به داستان کربلا می پردازد و روایتی اززندگی جوان نصرانی و تازه مسلمان شده به نام «عبدالله»است که در اثر شنیدن ندائی كه او را به ياری فرا می خواند و وی به دنبال اين ندا بيابان به بيابان و واحه به واحه تا كربلا می تازد و سرانجام زمانی به كربلا می رسد كه عصر روز عاشورا است و«حقيقت» به زنجير کشیده شده است. وفیلم دوم «سفیر» به کارگردانی«فریبرز صالح» که در مورد «قيس ابن مسهر»، نماينده امام حسین (ع) است که با نامه ای برای سليمان خزاعی به طرف كوفه می رود. در راه به دست راهداران ابن زياد، والی كوفه، دستگير و به زندان افكنده می شود و با سخن رانی برعليه يزيد ابن زياد كه به خشم آمده او را از فراز ارک به زير انداخته وبه شهادت می رساند. شاید مناسب باشد که در اینجا به ذکر نکته مهمی اشاره کنیم که چه دلایل یا مضمونی بیش از همه باعث شده که در طول تاریخ سینمای کشورمان یک فیلم بتواند در اذهان مردم ماندگار و مورد توجه قرار گیرد.
ادامه دارد...
کد خبر: 49995
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcft1dj.w6d11agiiw.html