ويژه‌نامه‌ گردشگري در كتاب ماه علوم اجتماعي

10 مرداد 1389 ساعت 13:32


بيستمين و هشتمين شماره ماهنامه تخصصي اطلاع‌رساني، نقد و بررسي كتاب با عنوان «كتاب ماه علوم اجتماعي» ويژه‌ گردشگري از سوي خانه كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
به گزارش هنرنيوز به نقل ازايبنا، اين مجله، نشريه‌اي است كه با هدف اطلاع‌رساني و نقد و بررسي كتاب به صورت ماهانه منتشر مي‌شود. نشريه مي‌كوشد از طريق بحث و بررسي درباره رابطه متقابل كتاب و جامعه، چشم‌انداز گسترده‌تري از مسايل مربوط به كتاب‌هاي علوم اجتماعي را ترسيم كند و از اين طريق بين ناشران، دست‌اندركاران فني، پديدآورندگان، كتابداران، مخاطبان و ساير فعالان عرصه نشر، رابطه‌اي موثر ايجاد كند.
در بخش «سخني با خواننده» با عنوان «توسعه گردشگري؛ زمينه‌اي براي رونق اقتصادي» آمده است: «اصطلاح گردشگر، جهانگرد یا توریست (Tourist) برای اولین‌بار در قرن نوزدهم میلادی معمول گردید. در آن زمان اشراف‌زادگان فرانسه مي‌بایست برای تکمیل تحصیلات و کسب تجربه‌های لازم زندگی، اقدام به مسافرت نمایند. این افراد در آن زمان، توریست نامیده مي‌شدند و بعدها در فرانسه این اصطلاح در مورد کسانی بکار مي‌رفت که برای سرگرمی و وقت گذرانی و گردش به فرانسه سفر مي‌كردند. طبق تعریف سازمان ملل در سال 1963 توریست یا جهانگرد به کسانی اطلاق مي‌گردد که به منظور تفریح، گذراندن اوقات فراغت، استراحت، تجارت، بازدید از نقاط دینی، انجام امور پزشکی، درمانی و معالجه، ورزش، زیارت، دیدار از خانواده، ماموریت، شرکت در کنفرانس‌ها به کشوری غیر از کشور خود سفر کند؛ مشروط بر اینکه حداقل مدت اقامت او از 24 ساعت کمتر و از 3 ماه بیشتر نبوده و کسب و شغل و پيشه، هدف و مد نظر وی نباشد.
گردشگری بعدها با توجه به تحولات مهم اقتصادی و اجتماعی توسعه یافت و به یک صنعت پرقدرت در جهان تبدیل شد.
ظهور گردشگری به عنوان یک صنعت؛ درآمدزایی، اشتغال‌زایی و توسعه امکانات را برای بسیاری از کشورها به همراه داشت که کشور ما نیز از این امر مستثنی نیست...
کشور ما ایران، از لحاظ وجود جاذبه‌های طبیعی و تنوع اقلیمی، جزء پنج کشور اول دنیا محسوب مي‌شود و نیز از لحاظ دارا بودن آثار و جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی جزء 10 کشور برتر دنیا است. این امر نمایانگر قابلیت‌های دستیابی به منابع غنی ثروت و رونق اقتصادی به واسطه صنعت توریسم است. این موضوع در برنامه‌های توسعه و حتی سند چشم‌‌انداز جمهوري اسلامي ايران نیز پیش‌بینی شده است. اصلی‌ترین هدف تعیین شده در سند چشم‌‌انداز 20 ساله گردشگری کشور، دستیابی ایران به 20 میلیون گردشگر خارجی و سهم 5/1 درصدی ایران از بازار جهانی توریسم است. برای دستیابی به این امر و استفاده از قابلیت‌ها و امکانات مقتضی، باید از همه ظرفیت‌ها از جمله نیروی انسانی کارآمد بهره جست. این امر در عین بسترسازی کسب درآمد برای زمینه‌های مختلف صنعت گردشگری، مي‌تواند زمینه اشتغال‌زایی نیروی انسانی آماده کار را نیز فراهم سازد. امروزه در عرصه جهانی، افراد خلاق، نوآور و مبتکر به عنوان کارآفرینان اقتصادی، موجب تحولات بزرگی در زمینه‌های صنعتی، تولیدی و خدماتی شده‌‌اند؛ به‌گونه‌ای که از آنان نیز به عنوان قهرمانان ملی یاد مي‌شود. قطعا چرخ‌های توسعه اقتصادی همواره با توسعه کارآفرینی به حرکت درمی‌آید؛ و این امر در صنعت گردشگری امری در دسترس، زود بازده و امکان‌پذیر است...»
ماهنامه حاضر، در بخش ميزگرد، موضوع زمينه‌يابي مشاركت جامعه محلي در توسعه پايدار گردشگري را مورد نقد و بررسي قرار داده است.
اين ماهنامه در شماره جديد خود به معرفي و نقد كتاب‌هاي فارسي اقتصاد توريسم (دكتر محمدحسن ایماني خوشخو)، مباني برنامه‌ريزي صنعت گردشگري (حميد ضرغام بروجني)، توسعه گردشگري روستايي با رويكرد گردشگري پايدار (دكتر محمود ضيايي)، سرپرستي در صنعت مهمانداري (دكتر اسماعيل قادري)، درآمدي بر رويكردها در برنامه‌ريزي توسعه گردشگري؛ محلي، شهري و منطقه‌اي (مسلم شجاعي)، مقدمه‌اي بر ارتباط باستان‌شناسي و گردشگري فرهنگي (رضا نوري شادمهاني)، فرآيند مديريت جهانگردي (سيده زهرا رمضاني)، توريسم ورزشي (مائده بن) و جستاري در هنگام فراغت (مجتبي جاودان) مي‌پردازد.
در بخش معرفي و نقد كتاب‌هاي لاتين نيز كتاب‌هاي «جغرافياي گردشگري (دكتر محمدتقي رهنمايي)، موضوعاتي در مطالعات گردشگري فرهنگي (دكتر مريم نهاوندي)، بازاريابي توريستي (ابتهال زندي)، گردشگري بين‌المللي و برنامه‌ريزي (مژگان تراب احمدي)، توسعه بوم گردي، راهنماي مديران و برنامه‌ريزان حفظ محيط زيست، جلد نخست: آشنايي با بوم گردي (ويدا فرخ‌زاده كلخوران)، جامعه‌شناسي گردشگري (هدي ياسيني)، سياستگذاري جهانگردي (الهام بيات) و مقدمه‌اي بر برنامه‌ريزي و مديريت اكوتوريسم (حبيب راثي تهراني)» معرفي و بررسي شده‌اند.
ارزيابي فعاليت‌هاي بازاريابي بين‌المللي گردشگري صورت گرفته توسط سازمان‌هاي متولي گردشگري در ایران بعد از انقلاب اسلامي (ميثم موسايي، سيدمسعود ميرطالبي اقدم)، بررسي تطبيقي سايت‌هاي گردشگري ایران (فرناز جهانگيري) و پيوند صنعت فرهنگ و فرهنگ تن‌آسايي در جهان امروز (اميرحسين خان ديزجي) نيز مقالات اين شماره را تشكيل مي دهند.
در انتهاي اين شماره، گزیده پایان‌نامه‌های تدوین شده در حوزه گردشگری در دانشگاه‌های کشور و گزيده‌اي از منابع مرتبط با حوزه گردشگري در بخش اطلاع‌رسانی درج شده است.
همچنين لوح فشرده فهرست كتاب‌هاي منتشر شده خردادماه 1389 نيز ضميمه اين شماره ماهنامه است.
بيست و هشتمين شماره ماهنامه تخصصي اطلاع‌رساني «كتاب ماه علوم اجتماعي» ويژه گردشگري(2)، در 136 صفحه و بهاي 12000 ريال راهي بازار نشر شد.


کد خبر: 14335

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcftmdy.w6djmagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com