دفتر شعر محمدعلي بهمني در سو‌ره‌ي مهر منتشر مي‌شود

15 آذر 1389 ساعت 14:08


از نگاه بهمني؛ آنها كه هنوز غزل را يك قالب مي‌بينند با قالب درگريزند حال آنكه غزل فقط يك شكل نيست. اين شاعر مي‌گويد: اينكه غزل نمي‌تواند با تجربه‌ي امروز ما درگير باشد؛ يك تهمت جدي است زيرا هر شكلي از تجربه‌ي هنري مي‌تواند بيانگر اشكال پيرامونش باشد.
به گزارش هنر نیوز،محمدعلي بهمني‏، شاعر در گفتگو با ايلنا، از چاپ مجموعه شعر تازه‌اش خبر داد. نام اين دفتر شعر ”تنفس آزاد“ است و شامل سروده‌هاي اين شاعر در حوزه‌ي شعر آزاد است. وي گفت: پس از چاپ كتاب قبلي‌ام كه مجموعه غزلي به نام ”من زنده‌ام هنوز و غزل فكر مي‌كنم“ طي دو ماه شعرهاي تنفس آزاد را سرودم و اين تجربه‌ي جالبي بود.
بهمني در پاسخ به اين پرسش كه چه شد به سراغ شعر آزاد رفته است، گفت: من به سراغش نرفتم. اين تجربه‌اي بود كه به سراغ من آمد. در سال‌هاي گذشته هم چند مجموعه شعر آزاد داشته‌ام. ”اين خانه واژه‌هاي نسوزي دارد“ و همين طور مجموعه شعر ”در بي وزني“ كه در سال 1351 منتشر شده، تجربه‌هايي در حوزه‌ي شعر آزاد بوده‌اند. بهمني افزود: بخش‌هايي از كتاب ”شاعر شنيدني است“ نيز شامل شعر آزاد است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه تفاوت شعر آزاد و كلاسيك را در چه مي‌داند، گفت: از ديدگاه من تفاوتي ندارند. تنها شكل كار متفاوت است. در خود اثر است كه بايد اتفاقي بيافتد كه متفاوت شود. همچنين ديد شاعر است كه به شعر تفاوت مي‌بخشد. نه ژانر و شكل و عناصر و تمهيداتي از اين دست. در غزل هم مي‌شود متفاوت ديد.
اما به نظر مي‌رسد در غزل به علت ساختار دوتايي و سيطره‌ي وزن عناصري هم قرباني مي‌شود. بهمني در اين باره گفت: اين مسائل براي كسي مهم است كه با غزل زندگي دروني نكرده است. واقعيت اين نيست. آنهايي كه هنوز غزل را يك قالب مي‌بينند با قالب درگريزند. غزل فقط يك شكل نيست. اگرچه شكل مي‌تواند رهايي خودش را داشته باشد.
وي تاكيد كرد: شما در غزل‌هاي مولوي از آن استبداد وزني كه مي‌گوييد هيچ سراغي نمي‌توانيد بگيريد. او هر كاري كه مي‌خواسته كرده است و خب درعين حال از وزن هم خارج نيست. شاعراني مانند او حاكميت وزن را به چالش كشيده‌اند.
بهمني درباره‌ي وضعيت غزل امروز ايران و اينكه آيا اين تجربه‌ي هنري با تجربه‌ي ما از جهان مدرن سازگاري دارد يا نه، گفت: بسياري از جوان‌ها در شعر امروز، در حوزه‌ي غزل دست به تجربياتي زده‌اند كه مثال زدني است. اشعار اين جوانان نوعي فراروي بوده است. چرا با زندگي امروز ما سازگار نباشد.
بهمني تاكيد كرد: اساسا من فكر مي‌كنم اين يك تهمت جدي است. اينكه غزل نمي‌تواند با تجربه‌ي امروز ما درگير باشد را مي‌گويم. هر شكلي از تجربه‌ي هنري مي‌تواند بيانگر اشكال پيرامونش باشد.
از بهمني درباره‌ي وضعيت شعر امروز ايران پرسيديم و اينكه باتوجه به تجربيات دهه‌ي هفتاد، شعر ما در دهه‌اي كه گذشت چه مناسبتي با آن تجربيات برقرار كرده است، وي در پاسخ گفت: اين تفاوت‌ها را در يك زمان طولاني‌تر بايد ديد. چون هنوز جاذبه‌هايي از شعر دهه‌ي هشتاد با من است. اين جاذبه‌ها براي هر كسي كه امروز بخواهد در مقام اظهار نظر قرار بگيرد وجود دارد. به سختي بتوان از دل يك تجربه درباره‌ي آن حرف زد. اين جاذبه‌ها و اين در موقعيت تجربه قرار داشتن، داوري را به ناروايي مي‌كشاند. شايد هم بشود و من نتوانم.
وي در خاتمه افزود: اگرچه از نزديك نگاه كردن دقيق و جزئي است، از دور و با فاصله ديدن تماميت تجربه را به ما نشان مي‌دهد.


کد خبر: 20851

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfycd0.w6dxtagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com