نگاهی به نمایشگاه نقاشی هنرمند کم توان ذهنی؛

دست های کوچک؛ همت بلند

24 تير 1391 ساعت 14:35

نمایشگاهی از آثار محمد کاظم زاده هنرمند کم توان ذهنی در نگارخانه سین گشایش یافته است. ازین رو به این نمایشگاه نگاهی می اندازیم.



حتی کم توانی هم مانع هنر نیست. هنرمند در هر شرایط جسمی و روحی توان خلق اثر هنری را دارد. این نکته به راحتی از آثار محمد پیداست. نوجوانی که کم توانی ذهنی اش او را از قدم برداشتن در راه هنر باز نداشت. 

آثار محمد به گفته معلمش بیانی دلپذیر از اتفاقات روزمره اوست. مریم طاهریان فرد معلم نقاشی محمد که خود نیز به شکل حرفه ای با نقاشی ارتباط دارد؛ و شش سال است که در خانه محمد و در زمان نقاشی همراه اوست، این نوجوان را توانمند می داند. او در این باره می گوید: محمد بسیار سخت کوش و پر تلاش است.او با آن که از لحاظ ذهنی دچار مشکل بسیار بود؛ با پشتکار پدر و مادرش نقاشی را ادامه داد و موفق شد به نوعی بیان شخصی در نقاشی برسد. 

طاهری نیا می گوید: محمد الان بدون من هم می تواند کار کند. او دیگر به من نیازی ندارد. او کار خود را با پشتکار پیگیری می کند و پشتکار راه موفقیت اوست. 

این معام در سخنان خود به این نکته تأکید کرد که: نقاشی محمد را دگرگون کرد. هوش او به باور من با نقاشی بسیار متحول شد. روز های آغازین ارتباطم با او و در ابتدای نقاشی، حاظر نمی شد که رنگ ها و فرم ها به هم نزدیک شوند و به هم بچسبند. شاید این به علت طرد شدن محمد از محیط مدرسه بود. اما امروز محمد رنگ ها را بدون هیچ فاصله سفید یا سیاهی در کنار هم قرار می گیرند. حالا محمد به کمک نقاشی به دنیای آدم های عادی وارد شده. حالا با دیگران حرف می زند. لبخند می زند و تمجید آدم های اطرافش را تأیید می کند. 

مادر محمد زنی مهربان وصبور است. او در توصیف فرزندش می گوید: انگار محمد آمد تا ما متوجه شویم خداوند دنیایی دیگر به ما هدیه کرده است. خداوند مراقب ماست. خداوند کمکمان کرد که محمد را به دنیا نزدیک کنیم. محمد کم کم ما را به دنیای خود وارد کرد. در صورتی که ما قصد داشتیم او را به یک زندگی عادی دعوت کنیم. محمد ایمان ما را محکم کرد. حالا پس از گذشت ۲۰ سال از آن روز ها حس می کنم محمد حکمت خدا بود. گرچه بسیار سخت بود که با این موضوع کنار بیاییم اما خیلی زود محمد ما را به دنیای زیبا و زلال خود دعوت کرد. 

وقتی آثار محمد را مرور می کردم به این امر واقف شدم که هر کدام از آن ها دنیایی متفاوت است. پنجره ای زلال به جهانی که برایم آشنا بود. چیزی شبیه به رویاهای کودکی. اما به نوعی پختگی در آن پی بردم که بسیار عمیق بود. نوعی نگرش انتزاعی و بسیار پیشرفته و شاید فرامدرن در آن دیده می شد که شاید در آثار هم نسلانش نمی توان نشانه ای از این ظرافت ها یافت. 

در آثار محمد نوعی صفا و صمیمیت را می توان تشخیص داد. این صفای باطنی در آثار محمد دوره ای از صداقت کودکی را به یاد مخاطب دعوت می کند. بازدید کنندگان نمایشگاهش گرچه هیچ یک هم نسلانش نبودند اما به طرز شگفت آوری از دیدن آثار او لذت می بردند.
یکی از بستگان نزدیک محمد این نکته را متذگر شد که نقاشی تنها کاری نیست که او یاد گرفته. او معتقد بود محمد پیانو هم می زند. مجسمه سازی می کند. او با استعداد است و خانواده اش پشت کار دارد. 

در آثار این هنرمند نقاشی جان تازه گرفته است. رنگ های زنده و جاندار در آثار او به وضوح نشان‌گر یک تحول تازه در مجموعه های نمایشگاهی است. این هنرمند با وجود آن که از توان ذهنی بالایی برخوردار نیست؛ اما دنیای پنهانی را مقابل دید بینندگانش می گذارد که به راحتی قابل دیدن نیست. دنیایی که شلوغی بیش از حد زندگی معاصر انسان هوشمند معاصر را از آن غافل کرده است. 

به هر روی آثار محمد کاظم زاده فارغ تمام مشکلات جسمی و روحی او و حتی نگاه بدوی اش به نقاشی، دنیایی نوستالژیک از روزهای کودکی است. 

نمایشگاه آثار محمد کاظم زاده در گالری سین واقع در شهرک غرب خیابان هرمزان، پیروزان جنوبی، کوچه دوازدهم، شماره ۱۶ برپاست. این نمایشگاه تا اول مرداد ماه ادامه خواهد یافت.


کد خبر: 43441

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfyjdj.w6dmjagiiw.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com