نگاهی به مسابقه «الو بفرمایید» شبکه قرآن؛
نکات «تعلیم و تربیت» به شیوه قرآنی در یک برنامه
22 خرداد 1391 ساعت 12:29
مسابقه تلفنی «الو بفرمایید» رقابتی است میان دانش آموزان و نوجوانان محدوده سنی راهنمایی و دبیرستان که از شبکه قرآن سیما پخش میشود. رویکرد اصلی این مسابقه اینست که ضمن ایجاد یک حس رقابت سالم بین این طیف سنی از بینندگان تلویزیونی نوعی بار آموزشی هم با خود به همراه داشته باشد. در واقع رکن اصلی برنامه هم آموزش است. سوالات این مسابقه بیشتر از کتب درسی و نیز مطالب مربوط به این محدوده سنی انتخاب می شوند و در بر گیرنده مطالب علمی، دینی، فرهنگی و ... است .
نکته مورد عنایت در این برنامه این است که برخی نکات کلیدی برای این گروه سنی و حتی برای برخی از بزرگسالانی که بیننده آن هستند جنبه تعلیم و تربیتی دارند و نوعی کلاس درسی متنوع از موضوعات مختلف است .
این مسابقه اگرچه با یک مسابقه ایده آل و آرمانی هنوز فاصله دارد ولی برکات زیادی داشته است. اولا سهم نوجوانان ما از برنامه های شبکه آموزش و بخصوص بخش های مسابقه ای را بالا برده است که همین موضوع موجب تقویت اعتماد به نفس و خودباوری در این قشر آینده ساز می شود. همچنین از آنجایی که راه برقراری ارتباط با مخاطب بویژه نسل جوان و نوجوان کمی پیچیده تر از سایر اقشار است و انتقال مفاهیم و ارزش های دینی به آنان کمی سخت تر به نظر می رسد؛ لذا این مسابقه از شبکه قرآن راهیست به سوی ارتباط بهتر و موثر تر با این نسل و همچنین ابزار مفید و موثریست برای نفوذ بهتر در ذهن بیننده و نیز تثبیت مطالب و مفاهیم قرآنی که در خلال سوالات به آنها اشاره می شود .
همچنین این برنامه در ایجاد ذهنیت بهتر از شبکه قرآن در نظر نوجوانان بسیار موثر است و موجب اقبال بیشتر نوجوانان به سایر برنامه های سیما هم خواهد شد. چرا که ممکن است بسیاری از نوجوانان ما این احساس را داشته باشند که شبکه ی قرآن مربوط به بزرگسالان است و برنامه ای متناسب با آنان ندارد ! لذا این برنامه دریچه و پنجرهایست برای پیوند بین نسل جوان و نوجوان با سایر برنامه های شبکه ی قرآن سیما.
البته در مورد این برنامه نکات فراوانی به نظر می رسد وجود داشته باشد که اشاره به آنها خالی از لطف نیست . در درجه ی اول بایستی به جهت گیری کلی آن اشاره شود که همانگونه که در ابتدا هم ذکر شد رویکرد آموزشی در حوزه های مختلف بخصوص در حوزه های دینی و معرفتی دارد . اما در حوزه های ساختاری و اجرایی هم لازم است به نکاتی اشاره شود .
مشخصا هر مسابقه ای یا به طور کلی هر برنامه ای که در آن صحبت از رقابت بین چند نفر یا چند گروه است میزان هیجان بخشی به آن از طریق روند مسابقه و نیز کیفیت اجرای مجری بسیار مهم است . برنامه ای که رقابت فشرده و تنگاتنگی بین شرکت کنندگان آن باشد ولی از هیجان کافی به لحاظ ساختار و نحوه ی اجرا برخوردار نباشد و یا از مجری توانمندی برای تزریق انرژی و شادابی و تهییج مخاطبین و نیز شرکت کنندگان نداشته باشد نمی تواند در جذب مخاطب موفق باشد.
در این مورد باید گفت که مسابقه «الو بفرمایید» دارای ساختاری نسبتا جذاب و جالب و روندی ایده آل برای یک مسابقه در این گروه سنی است . به عنوان مثال اینکه در این برنامه دو نفر همزمان به طور زنده و البته به صورت تلفنی به سوالاتی پاسخ می دهند که ریشه در اطلاعات درسی و عمومی آنان دارد و نیز پاسخ غلط با امتیاز منفی همراه است و اینکه این رقابت در ۱۰۰ ثانیه و به طور حذفی و مرحله به مرحله است ، همه این ها از عواملی است که به جذابیت برنامه کمک می نماید .
اما باید گفت که موارد مذکور کافی نیست و این ها تنها بخشی از نیاز های برنامه است . پخش یک موسیقی متناسب با مسابقه و نیز متناسب و درخور شان شبکه ی قرآن و نیز پر جنب و جوش بودن و هیجان انگیز تر بودن مجری برنامه هم از دیگر مواردی است که در این برنامه نسبت به آن باید بررسی های لازم انجام گیرد و در این قسمت برنامه تقویت های لازم انجام بگیرد.
حسین زینلیان
کد خبر: 42091
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcfyxdj.w6d01agiiw.html
هنر نیوز
http://www.honarnews.com