رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور در گفت‌و‌گو با هنرنیوز؛

امور تصدی‌گری در صنایع دستی واگذار نشده است!

21 مرداد 1392 ساعت 14:15

رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور گفت: اگر نقاط ضعف و قوت صنایع دستی طی این دو سال بررسی و برطرف نشود ما باید منتظر فاجعه غیر قابل جبران باشیم.


حسین بختیاری - رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور – در گفت و گو در هنرنیوز گفت: از صنایع دستی به عنوان ابزار جهت انتقال پیام‌های فرهنگی هر کشور به نسل بعدی یاد کرد که حاصل هنر، بینش، خلاقیت، ذوق، سلیقه هنرمندان است و پیشینه‌ای به درازای عمر بشر دارد. از این رو صنایع دستی پیام آور صلح، فرهنگ، تعامل و همزیستی مسالمت‌آمیز و شکوفایی جهان‌بینی و ساختار فرهنگی- هنری جوامع است.

وی با ابراز امیدواری از اینکه رییس سازمان میراث فرهنگی شخصی آشنا به مقوله فرهنگ، میراث فرهنگی و هنر باشد، گفت: ما در مجمع هنرمندان صنایع دستی و سایر همکاران فعال در حوزه صنایع دستی نقاط مختلف کشور باید ایشان را از نقطه نظرات خودمان مطلع کنیم. از سویی باید برنامه‌های ایشان را هم بدانیم واگر بتوانیم هماهنگی‌های لازم را به وجود آوریم تا فتح البابی برای ارتقا هنر صنایع دستی باشد. 

او با بیان اینکه نیازهای امروز صنایع دستی ایران باید هر چه سریع‌تر سازماندهی شود، افزود: برای حضور فعال و رفتن به سمت جهانی شدن باید به نیازهای امروز بها داد واگر این اتفاق نیفتد باید شاهد فاجعه در حوزه صنایع دستی باشیم.

بختیاری خاطرنشان کرد: در حوزه صنایع دستی ما در سالیان اخیر خصوصا در دوره حضور آقایان خاتمی و احمدی‌نژاد یعنی حدود ۱۶ سال اخیر شاهد دوران رکود صنایع دستی ایران بودیم. 

قدرت تدوین و اجرا 

رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور گفت: دلیل این رکود حضور مدیرانی است که قدرت تدوین و اجرا برنامه‌های لازم برای صنایع دستی را نداشتند.

او با اشاره به اشتغال بیش از ۲.۵ میلیون نفر در حوزه صنایع دستی اظهار داشت: این مدیران گرچه برنامه‌هایی داشتند اما بسیار سطحی و ناکارآمد بوده است.

بختیاری با اشاره به این که محدودیت‌های اعتباری، ضعف اطلاع رسانی و آموزش‌های اندک از مشکلات حوزه صنایع دستی است، افزود: قوانین حمایت از تولیدکنندگان صنایع دستی دچار ضعف هستند. همانطور که بسته‌بندی صنایع دستی نیز با ضعف‌های عدیده‌ای رو به رو است.

او از بالا بودن قیمت تمام شده و فراموش شدن رشته‌هایی از هنرهای سنتی و صنایع دستی قابل رقابت در عرصه جهانی، عدم وجود بازارچه‌های منسجم و کارآمد حتا در پایتخت کشور خبر داد . 

بازارچه‌ها چه شد؟

رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور یادآور شد: شما در کجای ایران یک پاساژ یا بازار به معنای واقعی دیده‌اید که محل فروش صنایع دستی باشد. خانواده‌های ایرانی به دلیل عدم فرهنگ سازی و توجیه مناسب حاضر به خرید انواع کالاهای لوکس خارجی هستند اما آشنایی و ابراز تمایلی به خرید صنایع دستی ندارند.

بختیاری یادآور شد: بیمه کردن هنرمند یا اعلام یک روز به نام صنایع دستی و برپایی نمایشگاه بدون تبلیغات کافی کمکی به عرصه صنایع دستی نمی‌کند.

او با بیان این که هم اکنون به دلیل بی‌تدبیری و ضعف مدیریت، صنایع دستی ایرانی یکی پس دیگری کپی می‌شوند، افزود: درد این جاست که حتا در کشور همین آثار کپی شده به عنوان صنایع دستی ایرانی عرضه می‌گردد. سال‌هاست هیچ نظارتی بر بازار صنایع دستی وجود ندارد.

وی این تأخیر در برطرف کردن نقاط ضعف را موجب افزایش سرگردانی و حتا رویگردانی هنرمندان از حوزه صنایع دستی عنوان کرد. 

دو سال سرنوشت ساز

بختیاری گفت: اگر بخواهیم صنایع دستی ایران یک حرکت نوین را تجربه کند و جایگزین درآمدهای نفتی شود باید از عالیترین مقام اجرایی یعنی شخص رییس جمهور و مجلس تا عموم جامعه از هنرمندان و الی آخر صنایع دستی را حمایت کنند و مسولیت آن را بپذیرند و وظایفشان را به درستی ایفا کنند.

او عنوان کرد: اگر نقاط ضعف و قوت صنایع دستی طی این دو سال بررسی و برطرف نشود ما باید منتظر فاجعه غیر قابل جبران باشیم.

هیچ چیزی را به اتحادیه صنایع دستی نسپردند

بختیاری در مورد تفویض تصدی‌گری به اتحادیه سراسری صنایع دستی کشور اظهار داشت: من هفته گذشته با آقای عبدلی( رییس اتحادیه) ملاقاتی داشتم هیچ چیزی را به اتحادیه صنایع دستی نسپردند.

او ادامه داد: لحظه اعلام من ایران نبود. بعد از حضور از تفویض تصدی گری اعلام حمایت کردم اما پرسش این جاست که آیا سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری اقدامی به صورت جدی برای برون سپاری انجام داده است.

بختیاری گفت: به عبارتی آیا حوزه سازمانی ساختارش را فراهم کرده یا نه اصلا چنین اقدامات اجرایی صورت گرفته نگرفته است. حتا آیین نامه اجرایی‌اش هم تدوین نشده و حتا دستورالعمل اجرایی آن تدوین نشده است. اتفاقاتی در حد حرف می‌افتد و اصحاب رسانه هم پیگیر این قضیه نمی‌شوند که آیا اصلا چنین چیزی واقعیت دارد یا خیر. 

مدیرانی در حد ایجاد موج‌هایی گاه بسیار بلند

وی اضافه کرد: اگراین اتفاق افتاده بر اساس کدام دستورالعمل اجرایی و به چه کسی این برون سپاری صورت گرفته است؟ معتقدم بنابر مدارک موجود هیچ اتفاقی نیفتاده است اما چرا در بوق و کرنال می‌دمند که چنین و چنان کردیم، واضح است و همین امر دلیل رکود ۱۶ ساله صنایع دستی ایران است. نوع مدیریت‌ها و تصمیمات ضرب الاجلی سبب آشفتگی حوزه صنایع دستی ایران شده است.

بختیاری بیان کرد: مدیرانی در حد ایجاد موج‌هایی گاه بسیار بلند سر و صدا راه انداختند اما در عمل کاری نکردند.

رییس هیات مدیره مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور با اشاره به این که برون سپاری و عدم تصدی‌گری دستورالعمل قانونی دارد و مربوط به اصل ۴۴ قانون اساسی است، تصریح کرد: اختصاصاً در حوزه صنایع دستی باید ساختارسازی شود. برنامه ریزی و اعتبارات لازم هم تدوین شود نه اینکه بگویند ما تا به حال مجوز صنایع دستی صادر می‌کردیم از امروز بخش خصوصی چنین کاری را انجام دهد و از هنرمندان (N) ریال بگیرد چنین نیست. صنایع دستی بحث فرهنگی - هویتی است.

حقوق مشروعه هنرمندان صنایع دستی رعایت شود

وی یادآور شد: صنایع دستی هویت و میراث یک مملکت است. هنر یک سرزمین است که با دستان هنرمندان شکل می‌گیرد و دولت، حاکمیت موظف است وظایفش را در این حوزه انجام دهد. احتیاج به حمایت نیست. تاکید می‌کنم دولت وظایفش قانونی‌اش را انجام دهد و اعتبارات لازم را تهیه کند.

بختیاری گفت: امیدوارم در دولت جدید واقعاً بخش خصوصی در با نظارت دولت اما مشروط حوزه اجرایی و عملیاتی وارد شود و از آن مهمتر حقوق مشروعه هنرمندان صنایع دستی رعایت شود.

وی درباره خواسته کوتاه مدت هنرمندان از سازمان میراث فرهنگی توضیح داد:پیشنهادم این است فعالان حوزه صنایع دستی، گردشگری، میراث فرهنگی و سرمایه‌گذاری را در یک گردهمایی برنامه‌های خودشان را اعلام کنند و بخش دولتی با لحاظ کردن این انتقادات و پیشنهادات برنامه مدونی برای همه حوزه‌ها اختصاص دهد. 

مریم اطیابی


کد خبر: 62216

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcg3x93.ak9xq4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com