شهرام اقبالزاده در گفتگو با هنرنیوز؛
بین نسل ها داد و ستد صحیح فرهنگی وجود ندارد
10 اسفند 1390 ساعت 12:09
شهرام اقبالزاده گفت : در حالی که گرایشات و تفکرات نویسندگان جوان با نیازهای جامعه هماهنگ و نزدیکتر است ناشران به آثار نسل گذشته اکتفا میکنند، این مسئله سبب میشود تا داد و ستد صحیحی به لحاظ فرهنگی در نسلها اتفاق نیفتد.
اقبالزاده در گفتگو با خبرنگار کتاب هنرنیوز در خصوص جشنواره انتخاب کتاب برتر کودک و نوجوان گفت: انتخاب کتاب برتر در شکل و موضوع با دیگر جشنوارههای ادبی تفاوتهایی دارد و به نوعی این جشنواره به انتخاب ناشران برتر اختصاص دارد و در واقع مؤلف، مترجم یا گرافیست کتاب برتر، معرف ناشر آن اثر هستند.
وی با بیان این مطلب افزود : در عین حال این جشنواره عام و فراگیر است و ملاک در آن سن و سال نیست؛ زیرا در کشور ما همه ساله جشنوارههای متعددی که تعدادی از آن به نوقلمان اختصاص دارد برگزار میشود که برگزاری آنها اگر صحیح برگزار شوند فی نفسه نیکو است اما جشنواره کتاب برتر به واقع انتخاب ناشر برتر است و جایزه آن به ناشر تعلق میگیرد.
اقبالزاده بحث داوری را در جشنواره کتاب برتر کودک و نوجوان مهم ارزیابی نمود و اظهار داشت: اینگونه جشنوارهها کتابهای منتخب را به مخاطبان معرفی میکنند و سبب تشویق و ترغیب مؤلف و مترجم برای نگارش آثار بهتری میشوند اما در عین حال نکته نقضی در سطح جامعه و در تقابل با آن وجود دارد که قابل توجه است و آن این است که بین جمعیت و تیراژ رابطه عکس وجود دارد.
وی در تشریح این مسئله گفت: این رابطه معکوس یعنی روز به روز جمعیت افزایش مییابد اما تیراژ کتاب کمتر و کمتر میشود و این آسیب جدی در این حوزه است.
اقبالزاده تیراژ کتاب را نشان دهنده وضعیت نشر کتاب در کشور دانست و بیان داشت : هم اینک، در سیستم نشر، چرخه باطلی ایجاد شده است که ورود جوانان به این حوزه را دشوارتر میکند، ناشر وقتی تیراژ کتب را پایین میبیند ریسک نمیکند که از حضور افراد جوان در این حوزه بهره گیرد این در حالی است که همان ناشر به نویسندگان صاحب نام مرتبا پیشنهاد و سفارش کتاب دارد اما جوانان باید سالها به دنبال انتشار کتابشان از این ناشر به آن ناشر بروند.
این پیشکسوت ادبیات کودک و نوجوان در طرح دیگر آسیب این حوزه گفت: در حالی که گرایشات و تفکرات نویسندگان جوان با نیازهای جامعه هماهنگ و نزدیکتر است ناشران به آثار نسل گذشته اکتفا میکنند، این مسئله سبب میشود تا داد و ستد صحیحی به لحاظ فرهنگی در نسلها اتفاق نیفتد.
وی دیگر مشکل نویسندگان این حوزه را دو شغله بودن آنها دانست و گفت : نویسنده هم باید زندگی کند، به فراغت نیاز دارد اما وقتی نتواند معیشتش را از نویسندگی بگذارند ناگزیر دو شغله میشود و آن تمرکز خوب و مناسب را بر روی نوشتار که حوزه و شغل اصلی اوست از دست میدهد.
شهرام اقبالزاده در خاتمه خاطر نشان نمود: آرزو دارم وضعیت اقتصاد نشر در کشور بهتر شود و جوانان با ایدهها و انگیزههای بهتر و پویاتری وارد این حوزه شوند.
کد خبر: 38006
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcg3z9w.ak97z4prra.html