شاه آبادی: موسیقی نظامی نیازمند تعامل دوسویه ارشاد و نیروهای مسلح است

خبرگزاری فارس , 27 مرداد 1392 ساعت 14:57

معاون هنری وزیر ارشاد درباره لزوم پرداختن به موسیقی نظامی گفت: موسیقی نظامی نیازمند تعامل دوسویه ارشاد و نیروهای مسلح است.


جشنواره موسیقی مقاومت شب گذشته به کار خود پایان داد. این جشنواره آخرین جشنواره برگزار شده در حوزه موسیقی و البته در حوزه معاونت هنری ارشاد در دولت دهم بود. جشنواره ای که پجمین دوره خود را تجربه کرد و چهاردوره از این جشنواره در دوره معاونت حمید شاه آبادی برگزار شد. به همین سبب با معاون هنری وزیر ارشاد در این‌باره به گفتگو نشسته‌ایم
*به یادآوری موسیقی مقاومت بسنده نکردیم
شاه آبادی درباره اهداف تعریف شده برای جشنواره موسیقی مقاومت می‌گوید: آنچه مهم است تفاوت این جشنواره با جشنواره‌های گذشته است، تلاش ما بر این بود در حوزه موسیقی مقاومت تنها به یادآوری خاطرات گذشته بسنده نکنیم.
این مقام مسئول اضافه می‌کند: یادآوری ورزش‌های گذشته ارزش جدی دارد اما نسل جوان ما باید با یک نوع موسیقی که امروز می‌شناسد، ارتباط برقرار کند و جنسی از موسیقی امروز او را به فضای موسیقی مقاومت هدایت کند. اقدامی که صورت گرفت این بود که ترانه‌سرایان، آهنگسازان و بزرگان موسیقی امروز وارد عرصه موسیقی مقاومت شدند و قطعاتی را ارائه کردند که برای جوان امروز و موسیقی‌دان و موسیقی ‌شناس امروز شناخته شده بود.
وی ادامه می دهد: این آغازی برای ارتباط ویژه با نسل نو در حوزه مقاومت بود. در واقع به جای آن که سال به سال بیست سال گذشته را مرور کنیم. به یکباره در ایستگاه امروز ایستادیم و از منظر موسیقی امروز به موسیقی مقاومت نگریستیم و حرکت را آغاز کردیم. در واقع برای جبران کم کاری‌ها ‌نیازمند یک جهش در حوزه موسیقی مقاومت بودیم. حرکات آغازین شکل گرفت تولیدات صورت گرفته در این حوزه از جمله تولید آلبوم‌های موسیقی صورت گرفت. ورود به عرصه رقابتی شکل گرفت عملا جریان موسیقی مقاومت به جریان موسیقی امروز بدل شد و توانست با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند؛ این حرکت بزرگی است که اگر ادامه پیدا کند و اگر تبدیل به یک رویه جاری شود در یک سال آینده می‌توانیم بخش مهمی از سبد شنیداری مخاطب امروز را پر کنیم.
*باید هنر مقاومت را درست بشناسیم
شاه آبادی درباره شناخت کامل از مقاومت می گوید: ما تا زمانی که جشنواره بین‌المللی برای مقاومت داشته باشیم راه درازی در پیش داریم. آنچه مهم است نخست شناخت مقاومت و سپس حرکت صحیح در این حوزه است آیا هر نوع مقاومت در هر کشوری صورت گیرد. معنای مقاومت را در خود دارد؟ یا مقاومت از جنس موسیقی دفاع مقدس است در مجموع باید تعریفی از موسیقی مقاومت داشته باشیم.
وی می افزاید: تصور می‌کنید توجه گونه‌های مختلف موسیقایی تا چه حد در پررنگ شدن اثر دارد. پس از مشخص کردن حیطه موسیقی مقاومت باید آرام آرام به سمت مقاومت حرکت کنیم. در حقیقت باید گفت؛ توجه به ژانرهای مختلف موسیقایی که برخی از آنها به ظاهر از موسیقی مقاومت فاصله دارند، تا چه حد به این هنرها کمک می‌کند.
* گونه های مختلف موسیقی را در جشنواره دیدیم
معاون هنری وزیر ارشاد در باره تنوع ژانرهای موسیقی در مقاومت معتقد است: در واقعیت این است که همه ژانرهای موسیقی به نوعی با موسیقی مقاومت ارتباط دارند و قادرند تأثیر خاص خود را داشته باشند و مخاطبان خود را با سلایق و علایق گوناگون پوشش دهند. گروه‌های کر آوازی از جنسی به موسیقی مقاومت نزدیک‌اند و از سویی به فضای ارکسترال و کرال نزدیک‌اند و مستقبلین زیادی در این حوزه دارند. بنابراین باید در این حوزه ظرفیت‌های موجود را بشناسم.
وی ادامه می دهد: در جشنواره امسال ظرفیت‌های مختلف از گروه‌های نظامی تا بخش‌های موسیقی سنتی و موسیقی پاپ در جشنواره لحاظ شد.
عملا به نظر من آنچه در این جشنواره مد نظر است این است که اگر گروه‌های مختلفی از جمله کر آوازی هم وارد موسیقی مقاومت شوند با توجه به فضای موسیقی مقاومت خلق اثر خواهند کرد. بنابراین باید به همه ژانرها توجه ویژه داشت. گرچه این گونه ها در گروهای ارکسترال پیشرفته گروه کرال نیز فعالیت خود را دارد.
*در موسیقی نظامی دچار کمبود هستیم
به نظر می‌رسد در حوزه موسیقی نظامی دچار کمبودهایی هستیم چنانچه این گونه موسیقایی دور از توجه است. آنچه این بار وارد موسیقی مقاومت شد؛
*راه‌حل مشکل دوری این گروه‌ها از حمایت
شاه آبادی می گوید: بهبود شرایط موسیقی نظامی حضور جدی و مشارکت جدی نیروهای مسلح را می‌طلبد. تاکید می کنم که مشارکت جدی نیروهای مسلح در این حوزه مورد نیاز است. آنچه مهم است این است که حتی شکل‌گیری بخش مهمی از ارکستر سمفونیک مدیون گروه‌های ارکستر نظامی هستند.
وی می افزاید: بنابراین فضای کنونی موسیقی نظامی بستر بالقوه‌ای را برای ما فراهم کرده است که اگر آن را حمایت کنیم حتی باعث تقویت ارکسترهای ملی و سمفونیک خواهند شد.
به نظر می‌رسد که حوزه موسیقی نظامی نیازمند تعامل دوسویه وزارت ارشاد و نیروهای مسلح است بخش مهمی از بودجه‌های فرهنگی و هنری ارتش باید به این موضوع اختصاص یابد . به باور من این حوزه نیازمند توجه است و البته گام نخست عنایت به موسیقی گروه های نظامی در این جشنواره برداشته شد، ۹ گروه ارکستر نظامی در جشنواره اجرا داشتند. در واقع با حضورشان در محوطه باز برج میلاد عملا ارتباط این گونه‌ةای موسیقی با توده‌های مردم به طور مستقیم برقرار شد.
با توجه به آنکه درباره اجراهای موسیقی مقامی و نواحی اطلاع‌رسانی نشده بود این تعامل با مخاطب را در این حوزه چگونه صورت خواهد گرفت؟ شاه آبادی درباره این مسئله می گوید: موسیقی مقامی و نواحی فضایی در پیش رو دارد که توجه مدیران را به خود جلب کرده و از این مرحله گذشته یعنی حساسیت مدیران ما در سراسر کشور به این گونه معطوف است اما حتی به هنگام اجرا هنوز نتوانسته فاصله خود را در ارتباط با مردم پر کند. تشکیل سراهای موسیقی مقامی که از طرح‌های دفتر موسیقی وزارت ارشاد بوده و مقدمات آن در بسیاری از استان‌ها فراهم شده و شاید پیش از ماه مبارک رمضان باید بخشی از دفاتر آن فعالیت خود را آغاز می‌کرد؛ به ماندگار شدن موسیقی مقامی کمک کند. به هر حال در حوزه موسیقی مقامی را فعلا در مرحله آموزش و انتقال سینه به سینه آن به نسل جدید هستیم و آن را در این مسیر هدایت می‌کنیم.
مینا عبدی


کد خبر: 62568

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcg7n93.ak9x34prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com