مریم کاظمی در گفت‌وگو با هنرنیوز؛

تئاتر کودک عرصه تجربه برای ورود به تئاتر اصطلاحاً حرفه‌ای نیست

1 شهريور 1389 ساعت 10:19


مریم کاظمی گفت: بعضی تصور می‌کنند، تئاتر کودک عرصه کسب تجربه برای ورود به تئاتر اصطلاحاً حرفه‌ای است، در حالی که این دید بسیار اشتباه است و تئاتر کودک خود عرصه‌ای جداست و زیبایی شناسی و خصوصیات مخصوص به خود را دارد.
مریم کاظمی کارگردان نمایش کودک «به زیر پاهات نگاه کن» در گفت وگو با خبرنگار تئاتر هنرنیوز درباره مشکلات تئاتر کودک گفت: چون من سال‌هاست هم در زمینه تئاتر بزرگسال و تئاتر کودک کار کرده‌ام، بنا به تجربه‌ام می‌توانم، بگویم که مشکلات این دو حوزه مانند همدیگر است. این که بخواهیم ژانرها را تفکیک کنیم به نتیجه نمی‌رسیم، زیرا مشکلات تمام حوزه‌های تئاتر اعم از عروسکی، صحنه و کودک تقریبا مشترک است.
وی افزود: یکی از مشکلات ما افزایش تشکیلات اداری است، یعنی تشکیلات تئاتری روز به روز بزرگتر می‌شود و کمتر جوابگو.
این کارگردان تئاتر درباره مشکل ویژه حوزه تئاتر کودک گفت: یکی از مشکلاتی که می‌توان آن را تمایز بین تئاتر کودک و بزرگسال دانست، قراردادهای مالی است. کسانی که تصمیم می‌گیرند که تا چه اندازه بودجه در اختیار گروه‌ها قرار دهند، کارشناسی درستی نمی‌کنند و بر اساس یک عرف نا به‌جا تصمیم می‌گیرند.

**تبعیض زیادی در تئاتر کودک اعمال می‌شود
وی ادامه داد: در تئاتر کودک یک کمک هزینه در اختیار گروه قرار می‌گیرد، بدون اینکه به قرارداد تیپ توجهی شود. جالب است که وقتی به دکور، موسیقی و دیگر ملزومات تئاتر کودک می‌رسیم؛ تبعیض زیادی در تئاتر کودک اعمال می‌شود، در حالی که متریال و انرژی و هزینه‌ای که در یک تئاتر کودک برای دکور، موسیقی و... می‌شود تفاوتی با تئاتر بزرگسال ندارد و همان است. یعنی تئاتر کودک، غیرحرفه‌ای محسوب می‌شود. این معضل در نگاه به بازیگران، نویسندگان، کارگردان و ... نیز وجود دارد.
کاظمی خاطر نشان کرد: به طور غیرمستقیم با این نوع نگاه‌های مدیران تئاتر، گروه‌ها به سمتی می‌روند که به هر نحوی شده کسری بودجه خود را تامین کنند و کارها را به سمت سطح پایین شدن ببرند. در حالی که کار برای کودکان بسیار مهم و تاثیرگذار است. مشخص است که با وضعیت نابسامان، هنرمندان کارکشته وارد این عرصه نمی‌شود و افرادی که تخصصی ندارند تئاتر کودک کار می‌کنند.
وی افزود: همچنین با این نگاه شرایط به سمتی می‌رود تا همه تصور ‌کنند که تئاتر کودک عرصه کسب تجربه برای ورود به تئاتر اصطلاحاً حرفه‌ای است، در حالی که این دید بسیار اشتباه است و تئاتر کودک خود عرصه‌ای جداست و زیبایی شناسی و خصوصیات مخصوص به خود را دارد. قرار نیست که تئاتر کودک تمرین باشد تا تئاتر را یاد بگیریم، تئاتر کودک خودش یک ژانر تخصصی است.

** پژوهش در عرصه تئاتر کودک مانند نمایش در این حوزه است
کاظمی ادامه داد: با این شرایط نمایش‌ها تبدیل به نمایش‌های ضدکودک خواهند شد، تئاتری که تبدیل به شوخی برای کودکان خواهد شد تا در سالن قرار بگیرند دست بزنند و کمی شاد شوند و از سالن بیرون بروند.
وی در پاسخ به این سوال که پژوهش در حوزه تئاتر کودک در چه وضعیتی قرار دارد گفت: در تمام عرصه‌های تئاتر کودک همان شرایطی که گفتم حاکم است و همه فقط در حال انجام کار خود هستند، کسی آنها را حمایت نمی‌کند و بهره‌ای نمی‌برد.
این کارگردان تئاتر ادامه داد: پژوهش تئاتر کودک نیز همین شرایط را دارد وقتی خود تئاتر کودک حمایت نشود، پژوهش آن نیز همین اوضاع را خواهد داشت. تحقیق و پژوهش باید برای رسیدن به هدف و انجام کاری باشد، نه اینکه هر کسی حرف خود را بزند، کار خود را بکند.

** عرضه CD و DVD های نمایش های کودک
کاظمی در انتها درباره عرضه CD و DVD‌های نمایش‌های کودک گفت: این اتفاق خوبی است که می‌تواند در عرصه تئاتر کودک بیافتد ولی نباید هیچ وقت فراموش کنیم که اینها همه فرع هستند و اصل اجرای تئاتر و حضور و تجربه تماشاگر در سالن تئاتر است رسانه‌های دیجیتال همگی ابزارهایی هستند در خدمت تئاتر و نباید اصل شوند.
گفتنی است نمایش کودک «به زیر پاهات نگاه کن» با کارگردانی مریم کاظمی و بازی حسین محب‌اهری و مریم کاظمی هر روز به جز شنبه‌ها، ساعت 18:30 در تالار هنر به روی صحنه می‌رود.


کد خبر: 15605

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgn39q.ak9nz4prra.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com