به بهانه پخش سریال «دودکش»؛
حس زندگی و باور پذیری مخاطب
2 مرداد 1392 ساعت 14:52
مجموعه تلویزیونی «دودکش» به دور از بازیهایی غلوآمیز و همچنین موقعیتهای باور پذیر به درستی با مخاطب تلویزیون ارتباط برقرار میکند و مخاطب هم چون این سریال را نزدیک به زندگی خود میداند از آن تاکنون استقبال کرده است.
مجموعه تلویزیونی «دودکش» به کارگردانی «محمدحسن لطیفی» امسال شبهای ماه مبارک رمضان روی آنتن شبکه اول سیما رفته است. سریال کمدی اجتماعی که تلاش میکند به زبان طنز بسیاری از معضلات اجتماعی را برای مخاطب بیان کند. مشکلاتی که ریشه در زندگی اجتماعی تک تک آدمهای امروز جامعه ما به خصوص کستنی است که با هزاران مشکل و درد در جوامع شهری و کمی پایینتر در شهرهای کوچک و روستاها وجود دارند. در واقع کارکترها و شخصیتهای دودکش آدمهایی هستند که با راحتی میتوان نمونه آنها را در کوچه و خیابان و هر محلهای دید.
این مجموعه تلویزیونی که نسبت به سایر مجموعههای تلویزیونی امسال ماه مبارک رمضان توانسته در نزد مخاطبین سیما به موفقیت نسبی برسد روایتی از زندگی دو خانواده است که زندگی بسیار سادهای دارند و یک قالیشویی را اداره میکنند، اما هر بار ماجراها و مسایلی برای آنها اتفاق میافتد و باعث میشود که آنها از این طریق به بیان معضلات اجتماعی بپردازند. خانواده اول «نصرت» با بازی «بهنام تشکر» و همسراش «افروز» با بازی «نگار عابدی» و دختر کودکشان هستند که وضعیت زندگی فقیرانهای دارند و مستاجرهستند وچند ماه است که کرایه خانه خود را ندادهاند. به همین دلیل صاحب خانه مدام به آنها بابت این موضوع گیر میدهد. خانواده دوم هم خانواده فیروز مشتاق با بازی «هومن برق نورد» و همسراش «عفت» با بازی «سیما تیرانداز» هستند که به همراه پسرو دختر خردسالشان در یک قالی شویی کوچک کار میکنند و اموراتشان از این طریق سپری میشود. در کنار خانواده فیروز دخیر عمومی او «عالیه» با بازی «الناز حبیبی» و «بهروز» با بازی «امیرحسین رستمی» به عنوان برادر فیروز حضور دارند که در قسمتهای مختلف این مجموعه تلویزیونی باعث شکل گیری داستانهای مختلف و طنزهای موقعیت این سریال میشوند.
محمد حسین لطیفی کارگردان شناخته شدهای در سینما و تلویزیون ماست. ساخت مجموعه تلویزیونی چون: «کت جادویی»، «همسایهها»، «سفر سبز»، «فرار بزرگ»، «وفا»، «صاحبدلان»، «نردبام آسمان» برای تلویزیون سریالهای «قلب یخی» (فصل اول و دوم) و «ساخت ایران» گواه این نکته مهم است که لطیفی توانسته به شناخت درستی از مخاطبان سیما برسد. در واقع اگر نگاهی به سریالهایی که تاکنون این کارگردان مطرح کشورمان ساخته بیانازیم میبینیم که اکثراین آثار در زمان پخش خود تبدیل به آثار پر مخاطبی بودند و توانستهاند درزمان خود به موفقیت برسند.
امسال هم لطیفی سریال «دودکش» با فیلمنامهای از «برزو نیکنژاد» پس از چهار سال به تلویزیون بازگشته است. سریالی که تاکنون در جذب مخاطب موفق بوده و این را باید به حساب بازیگران و کارگردانی مناسب لطیفی نوشت. ضمن اینکه نباید از فیلمنامه منسجم و درست این سریال هم عبور کرد که توانسته با شخصیتپردازی و خلق کارکترهای گوناگون به حس همذات پنداری و نزدیکی مخاطب با شخصیتهای کمک شایانی کند. در واقع نیکنژاد به عنوان فیلمنامه نویس این مجموعه برای اکثر شخصیتهای این سریال بخوبی دیالوگ و موقعیت خلق کرده و بازیگران هم با جان بخشیدن به این نقشها توانسته این سریال را برای مخاطب جذاب کنند. درکنار اینها باید از بازی «هومن برق نورد» در نقش «فیروز» و «بهنام تشکر» در نقش «نصرت» هم یاد کنیم که توانستهاند با پاس کاریهایی که به لحاظ دیالوگی و ارتباط بازی با همدیگر در طول این سریال تاکنون برای مخاطب خلق کردهاند این سریال را تبدیل به اثری مخاطب پسند کنند. این دو بازیگر که تاکنون در سریالهایی «ساختمان پزشکان» و «دزد و پلیس» نیز با همدیگر هم بازی بودند در طول این سریال توانستهاند با خلق موقعیتهای مختلف در جهت بیان قصه و داستان سریال لحظات دوست داشتنی را برای لذت بیشتر مخاطب به وجود بیاورند. ضمن اینکه در کنار این دو حضور بازیگران دیگری مانند: امیرحسین رستمی، سیما تیرانداز، نگار عابدی و الناز حبیبی هم به درآمدن موقعیتهای کمدی و طنز این سریال واقعا کمک کرده است. به هرحال باید تا پایان این مجموعه تلویزیونی به تماشای آن نشست و دید که آیا لطیفی میتواند تا پایان مخاطبان این سریال را حفظ کند یا نه؟ در کشور تاکنون سریالهایی که درژانر طنز و کمدی ساخته شدهاند تلاش کردند که با هر دیالوگ و همچنین باتکیه بر بداههپردازی و شکلک درآوردن بازیگراناش در نزد مخاطبین تلویزیون به موفقت برسند، اما در سریال «دودکش» از این گونه کارها خبری نیست و مخاطب با اثری به دور از اغراق و همچنین بازیهایی غلوآمیز روبه روست ومی تواند به درستی با شخصیتهای مختلف ارتباط برقرار کند. چون این سریال را نزدیک به زندگی خود میداند و میتواند خوداش را به نوعی در این سریال ببیند. ضمن اینکه داستان آدمهای سریال «دودکش» داستان زندگی همه مخاطبان نیز میتواند باشد و مخاطب هم به شکل سادهای اتفاقات واقعی زندگی خوداش را در این مجموعه میبیند. بنابراین سریال «دودکش» با نگاه ساده به همه چیز کمدی و طنزی را به وجود میآورد که مخاطب را میتواند جذب کند.
علی یعقوبی
کد خبر: 61505
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcgnn93.ak9qz4prra.html